Acht jonge kerkuilen geringd bij familie Hania

Woensdag 11-10-2017
WESTERGEEST - Woensdag konden maar liefst 8 jonge kerkuilen geringd worden bij de familie Hania aan de Bréwei in Westergeest. Ruim 40 ouders met kinderen en andere belangstellenden kwamen na een uitnodiging op facebook naar de boerderij. 

Koos Huizinga van Kerkuilengroep Kollum beklom de ladder tot in de nok van de schuur en haalde de jonge uilen naar beneden, zodat Johan de Jong ze kon wegen, meten, geslacht bepalen enz. Hij vertelde, dat er 4 vrouwtjes, 3 mannetjes waren en één is nog te jong om te zien welk geslacht het is.

Het vrouwtje legt de eieren met een tussenpoos van 2 á 3 dagen. Het was dan ook duidelijk te zien, dat de jonge uiltjes verschillend van kleur/ leeftijd waren. Het is bijzonder dat in oktober nog jonge kerkuilen geringd moeten worden. Meestal is het al in augustus. Dit heeft te maken met het tijdstip, dat de muizenpopulatie het grootst is. Zodra het mannetje veel muizen naar het vrouwtje brengt, begint ze pas eieren te leggen. Per dag worden er zo’n 40 muizen aangeleverd bij de bak in de schuur.

Deze uilen blijven nog een week of 6 á 8 in de bak en dan vliegen ze uit. De ouders blijven ze dan nog 2 weken begeleiden en dan worden ze weggejaagd. De oude uilen blijven meestal op deze boerderij. De oudste uiltjes zijn nu al in staat om een muis in zijn geheel door te slikken. Ze moeten eerst wel even leren, dat ze niet bij de staart moeten beginnen te eten, dan lukt het niet. De uilen worden meestal niet heel oud, namelijk gemiddeld slechts 1,5 jaar. 75% van de jonge uilen sterft in het eerste levensjaar. Ze worden helaas vaak doodgereden.

De gegevens van de kerkuilen worden opgestuurd naar het Vogeltrekstation in Heteren. Daar worden alle gegevens van Nederland opgeslagen. Wordt er een uil ergens dood aangetroffen, dan kan aan de hand van de ring afgeleid worden, waar de uil  geboren is.

terug naar overzicht
Acht jonge kerkuilen geringd bij familie HaniaAcht jonge kerkuilen geringd bij familie HaniaKijk voor meer foto's op www.rtvnof.nl
© Foto's: Jantsje Wiersma


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Hoezo Kleinkunst
19:00-20:00 | Fryslan Fan
20:00-21:00 | Werom yn de tiid
21:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie