Anti-voetbal wint bij ONT-Zwaagwesteinde · Foto('s): Erik Visser
  Erik Visser

Anti-voetbal wint bij ONT-Zwaagwesteinde

zondag 19 april 2015

Zwaagwesteinde heeft de uitwedstrijd tegen koploper ONT nipt verloren. Na een zwakke start kwam Zwaagwesteinde nog wel terug in de wedstrijd, maar het was niet voldoende om de anti-voetbal spelende koploper van de overspannen ogende trainer Stuiver punten af te snoepen: 3-2.

ONT begon veel beter aan de wedstrijd dan Zwaagwesteinde. De Westereenders stonden in de eerste twaalf minuten twee keer niet op te letten en dit betekende twee treffers voor de thuisploeg. In de zesde minuut passeerde de geheel vrijstaande Dion Smits met een geplaatst afstandsschot doelman Johan Jan Kleefstra en zes minuten later verloor Zwaagwesteinde diep op de ONT helft de bal, waarna de thuisploeg zich naar 2-0 counterde met als doelpuntenmaker Teake van der Hoek.

De gasten leken wakker en in de zeventiende minuut volgde de eerste kans. Na een mooie aanval via Sven Rozendal en Wytze Pilat verscheen Piet Dijkstra alleen voor doelman Rory Bruinja. Bruinja wierp zich in de baan van de bal, de rebound belandde bij René Nauta die de bal in het lege doel kon werken, maar onderuit werd gemaaid. Penalty en rood volgens de regels, maar arbiter Vonk wuifde het weg en maakte zo de eerste van vele verkeerde beslissingen die hij deze middag zou maken. Even later leek Piet Dijkstra dan toch de aansluitingstreffer te maken, maar hij maaide van dichtbij over het leer. Dan was ONT effectiever. In de drieëntwintigste minuut plaatste Oebele Twijnstra de bal uit een vrije trap langs de muur en hoewel de bal in de hoek belandde waar doelman Kleefstra stond opgesteld, moest hij toch het antwoord schuldig blijven: 3-0.

Na een half uur spelen deed Zwaagwesteinde iets terug. Piet Dijkstra leek op de rand van het strafschopgebied op correcte wijze te worden gestuit, maar arbiter Vonk gaf Zwaagwesteinde een vrije trap. Deze werd door Jesse Rozendal hard en laag binnengeschoten, doelman Bruinja grabbelde en René Nauta was er als de kippen bij om de rebound binnen te tikken: 3-1. In het vervolg van de eerste helft was Zwaagwesteinde de bovenliggende partij, met als gevaarlijkste moment een vrije trap van Wytze Pilat net naast. ONT kreeg op de counter betere kansen via Egbert Hulzinga en Teake van der Hoek, maar de inzetten verdwenen net naast en net over de goal van Kleefstra. Intussen deelde arbiter Vonk nog een gele prent uit aan Sven Rozendal na een pittige overtreding en over de kleur mocht de Westereender spits niet mopperen.

Na rust was er maar één ploeg die probeerde te voetballen en dat was Zwaagwesteinde. De koploper plooide massaal terug en probeerde er via de counter uit te komen, al werden de ballen in de meeste gevallen lukraak naar voren getrapt. Een groot overwicht voor Zwaagwesteinde dus, maar de gasten puurden hieruit niet of nauwelijks kansen. Vlak na rust speelde Sven Rozendal de vrijstaande Auke Westra aan maar in plaats van zelf te schieten koos Westra voor een breedtepass, een foute keus. Na een uur spelen kwam Zwaagwesteinde wel helemaal terug in de wedstrijd. Een ONT verdediger maakte ongelukkig hands. Arbiter Vonk besloot om er voor te fluiten, maar aangezien deze actie binnen het strafschopgebied plaatsvond had de bal op de stip gemoeten. De arbiter plaatste de bal echter op de rand van het zestienmetergebied. Het Sven Rozendal die zich achter de bal zette en vanuit een scherpe hoek doelman Bruinja (die niet vrijuit ging) wist te passeren: 3-2.

Nog een halfuur had Zwaagwesteinde, maar ondanks veelvuldig balbezit, wist men niet door de dubbele defensie van ONT te breken. Het dichtst bij een treffer kwam nog Auke Westra, hij knikte een prima voorzet van Wymer de Vries net over. En wanneer zo’n blind naar voren getrapte bal dan toch eens goed viel, kon ONT via de counter gevaarlijk worden, al kwam men ook niet tot uitgespeelde kansen. Na vijf minuten blessuretijd floot arbiter Vonk voor het laatst en zo werd het anti-voetbal van de koploper beloond met drie punten. Een goede dag voor ONT, want concurrent FC Grootegast speelde gelijk en de voorsprong bedraagt nu drie punten. Voor Zwaagwesteinde een nederlaag zonder gevolgen, aangezien men al zeker is van de nacompetitie. Volgende week speelt Zwaagwesteinde een thuiswedstrijd tegen het reeds gedegradeerde VC Trynwalden, aanvang 14:30 uur.

© Verslag: Ronald van Gennep