Brandweer Kollum terug uit Roemenie

18 mei 2013
Moe maar zeer voldaan is een delegatie van brandweer Kollum de afgelopen week weer thuis gekomen van een lange reis naar Roemenie. Wethouder Jelle Boerema, Albert Hoof, Karel Numan, Andries Oppersma, Jelle van der Valle en Bertus van der Meer hebben daar een werkbezoek gebracht aan het dorpje Rasca. En ze kwamen niet met lege handen. De plaatselijke brandweer van Rasca beschikte slechts over een aantal vrijwilligers, dat een hok als kazerne hebben met daarin enkel een paar brandblussers.

De Kollumer spuitgasten brachten een Mercedes 608 D uit 1976 mee, samen met een aanhanger motorspuit, kleding en helmen. Allemaal goed gekeurd materiaal wat in Nederland was afgeschreven, maar nog jaren lang prima dienst kan doen. De Mercedes is voorzien van blusmiddelen en hydraulisch redgereedschap, helemaal klaar voor de uitruk. De Kollumers werden dan ook na hun lange reis hartelijk ontvangen.

Na de overdracht aan de burgemeester werd gelijk de eerste dag na aankomst het nieuwe materiaal ingezet bij een bosbrand in de bergen. Ook de Kollumers trokken mee de bergen in en hebben assistentie verleend. De oude Mercedes bleek prima in staat te zijn om de steile hellingen te beklimmen. De dagen daarna werd er gezamenlijk geoefend om de brandweervrijwilligers van Rasca aan het nieuwe voertuig te laten wennen.

© Foto’s: Karel Numan

terug naar overzicht


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Lytse klankjes
19:00-21:00 | Gospel Time
21:00-22:00 | Geloven & Beleven
22:00-23:00 | Harteklanken (Herh.)
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie