VV Buitenpost verliest nipt van Olde Veste · Foto('s): Eigen foto's
  Eigen foto's

VV Buitenpost verliest nipt van Olde Veste

zondag 04 december 2016

VV Buitenpost heeft de uitwedstrijd tegen d’ Olde Veste ’54 uit Steenwijk nipt met 2-1 verloren. Het duel met twee aanvallende teams begon spectaculair. In de tweede minuut wist Olde Veste al te scoren. Joran Olijve deed in de derde minuut direct iets terug voor Buitenpost. Na een kwartier spelen stond de eindstand al op het scorebord: 2-1.

Over de gehele wedstrijd waren de Steenwijkers de beter voetballende ploeg. Toch had er meer in gezeten voor Buitenpost. Het laatste half uur probeerden de Blauwkes nog een gelijkspel uit het vuur te slepen. Voorin ontbrak echter net het geluk. Aan de andere kant kreeg de thuisploeg nog verschillende kansen en kon doelman Robert van der Laan zich onderscheiden. In de spannende slotfase werd niet meer gescoord.

Puzzelen
Vooraf was het puzzelen voor Buitenpost-trainer René van der Weij. Wim de Vries en Danny Boersma ontbraken door blessures en Berend Schootstra was geschorst. In het centrum van de verdediging had Van der Weij Pieter Henstra en Halbe Mossel geposteerd en Marco van Leijen en Aaron Boekhout op de backs. Rob Dijkstra nam de plek van Schootstra als verdedigende middenvelder in. Op de bank zaten Joop Pijnacker, Rik Weening en reservekeeper Ricky Miedema. Verdediger Chiel de Jong van JO19 zat voor het eerst in de competitie bij de selectie.

Strijd ontbrandde meteen
Ook in de kop van Overijssel werd een minuut stilgestaan voor de slachtoffers van de vliegramp in Colombia, onder wie veel voetballers van de Braziliaanse club Chapecoense. Meteen na het fluitsignaal van arbiter Raymond Melink ontbrandde de strijd tussen de nummer twee en nummer vier van de ranglijst. Door een gruwelijke fout achterin bij Buitenpost werd een terugspeelbal zomaar in de voet van Olde Veste-aanvaller Yannick Kaluzi geschoven. Alleen voor keeper Van der Laan maakte hij geen fout en stond het al 1-0. Het publiek in Steenwijk geloofde direct weer in een monsterscore voor hun ploeg, Buitenpost was vier jaar geleden al eens met 9-0 naar huis gestuurd en ook vorig weekend wist Olde Veste met 9-0 uit bij BCV te winnen. Wellicht dat de spelers ook dachten dat het een gemakkelijke middag zou worden. Direct nadat Buitenpost weer mocht aftrappen, greep de Steenwijker verdediging niet goed in. Jorrit Terpstra speelde op Martijn van Roeden, die de bal breed legde op Joran Olijve. Zijn fraaie uithaal was meteen doeltreffend. Zo stond het na drie minuten spelen al 1-1.

Bovenliggende partij
Wat volgde was een boeiend gevecht met Olde Veste als duidelijk bovenliggende partij. De Overijsselse ploeg speelde sterk en leek overal net een stapje eerder te zijn. Alleen Simon Schreiber lukte het om met een afstandschot gevaar te stichten. Het goede spel van de Steenwijkers resulteerde in de vijftiende minuut in een doelpunt van Erwin van Luik. De aanvoerder nam de bal op de knie mee en liet Van der Laan kansloos. Ook hierna kreeg Buitenpost geen vat op de thuisploeg. Halbe Mossel gooide iets te veel strijd in een duel met Van Luik en werd daarvoor bestraft met een gele kaart. Het veldoverwicht van Olde Veste resulteerde vervolgens niet in meer doelpunten, dankzij het goede verdedigende werk van Buitenpost. Net voor rust kon Olijve niet profiteren van de laagstaande zon die keeper Tom Holleboom – hij speelde zonder een pet – leek te verblinden. Zijn vrije trap eindigde op het dak van de goal.

Briljante reflex
In de tweede helft ging Olde Veste door waar het in de eerste helft was geeïndigd: overal in het veld net iets beter zijn dan de tegenstander. Toch bleef Buitenpost door goed geconcentreerd spelen overeind. Een prima aanval van de Steenwijkers na bijna een uur spelen eindigde bij Kaluzi. Met een werkelijk briljante reflex wist Van der Laan hem van het scoren af te houden. Hierna werd Schreiber afgelost door Weening. De jonge speler wist direct enkele duels te winnen. Pas na twintig minuten in de tweede helft was er het eerste schot op goal door Buitenpost. De poging van Dijkstra was echter een prooi voor Holleboom. Dat Buitenpost opportunistischer ging spelen, resulteerde direct in kansen van Olde Veste. De moegestreden Van Roeden werd vervangen door Pijnacker, waar de verdediging meteen de handen vol aan had. Ruim twintig minuten voor tijd maakte Chiel de Jong zijn debuut in het eerste elftal. Hij viel meer dan verdienstelijk in.

1-op-1
Doordat Buitenpost 1-op-1 ging spelen, kantelde de wedstrijd en golfde het spel op en neer. Niet alleen in het veld leefde het duel op, ook langs de lijn roerde het thuispubliek zich en lieten de Buitenposter supporters zich volop horen. Doordat Buitenpost vol druk zette, kreeg de thuisploeg mogelijkheden om de score uit te bouwen. Een 100 procent kans werd opnieuw door de sterk keepende Van der Laan uit het doel gewerkt. Buitenpost stroopte nogmaals de mouwen op en begon meer duels te winnen.

Niet gegund
Een minuut voor tijd kreeg Rudmer Loonstra een grote kans, maar stuitte op doelman Holleboom. In blessuretijd kon Henstra zijn hoofd net niet goed tegen de bal zetten, waardoor de te zachte kopbal kon worden opgepakt door Holleboom. Ook Rik Weening lukte het net niet een voorzet in het overvolle strafschopgebied in het doel te prikken. In deze laatste hectische minuten leek Buitenpost nog een punt te pakken, maar het was de Blauwkes niet gegund.

Van der Weij: “goede wedstrijd”
“Voor het eerst dit seizoen werden we geconfronteerd met twee blessures en een schorsing. Ik ben blij hoe we dat hebben opgepakt en ook gisteren een goede wedstrijd hebben gespeeld”, aldus trainer Van der Weij. “Ik vond Olde Veste in de eerste helft meer balbezit hebben zonder grote kansen te creëren. Ze scoren twee keer uit helaas wederom twee persoonlijke fouten. In de tweede helft komen we beter in de wedstrijd. Robert van der Laan pakt twee geweldig ballen en houdt ons in de wedstrijd. Over debutant Chiel de Jong, die veel talent en snelheid heeft, was ik zeer tevreden. Het laatste kwartier was alles of niks en is het balen dat het doelpunt niet valt. De mannen hebben alles gegeven tot laatste minuut, daar ben ik zeer tevreden over. We haken helaas wat af in de strijd om de bovenste drie plekken. We willen volgende week revanche om zo goed de winterstop in te gaan.” Zaterdag 10 december speelt Buitenpost thuis om 14.30 uur tegen Blauw Wit ’34.

Opstelling d’Olde Veste ‘54: Tom Holleboom, Bas Flobbe, Kevin de Vries, Erwin van Luik, Martijn Strijker, Jordy Blijham, Yannick Kaluzi, Patrick de Vente, Clint Kruisweg (65/Mark Homme van der Veen), Sander Nijstad en Justin Torn (58/Wouter van der Vegt).

Opstelling Buitenpost: Robert van der Laan, Marco van Leijen, Halbe Mossel, Pieter Henstra, Aaron Boekhout, Rob Dijkstra, Jorrit Terpstra (68/Chiel de Jong), Simon Schreiber (60/Rik Weening),  Joran Olijve, Rudmer Loonstra en Martijn van Roeden (65/Joop Pijnacker).

Gele kaart: Halbe Mossel (Buitenpost), Bas Flobbe (d’Olde Veste ’54)

Scoreverloop: 2. Yannick Kaluzi (1-0), 3. Joran Olijve (1-1), 15. Erwin van Luik (2-1)

• 00:00 - 07:00
  • 07:00 - 09:00
  • 09:00 - 10:00
  • 10:00 - 16:00
  • 16:00 - 17:00
  • 17:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00
  • 19:00 - 21:00