Kiepie.nl

donderdag 27 april 2017

Het is VV Buitenpost niet gelukt de bekerfinale te halen. VV Staphorst was woensdagavond 26 april een maatje te groot voor de Blauwkes. De halve finale van de noordelijke districtsbeker eindigde in 3-0, na een 2-0 ruststand.

Omdat Buitenpost al na een kwartier in een tijdsbestek van twee minuten twee doelpunten moest incasseren, kwam het elftal nooit goed in de wedstrijd. Staphorst verzuimde vervolgens de marge te vergroten, waardoor de hoop op een stunt door de massaal meegereisde Buitenposter supporters lang in stand bleef. Pas een kwartier voor tijd was het sprookje voor Buitenpost definitief uit toen de 3-0 viel. De ploeg had de hele avond veel strijd geleverd en kon daarom met een opgeheven hoofd het veld verlaten. Na het laatste fluitsignaal werden de spelers dan ook luid toegezongen door de eigen aanhang.

Lastige avond
De gehele wedstrijd was de hoofdklasser, die nog volop meedoet in het kampioenschap, de bovenliggende partij. Van te voren was duidelijk dat Buitenpost een lastige avond tegemoet ging. “Je moet zelf een hele goede dag hebben om een kans op overwinning te maken en Staphorst een mindere. Dat was niet zo”, zei trainer René van der Weij na afloop. De eerste 10 minuten was het aftasten en verliep de wedstrijd gelijkopgaand. Na 12 minuten was het Mike Reuvers die na een soepele aanval over rechts goed voorgaf, waarna Buitenpost-verdediger Halbe Mossel de bal in het doel gleed. Een minuut later schoot Reuvers van afstand en belandde de bal, die houdbaar leek, achter keeper Robert van der Laan in het doel.

Zijnet
Staphorst speelde in een hoog tempo en kreeg hierna nog een paar beste kansen op de 3-0. Zo belandde de bal nog op de lat. Pas na een half uur spelen kon Buitenpost zich herpakken. De ploeg gooide de schroom wat van zich af en begon beter te voetballen, wat een aantal mogelijkheden opleverde. Zo kon Rob Dijkstra net niet bij een goede voorzet van Berend Schootstra en kopte Joop Pijnacker in handen van de doelman. De beste kans was net voor rust van Rudmer Loonstra. Hij schoot via het been van een tegenstander in het zijnet.

Goede fase
In de tweede helft was het duidelijk dat Staphorst de wedstrijd definitief wilde beslissen en zette Buitenpost goed onder druk. De snelle voorhoede zorgde voortdurend voor dreiging, maar wist de vele kansen niet om te zetten in doelpunten. Buitenpost kwam er maar sporadisch uit via invallers Joran Olijve en Jorrit Terpstra. Twintig minuten voor tijd was er een goede fase voor Buitenpost. Het publiek ging er achter staan en er kwamen een aantal halve kansen. Marco van Leijen gaf een paar keer een goede bal van achteren over de verdediging op Terpstra en ook Olijve kwam in scoringspositie. In de 78e minuut was er weer een gevaarlijke aanval van Staphorst, waarna de bal voor de voeten van Loonstra belandde. Hij probeerde de bal weg te werken, maar schoot in eigen doel. Hierna was de wedstrijd gespeeld.

Te weinig kansen
Van der Weij: ,,We moeten blij zijn dat het maar 2-0 was met rust. Maar als die goede mogelijkheid van Rudmer Loonstra er in was gegaan, was het 2-1 geworden en was het in de tweede helft nog een echte wedstrijd geworden. Maar wij hebben te weinig kansen gecreëerd. Staphorst had gewoon meer power en speelde efficiënt. Het is gewoon een ontzettend gevaarlijke en goede ploeg. We stappen met een opgeheven hoofd uit het bekertoernooi.” Staphorst speelt voor de derde keer op rij de bekerfinale. Op 20 mei is SC Genemuiden de tegenstander.

Opstelling Staphorst: René Oosterhof, Frank van der Burg, Ewald Koster, Roelof de Jong, Reinier Crediet, Dennis Rosink (82/Rémon Kroes), Jeroen van der Meer (86/Bas de Vries), Mark Schra, Martijn Brakke, Mike Reuvers, Rurik Wind (46. Rob Mijnheer)

Opstelling Buitenpost: Robert van der Laan, Danny Boersma, Aaron Boekhout, Marco van Leijen, Halbe Mossel, Rob Dijkstra, Berend Jan Schootstra (84/Martijn Douma), Joop Pijnacker, Rudmer Loonstra, Rik Weening (57/Joran Olijve), Martijn van Roeden (67/Jorrit Terpstra).

Scoreverloop: 12. Halbe Mossel (1-0, e.d.), 13. Mike Reuvers (2-0), 78. Rudmer Loonstra (3-0, e.d.)
Toeschouwers: 1200 (waaronder ruim 200 van Buitenpost)