PWFoto.nl

maandag 23 november 2015

Bekerhouder Harkemase Boys heeft zich zaterdagmiddag geblameerd in Groningen. Derdeklasser VV Groningen was na strafschoppen te sterk in de tweede ronde van het bekertoernooi. Het is voor het eerst sinds het seizoen 1998/1999 dat Harkemase Boys, recordhouder in de noordelijke districtsbeker qua eindzeges, niet overwintert in de beker.

Voor rust kwam Harkemase Boys via Robert Stelpstra op voorsprong, maar Antonie Simonides zette de thuisploeg op gelijke hoogte. Na rust ging het helemaal verkeerd bij de Harkiten. Via Martin Kamstra en Jasper Ludema werd het 3-1 voor Groningen. Pas daarna ging Harkemase Boys beter voetballen, met twee knappe doelpunten van Klaas Schotanus als gevolg. Omdat het bij 3-3 bleef, moesten strafschoppen de beslissing brengen. Rolf Dijk was de grote pechvogel: de thuisclub schoot vijf keer raak en alleen Dijk miste namens de bezoekers (naast).

In de vorige ronde had Harkemase Boys het een helft lang lastig tegen vijfdeklasser De Sweach. De Harkiten wisten dus dat het tegen Groningen, koploper in de Derde klasse C, beter voor de dag moest komen. Toch leek dat niet het geval. Het lukte Harkemase Boys niet om voetballend het verschil te maken. Het tempo lag te laag, er werd te veel gelopen met de bal en Groningen kon vrij moeiteloos meekomen. Toch kwam de hoofdklasser met een gelukje op voorsprong. Een te korte terugspeelbal bracht Groningen-doelman Ivan Landlust (ex-ONS Sneek) in de problemen. Zijn trap werd geblokt door Robert Stelpstra en viel in het doel.

Vijf minuten later gaf Stelpstra een uitgelezen kans aan Joram Smits. De poging van de rechtsbuiten werd gekeerd door Landlust. Een halve minuut later lag de gelijkmaker erin. Jaimie Walstra bediende spits Antonie Simonides, die Arjen Tolman met een droog schot passeerde. Na rust kwam Harkemase Boys verder in de problemen. Na ongelukkig ingrijpen achterin, kon Martin Kamstra de bal over Tolman heen wippen. Een kwartier later kwam de derdeklasser zelfs op 3-1. Een vrije trap van Jasper Ludema, bijna vanaf de zijlijn, werd door niemand aangeraakt en viel in een keer achter Tolman. Een vrij uitzichtloze situatie voor Harkemase Boys, maar een minuut later gaf Klaas Schotanus de bezoekers weer wat hoop. Een prachtige uithaal van de aanvoerder zorgde voor 3-2.

Dat moest een soort slotoffensief inluiden, maar Groningen hield stand zonder grote kansen weg te geven. Toch was de stand vijf minuten voor tijd gelijk. Na een goede actie op links bereikte Musliu zijn aanvoerder, die met zijn tweede treffer (opnieuw fraai) de gelijkmaker aantekende. In de slotminuten waren er nog flinke kansen voor beide teams. Jorco van Hezel leek Harkemase Boys op voorsprong te zetten, maar hij werd (onterecht) teruggefloten voor buitenspel. Even later kreeg de Groninger opnieuw een kans, maar deze keer bracht Landlust redding voor de thuisploeg. Aan de andere kant van het veld kreeg Groningen in de blessuretijd nog een indirecte vrije trap in het strafschopgebied van de Friezen.

De poging van Ludema ging langs de brede muur van Harkemase Boys, maar eindigde in de handen van Tolman. Strafschoppen brachten de beslissing. Tot 3-3 ging het gelijk op, waarna de strafschop van Rolf Dijk naast ging. De Groningers misten niet en zorgden voor de verdiende stunt. Wonden likken voor Harkemase Boys, dat een kleine twee maanden geleden voor het laatst verloor. Volgende week gaat de Hoofdklasse C weer verder en dan moeten de Harkiten er weer staan. Flevo Boys komt op bezoek in Harkema. Die wedstrijd begint om 14:30 uur.

Scoreverloop: 33. Robert Stelpstra 0-1, 38. Antonie Simonides 1-1, 51. Martin Kamstra 2-1, 67. Jasper Ludema 3-1, 68. Klaas Schotanus 3-2, 85. Klaas Schotanus 3-3

Strafschoppenserie: Oebele Schokker 0-1, Hilco van Leeuwen 1-1, Henny Bouius 1-2, Patrick Goedhart 2-2, Arton Musliu 2-3, Wesley Walstra 3-3, Rolf Dijk naast, Aksanti Kalswe 4-3, Klaas Schotanus 4-4, Jasper Ludema 5-4

Opstelling Groningen: Ivan Landlust, Marlon Akloe, Patrick Goedhart, Martijn Oppewal, Aksanti Kalswe, Giovanni Salvo (46/Tim Rosema), Jasper Ludema, Martin Kamstra, Jaimie Walstra (67/Hilco van Leeuwen), Antonie Simonides (58/Erik Lourens), Wesley Walstra

Opstelling Harkemase Boys: Arjen Tolman, Jesse Renken, Klaas Schotanus, Jordy van Wijk, Adams Sarkodie, Henny Bouius, Oebele Schokker, Jorco van Hezel, Joram Smits (46/Rolf Dijk), Robert Stelpstra (58/Sander van Dijken), Arton Musliu