Broekster Boys blijft verbazingwekkend · Foto('s): Lia Bakker-Peterson
  Lia Bakker-Peterson

Broekster Boys blijft verbazingwekkend

zaterdag 13 september 2014

Ook voetbal heeft geschiedenis. Drie jaar geleden speelde Broekster Boys zijn laatste wedstrijd in Balk. Door een 2-1 overwinning van Balk werd Balk kampioen en promoveerde naar de eerste klas. Een jaar later volgde Buitenpost. Vorig jaar werd BCV kampioen en Broekster Boys mocht dit jaar de kampioensvlag hijsen. Deze vier teams zijn momenteel de Friese eerste klassers. Groningen is met zes eerste klassers het meest aanwezig. Broekster Boys moest zaterdag naar Balk om zich te meten met deze stabiele eerste klasser.

Sterk begin van VV Balk. Balk startte furieus en na twee minuten mocht Beerend Altena van Balk van dichtbij op de goal koppen. Een geweldige redding van keeper Erik Krol hield de stand op 0-0. De Damwâldsters waren duidelijk gewaarschuwd. Balk hanteert de lange bal en laat het middenveld liggen. Dit bleef tien minuten doorgaan. Maar na deze kans kreeg Broekster Boys vat op de wedstrijd. Halverwege wist Hedzer Prins van Broekster Boys Riemer Doornbos te bereiken, die maar net over schoot. Een vrije trap van Ivar Klijnsma van Balk ging maar net naast. Juryan Dantuma van de Boys schoot in de handen van keeper Altenburg. Diezelfde Dantuma schoof vijf minuten voor de rust de bal naar Hedzer Prins, die van circa twintig meter het leder hoog in de rechterhoek liet verdwijnen (0-1). Maar vlak voor rust was Balk nog eens gevaarlijk. Meer dan een corner sleepte Balk er niet uit. Ruststand 0-1.

Direct na de rust was het Karst Geertsma van Balk, die de bal voorlangs schoof. Aan de andere kant werd een corner van de Boys door Albert Wijbenga maar net naast gekopt. Trainer Dick Sangers van Balk haalde verdediger Wibo Jorritsma uit het team. In het veld kwam Roald Haanstra, die meer lengte in het team bracht. Maar na de wissel kwam de storm niet van Balk, maar van Broekster Boys. Een goed schot van Juryan Dantuma ging maar net over. Een vrije trap voor Broekster Boys na een overtreding op Doornbos ging maar net over. Ook trainer Jan Mulder wisselde. Remco Kooistra verliet het veld. Andries Dijkstra was zijn vervanger.

Een goed schot van Siemen Sake Kamstra ging rakelings over. Daarna werd Hedzer Prins in het strafschopgebied gehaakt. Riemer Doornbos mocht de penalty nemen. Keeper Altenburg ranselde bal uit de hoek. Kamstra schoot nog eens op de goal, maar zag zijn schot gestopt door keeper Altenburg. Tien minuten voor het eindsignaal kwam Piet Wessel Dijkstra alleen op keeper Altenburg, maar het schot ging naast. Invaller Overkempe kreeg daarna nog een enorme kans, maar zijn mislukte schot was een prooi voor keeper Altenburg. Broekster Boys bleef komen en bij de volgende aanval kwam de bal voor de voeten van Albert Wijbenga. Deze schoot hard in en via het been van een Balk speler verdween de bal in de goal (0-2). Balk was verslagen en Broekster Boys speelde de wedstrijd gecontroleerd uit.

Gezien de tweede helft was de overwinning volkomen verdiend. Trainer Jan Mulder was een tevreden man. Puntje van aandacht: wie moet nu de penalty’s nemen? Maar Broekster Boys blijft verbazen. Volgende week speelt Broekster Boys thuis tegen Viboa uit Winsum.

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00