VV Anjum promoveert naar de derde klas · Foto('s): Burt Sytsma Photography
  Burt Sytsma Photography

VV Anjum promoveert naar de derde klas

zondag 24 mei 2015

Anjum en WTOC zorgden in twee wedstrijden voor “alles” wat voetbal zo mooi maakt. Strijd, emotie, mooie doelpunten, maar vooral spanning. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd in het tweeluik. Over twee wedstrijden had WTOC misschien wel het meeste recht om de dubbel te winnen. In het voetbalspel krijg je echter niet altijd waar je recht op hebt. Scoren, kansen verzilveren is het enige wat telt.

En dat deden de Anjumers ietsje beter dan de gasten uit Oudwoude. Na de 3-4 overwinning vorige week, werd een zwaarbevochten 2-2 gelijkspel uit het vuur gesleept. De promotie naar de derde klas was een feit. Een prachtige bekroning op een stabiel seizoen in de vierde klas, waarin het elftal van Jacob Postma duidelijke vorderingen heeft gemaakt. Er wordt nog steeds veel gescoord, de tegendoelpunten worden steeds meer voorkomen.

WTOC heeft droomstart
De wedstrijd was nog maar nauwelijks begonnen of de gasten hadden de opgelopen achterstand uit de eerste ontmoeting volledig weggewerkt. Na veertien minuten spelen had WTOC keeper Lolke Dijkstra al twee keer weten te passeren. Na zes minuten kon Jan Smid geheel vrijstaand uit een corner de 0-1 binnenkoppen. Acht minuten later was het Tedo de Bruin die de Anjum sluitpost opnieuw kansloos liet.

WTOC doet zichzelf te kort
Na het geweldige begin en een 0-2 voorsprong verzuimden de manschappen van trainer Oane Westra de wedstrijd en dus ook de “dubbel” in een vroegtijdig stadium te beslissen. De levensgevaarlijke Tedo de Bruin, maar ook Jitse Keizer en Jilles Bosma wisten de goede mogelijkheden niet te promoveren tot een derde doelpunt.

Anjum laat van zich spreken
De eerste helft was al een eind op weg naar het rustsignaal, voordat Anjum gevaarlijk voor het doel van WTOC verscheen. In de openingsfase werd een vrije trap van Mark Jansma tot corner verwerkt. Enkele minuten later werd Johan Boersma ten val gebracht in het strafschopgebied. Geen penalty oordeelde de leidsman. Ook niet 30 seconden later aan de andere zijde van het veld.

Anjum in slotfase dichtbij treffer
Met nog vijf minuten spelen in de eerste helft was het Wietse Rosier die uit een voorzet van Johan Boersma de bal over keeper Hoiting op de lat kopte. Nog geen twee minuten later was Johan Boersma andermaal de aangever. De jonge Anjum spits bereikte na een prachtige actie deze keer Pope Bauke Holwerda. Zijn inzet werd door een WTOC verdediger uit de doelmond getrapt.

Wedstrijd in evenwicht
Met een 0-2 tussenstand halverwege was de conclusie duidelijk: Anjum liep achter de feiten aan en moest uit een ander vaatje tappen om nog aanspraak te kunnen maken op een goed resultaat/promotie. Het zo gewenste doelpunt viel na een kwartier spelen. Het was Raymon Braaksma die uit een voorzet van Johan Boersma de bal net voor de grijpgrage handen van de goalie van WTOC tegen het net kopte. Anjum stond weer naast WTOC.

Verlenging?
Mocht de 1-2 tussenstand ook de eindstand worden, dan zou er tweemaal een kwartier verlengd moeten worden. De beide ploegen hadden een half uur om deze verlening te voorkomen. Nog geen drie minuten nadat Anjum op 1-2 was gekomen leek WTOC de marge weer op twee te zetten. Leek, want de inzet van Erik Jan Dijkstra spatte uiteen op de buitenkant paal. Bij Anjum had Anne Zijlstra inmiddels het speelveld betreden. De inbreng van de Anjumer routinier was meer dan welkom. Het spel golfde op en neer. Duidelijk werd dat het team dat scoorde wel eens spekkoper kon worden.

Billenknijpen
In de achtenzeventigste minuut van de wedstrijd viel uiteindelijk de beslissing. Op een identieke manier als bij het eerste doelpunt, scoorde Anjum de tweede treffer. Deze keer kopte Pope Bauke Holwerda de bal tegen het net. Het was misschien wel de belangrijkste treffer uit zijn doelpuntrijke carrière. De slotfase leverde nog enkele hachelijke momenten op. WTOC was geslagen, maar nog niet verslagen.

Een derde treffer zou immers een verlenging betekenen. Het was billenknijpen aan Anjum kant. Zeker in de negentigste minuut. Een inzet van Berend Jan Prins leek over het doel van Anjum te verdwijnen. Niets was minder waar. De bal spatte uiteen op de lat. Anjum kwam met de schrik vrij. De 2-2 tussenstand kwam in de resterende tijd niet meer in gevaar. Zeker niet op het moment dat WTOC twee spelers vroegtijdig van het veld zag vertrekken.

Na afloop
Het contrast na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Veldhuizen was groot. Grote blijdschap bij Anjum. Na drie jaar keert de equipe van Jacob Postma terug in de derde klas. Een mooie uitdaging voor dit team, dat volgend seizoen Stephan Overkempe terugziet keren op het oude nest. Grote teleurstelling in het kamp van WTOC. Zo dichtbij prolongatie van het derde klasserschap, maar in werkelijkheid zo ver weg.

© Verslag: Geerard Brouwer