Anouska Koster verkent parcoursen NK tijd – en wegwedstrijd

Dinsdag 16-05-2017
MONTFERLAND - Zaterdag 6 mei verkende Nederlands kampioene op de weg Anouska Koster de parcoursen van het komende NK Wielrennen in de gemeente Montferland, zowel van de wegwedstrijd (24 juni) als de tijdrit (21 juni). Ruim een maand voordat de Nederlandse Kampioenschappen wielrennen losbarsten in deze Gelderse gemeente was het rood-wit-blauw dus al even in de regio te bewonderen.

De renster van WM3 Pro Cycling keerde enthousiast terug naar huis in Friesland.  “Er liggen mooie, uitdagende parcoursen op ons te wachten met toch wel pittige klimmetjes en open stukken. Genoeg mogelijkheden om er mooie wedstrijden van te maken. Ook de omgeving vond ik heel mooi. Van mij mogen daar wel meer wedstrijden gehouden worden in de toekomst.”

Bij de Friezin sprong één ding direct in het oog. “De omgeving is glooiend. Het duurt nooit lang voordat het parcours weer omhoog of omlaag gaat. De twee echte klimmetjes kunnen wel van invloed zijn als de wedstrijd op het einde gaat lopen. Met name ’t Peeske kan dan gaan doorwegen. Hard naar boven en dan nog eens bovenop doortrekken, daar zie ik het zeker eenlingen of groepjes gaan proberen.” Een deel van het parcours kent Koster uit de rit uit de Boels Ladies Tour die twee jaar geleden plaats vond in de gemeente Montferland. Ook toen lag de finish aan de Zeddamseweg in ‘s-Heerenberg. “Maar toen kwamen we wel van de andere kant op de streep af. De beklimmingen herkende ik ook wel weer. De omgeving met het bos en de glooiende wegen was een aangename hernieuwde kennismaking voor me.”

‘Verwacht spannend kampioenschap’

De hamvraag is natuurlijk of Koster – ploeggenote van Marianne Vos – zichzelf ziet mee doen voor een nieuwe rood-wit-blauwe trui op een parcours wat nogal verschilt met de ronde waarop ze vorig jaar in Goeree-Overflakkee naar de titel sprintte ten koste van vluchtgenote Janneke Ensing. “Maar ook op dit rondje maak ik zeker weer een kans. Of ik opnieuw ga winnen, is daarmee natuurlijk niet gezegd. We zetten als ploeg op de titel in.  Ik verwacht een spannend kampioenschap. Onze ploeg (hiervoor Rabo-Liv, red.) heeft de afgelopen kampioenschappen altijd naar zich toe weten te trekken, maar dit jaar zijn de blokken van Team Sunweb en Boels-Dolmans ook heel sterk. De goede rensters zijn wat meer over de ploegen verdeeld.” Naar de mening van Koster kan dat het NK alleen maar ten goede komen. “We mogen aanvallen verwachten en daar biedt het parcours alle mogelijkheden voor.”

Tijdrit goede investering
Op de tijdrit ziet ze op dit moment geen echte medaillekansen voor zichzelf. Met wereldtoppers op dit onderdeel van Nederlandse bodem als Ellen van Dijk, Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten geen schande natuurlijk. “Nee het doel wordt om daar zo dicht mogelijk bij het podium te eindigen. Ik heb altijd het NK tijdrijden met het NK op de weg gecombineerd, voor mij hoort dat bij elkaar. Het is een goede oefening met het oog op etappekoersen om weer voluit te gaan op de tijdritfiets, bovendien is het een goede investering in je vorm om 25 kilometer voluit te gaan.”

Afgelopen zondag 13 mei is Anouska met de Nederlandse selectie naar Italië vertrokken voor haar trainingskamp dat tot volgende week woensdag duurt. Een dag later, op Hemelvaartsdag, fietst Anouska in Lekkerkerk een criterium.

terug naar overzicht
Anouska Koster verkent parcoursen NK tijd - en wegwedstrijd Anouska Koster verkent parcoursen NK tijd - en wegwedstrijd Meer foto's & info op www.rtvnof.nl
© Foto's: Willem Koster


Vandaag op de radio

00:00-19:00 | RTV NOF Nonstop
19:00-21:00 | Country Trail
21:00-22:00 | Brasstime
22:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie