VV Buitenpost verliest twee punten tegen Berkum

zondag 16 september 2018

VV Buitenpost en VV Berkum wisten zaterdag in een onderling duel niet te scoren. De gasten uit Zwolle hadden in de eerste helft het betere van het spel, maar de thuisploeg knokte zich na de rust knap terug. Dit leverde een flink aantal kansen op, maar tot doelpunten kwam het niet. Vooraf hadden de Blauwkes getekend voor een punt, maar achteraf heerste teleurstelling omdat er meer in had gezeten.

Bij Buitenpost keerde Berend Schootstra terug van een blessure en was Rolf Dijk ook voldoende hersteld om op de bank te beginnen. Slecht nieuws was er voor Folkert van Dongera. Hij bleek eerder bij een oefenduel zijn voorste kruisband te hebben gescheurd en moet onder het mes. Ook Danny Boersma ontbrak bij de selectie. Opvallende bankzitter was keeper Eelze Spinder van JO19-1.

Titelkandidaat
Nadat pupil van de week Mirte Henstra in doel had geschoten, was de eerste kans van de wedstrijd voor spits Rudmer Loonstra. De Zwolse keeper Dominic van Hoof bracht redding. De Blauwkes kregen daarop nog een aantal mogelijkheden via Rob Dijkstra (kopbal) en Jorrit Terpstra (over). Dat Berkum titelkandidaat is, vorig seizoen eindigde de ploeg nog als tweede, was zichtbaar doordat het team makkelijker speelde dan de thuisploeg en ook het meeste balbezit had. Maar de Buitenpost-verdediging stond goed. De Zwolse aanval stokte steeds voor het doelgebied.

Op de lat
Na ruim een half uur spelen was er de eerste kans voor Berkum. Enigszins gelukkig belandde de bal van Björn Bakker op de lat. Even later schoot Jason Huisman in kansrijke positie over de goal van Kevin van der Meulen. Buitenposter Joost Jesse Visser had daarop een prima actie in huis, kaatste met Loonstra, maar de doelman bracht redding. Net voor rust kreeg Berkum-speler Jorben Nieuwenhuis een gele kaart, nadat hij de uitgebroken Terpstra onreglementair opving.

Grip
Na de rust kwam Buitenpost beduidend beter uit de kleedkamer dan de tegenstander. De Blauwkes kregen meer ruimte en hadden de grip op het middenveld te pakken. Dat leverde meteen een kans op voor Durk de Haan na een mislukt schot van Berend Schootstra, maar hij werd afgestopt door de keeper. Vijf minuten later zette De Haan Terpstra met een steekbal alleen voor de doelman. Die reageerde uitstekend en plukte de bal van Terpstra’s voeten. Ook twee afstandsschoten van De Haan en Rob Dijkstra leverden geen treffer op. Na 56 minuten spelen schoot Berkum-speler Chris van der Meulen een vrije trap over, die gevolgd werd door nog een grote mogelijkheid om de score te openen.

Betrouwbare sluitpost
Na een uur spelen haalde Schootstra nog maar eens van afstand uit. Opnieuw bleek Van Hoof een betrouwbare sluitpost. Vijf minuten later liet hij nogmaals zijn kwaliteiten zien na een uitstekende knal van invaller Joran Olijve, die even later een volgende poging over schoot. Ook invaller Rik Weening was nog dichtbij een doelpunt, maar de hoek was te moeilijk om Van Hoof te passeren. Tien minuten voor tijd juichte het Buitenpost-publiek voor een goal van Dijk. Het doelpunt werd echter afgekeurd wegens buitenspel. Vijf minuten later kreeg Aaron Boekhout de bal verkeerd op de schoen na een harde voorzet van Berkum. Gelukkig voor Buitenpost zeilde de bal over de eigen goal. Dijkstra had in blessuretijd nog dé kans om matchwinnaar te worden, maar hij raakte de bal in het zestienmetergebied niet vol genoeg. In de slotfase liepen Dijkstra en Wim de Vries nog tegen een gele kaart aan, waarna scheidsrechter Pedro Raven affloot.

Tevreden
“Ik ben zeer tevreden over onze speelwijze. Berkum bleek net als Staphorst moeilijk in staat echte kansen tegen ons te creëren. En bij schietkansen kunnen we rekenen op Kevin van der Meulen. We staan goed te verdedigen ook zaterdag was dat van een goed niveau”, aldus Buitenpost-trainer René van der Weij. Hij kijkt met zijn team op dit moment nog niet te veel naar resultaat. Volgens Van der Weij is het doel om zo snel mogelijk hoofdklasseniveau aan te tikken en is Buitenpost daar aardig mee op weg. “Zaterdag hebben we de kansen gehad om te winnen. Zeker in de tweede helft telde ik vier goede mogelijkheden. Helaas gaan die er niet in, maar ik kijk verder. We creëren die tegen een goede ploeg als Berkum. Dat zegt wel iets en daar ben ik tevreden mee. De invallers waren gevaarlijk en vielen goed in. Een teken dat de bank en dus de concurrentie ook aanwezig is. Volgende week op naar het altijd lastige Urk.”

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Wim de Vries, Jelmer Vos, Joost Jesse Visser, Berend Schootstra, Rudmer Loonstra (58. Joran Olijve), Rob Dijkstra, Jorrit Terpstra (64. Rolf Dijk), Aaron Boekhout, Durk de Haan (70. Rik Weening), Robin Huisman de Jong.

Opstelling Berkum: Dominic van Hoof, Jason Huisman, Jasper Bremmer, Dennis Horstman, Jorben Nieuwenhuis (46. Yoram Zandvliet), Johnsen Bacuna (71. Michel van Aggele), Björn Bakker, Yannick Kaluzi, Marc van der Meulen, Chris van der Meulen (86. Thom Kooke), Rico Wolven.

Gele kaart: Jorben Nieuwenhuis (Berkum), Rob Dijkstra en Wim de Vries (Buitenpost).