Basisscholen starten schooljaar ‘groen’ met Wecycle-inzamelactie

Maandag 11-09-2017
OUDWOUDE/HANTUMHUIZEN - Basisscholen De Tarissing uit Oudwoude en De FjouwerHoeke uit Hantumhuizen trappen het schooljaar ‘groen’ af met een duurzame inzamelactie. De leerlingen zamelen van september tot en met half november kleine elektrische apparaten in voor het goede doel. Goed voor het milieu: want dit e-waste kan heel goed worden gerecycled. Ook dragen de scholen bij aan het goede doel stichting Jarige Job. De actie wordt georganiseerd door Wecycle. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen in Nederland.

Tijdens de actieperiode worden alle leerlingen en hun ouders aangemoedigd om zoveel mogelijk (oude) kleine elektrische apparaten in te leveren. Wecycle haalt deze apparaten op en zorgt ervoor dat ze op een duurzame manier worden gerecycled. Al het e-waste dat Wecycle inzamelt, wordt voor 97 procent nuttig toegepast, waardoor kostbare grondstoffen een tweede leven kunnen krijgen. De inzamelactie heeft dan ook een educatief karakter: de leerlingen krijgen aanvullend lesmateriaal in de vorm van een schoolkrant over het nut van recycling en het hergebruik van materialen.

Maar liefst 209 basisscholen verspreid over heel Nederland doen mee. De deelnemende scholen ontvangen een actiepakket met 30 bouwplaten (voor een pennenbak) en hebben zelf ook profijt van de inzamelactie: als ze 75 kleine apparaten inzamelen, krijgen ze een beloning in de vorm van een boekenpakket of een digitale camera voor de klas en een Wecycle Recycle Certificaat voor de school. Als kers op de taart doneert Wecycle voor elke deelnemende school een verjaardagspakket aan stichting Jarige Job. Deze stichting zorgt ervoor dat ook kinderen uit minder bedeelde gezinnen hun verjaardag kunnen vieren met cadeautjes en traktaties.

Belangrijke doelgroep
Wecycle organiseert al jaren inzamelacties op basisscholen en met succes. “Scholen zijn voor ons een belangrijke doelgroep”, vertelt Jan Vlak, directeur van Wecycle. Jong geleerd is oud gedaan, daarom vinden we het van belang om kinderen al jong iets te leren over het nut van afvalscheiding en van recycling.”

De Wecycle inzamelactie op scholen loopt van 4 september tot en met 17 november.

Over Wecycle
Zij zijn de stichting zonder winstoogmerk die in Nederland de inzameling en recycling van e-waste regelt. Dankzij hun inspanningen krijgen de materialen uit afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen een nieuw leven. Hiervoor werken ze samen met 317 gemeenten, 8.500 winkels, 1.000 installatiebedrijven, 70 kringloopbedrijven, 170 kinderboerderijen, 2.000 scholen en heel veel consumenten.

In de Wecycle Service Centers verbinden ze de circulaire met de sociale economie. Door apparaten te sorteren en demonteren, geven ze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt perspectief op een reguliere baan.

Ze garanderen een optimale recycling met de modernste technieken. Grondstoffen voor nieuwe producten halen ze uit oude producten. Zo hoeven ze minder ’nieuwe’ grondstoffen uit de natuur te halen. Schadelijke stoffen komen niet in het milieu terecht. De uitstoot van CO2 wordt vermeden. Ze voorkomen dat apparaten in de illegale export belanden. Daar zetten ze zich dagelijks met hart en ziel voor in.

terug naar overzicht


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Goed gestemd
19:00-21:00 | Leafde foar muzyk
21:00-23:00 | De Smachtwacht
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie