VV Buitenpost de sterkste in derby tegen BCV · Foto('s): Kiepie.nl
  Kiepie.nl

VV Buitenpost de sterkste in derby tegen BCV

maandag 12 oktober 2015

Bij de thuisploeg kon trainer René van der Weij nog niet beschikken over Jorrit Terpstra. Terpstra is op de weg terug na een nek- en enkelblessure. Jan Oppedijk, Joran Olijve en Sven Rozendal waren op de reservebank bank geposteerd. Trainer Uilke Damstra van BCV had Roel van der Meulen (ex-Harkemase Boys), Jurjen Post en Frank Harmens weer terug na blessures, waarvan Post in de basis mocht beginnen. Roeland Rusticus ontbreekt de komende weken door een meniscusblessure. Arbiter was vanmiddag de heer C. Mesbah uit Groningen en hij werd geassisteerd door de heer M. Dreise uit Drachten en Van Eerde uit Tollebeek.

Buitenpost creëert veldoverwicht
Een heuse derby dus met een heerlijk herfstzonnetje erbij. Nadat ‘Pupil van de Week’ Tjerk Jaap Schotanus BCV-keeper Hendrik van der Laan kansloos had gelaten, ontspon zich een leuke eerste helft. Gastheer Buitenpost maakt graag het spel en de gasten uit Burgum hanteren graag de counter. Buitenpost kreeg de eerste mogelijkheid, maar een voorzet van spits Joop Pijnacker werd door zijn teamgenoten niet begrepen, waardoor Hendrik van der Laan makkelijk kon redden. Aan de andere kant vloog een schot van Burgumer Alwin Fonk, via het been van Buitenposter Wim de Vries, gevaarlijk over het doel van Robert van der Laan. Daarnaast liet ook Buitenposter Simon Schreiber zich zien. Hij probeerde het binnen twee minuten tweemaal, maar het leverde helaas voor de blauwhemden geen doelpunten op. Eerst restte er slechts een corner, toen keeper Hendrik van der Laan hem het scoren belette en even later stond Van der Laan wederom op de goeie plek om een schot onschadelijk te maken. Aanvoerder Dorjan Berisha kon de bal niet meer voldoende richting en snelheid meegeven, nadat ‘Der Bomber’ Pijnacker de bal voor hem had klaargelegd.

Door de toegenomen druk van de thuisploeg kregen echter ook de gasten enige mogelijkheden. Een schot van BCV-er Fedde Durk Kingma vloog hoog over het doel en een schot van Jelte Jan van der Wal kon ternauwernood worden geblokt door verdediger Marco van Leijen. De gasten leken ook nog brutaal een voorsprong te nemen. Spits Paul Westra schoot, na een pass van Fonk, via de vingertoppen van keeper Robert van der Laan raak, maar de neutrale assistent-scheidsrechter had buitenspel geconstateerd. Voor Buitenpost leverden een vrije trap van verdediger Van Leijen, een schot van verdediger Aaron Boekhout en een poging van middenvelder Rob Dijkstra ook niet het gewenste resultaat. Voor BCV werd een prima pass van Kingma niet begrepen door zijn medespelers en werd Van der Wal wegens buitenspel teruggefloten. Vlak voor rust creëerde Buitenpost zichzelf nog een prima mogelijkheid, toen een prachtige combinatie tussen Pijnacker en Berisha door laatstgenoemde via de lat over werd geknald. Arbiter Mesbah toonde Van Leijen nog de gele kaart toen hij Burgumer Kingma onreglementair afstopte. De vrije trap die volgde werd door Kingma hard en hoog voorlangs geschoten. Hierna maakte de leidsman een einde aan de eerste helft, waarin Buitenpost misschien wel op voorsprong had moeten komen, ruststand 0-0.

Buitenpost sterker, wint terecht, maar wél ietwat geflatteerd
Na een verkwikkend kop thee ging Buitenpost verder waar het de eerste helft was geëindigd. De mannen van trainer Van der Weij en zijn assistent Freddy Strating waren ook na rust de bovenliggende partij. De score zou echter pas tien minuten voor het einde worden geopend. Direct na rust kopte Berisha uit een moeilijke hoek net naast en kwam hij even later – door een lichte overtreding in het strafschopgebied – net te kort om de score te openen. Arbiter Mesbah zag er, terecht, geen strafschop of vrije trap in. Na een kwartier wisselden beide trainers voor de eerste keer en mocht bij BCV middenvelder Fonk gaan douchen. Roel van der Meulen was zijn vervanger. Bij Buitenpost kwam Joran Olijve binnen de lijnen voor Berisha. Die liet zich direct al van de goede kant zien, maar kwam net te kort bij een steekbal van Simon Schreiber. Hierna mocht ook verdediger Danny Boersma naar de kant en hij werd vervangen door aanvaller Sven Rozendal. Hierdoor moest Ruben Boekhout een linie naar achteren en mocht Rozendal voor extra aanvalskracht zorgen vanaf het middenveld.

De Blauwkes schoven de mouwen nog eens extra omhoog, maar hadden het vizier nog niet op scherp. Middenvelder Dijkstra schoot hoog over na goed voorbereidend werk van Pijnacker. BCV bleef loeren op de counter en deden dit ook niet zonder gevaar. Zo vloog een poging Van der Wal naast, voordat trainer Damstra opnieuw ingreep. Steffen Procee werd naar de kant gehaald en Hendrik Elzinga was zijn vervanger. De Burgumer aanvaller Joeke de Vries schoot ook nog naast, voordat ook Buitenpost nogmaals wisselde. Simon Schreiber mocht moegestreden naar de kant en routinier Jan Oppedijk was zijn vervanger. Enkele minuten later was het – eindelijk – wél raak. Een schot van Buitenposter Dijkstra werd nog licht getoucheerd door Burgumer Jurjen Post, waardoor keeper Hendrik van der Laan kansloos was, 1-0.

Direct wisselde BCV ook nogmaals. Ferdinand Franciscus Harmens, zoon van oud-Buitenposter-verdediger Bert, kwam binnen de lijnen voor Mao Xiao. Vijf minuten voor het einde van de reguliere speeltijd sloeg het noodlot toe voor de Burgumers. Buitenposter Pijnacker joeg door op keeper Van der Laan, deze dacht Pijnacker te kunnen uitkappen, maar kwam bedrogen uit. Hij verspeelde op een ongelukkige manier de bal en Pijnacker kon heel koel binnentikken, 2-0. De wedstrijd was gespeeld, maar de eindstand nog niet bereikt. Het venijn zat overduidelijk in de staart deze middag. Nog geen minuut later knalde invaller Rozendal over na goed storend werk van Dijkstra. Invaller Olijve liep nog tegen een gele kaart aan, toen hij iets te fel doorging op Burgumer Cor de Jong. Dat De Jong hierbij wel enigszins theatraal ging liggen, deed hierbij niet ter zake. In de negentigste minuut en in de blessuretijd zou Olijve, samen met Pijnacker, nog voor een schitterend slotakkoord zorgen. Eerst deed Pijnacker het prima voorbereidende werk en scoorde Olijve, 3-0. Een minuut later was het andersom. Olijve bereidde prachtig voor, was niet zelfzuchtig en gunde Pijnacker zijn tweede doelpunt van de middag, 4-0! Arbiter Mesbah floot direct ook voor het einde van de wedstrijd, eindstand 4-0.

Gezien de wedstrijd was de eindstand ietwat geflatteerd, de winst was echter geheel terecht. Dat zullen ook de Burgumers moeten erkennen. Voor Buitenpost een prima generale, voordat men volgende week afreist naar Groningen. Dan staat de clash tussen oud-trainer Patrick Zwart en zijn eerdere assistent en huidige trainer van Buitenpost René van der Weij op het programma. De Groningers worden dit seizoen als kampioenskandidaat gezien. De Buitenposter aanhang – met daaronder vele kenners – ziet het treffen dan ook reikhalzend tegemoet! Aanvang 15.00 uur op sportpark Coendersborg in Groningen (Kooiweg 1).

Gele kaart: Marco van Leijen (Buitenpost), Joran Olijve (Buitenpost).
Opstelling Buitenpost: R. van der Laan, W. de Vries, Boersma (63/Rozendal), Van Leijen, A. Boekhout, R. Boekhout, Mossel, Schreiber (70/Oppedijk), Berisha (60/Olijve), Dijkstra, Pijnacker.
Opstelling BCV: H. van der Laan, Frimpong, De Jong, Post, Procee (68/Elzinga), Kingma, Fonk (60/Van der Meulen), Xiao (Harmens), Westra, Van der Wal, J. de Vries.
Doelpunten: 80. Rob Dijkstra (1-0), 85. Joop Pijnacker (2-0), 90. Joran Olijve (3-0), 90+1. Joop Pijnacker (4-0).

© Verslag: Anne de Haan