VV Buitenpost verliest van knokkend Viboa · Foto('s): Kiepie.nl
  Kiepie.nl

VV Buitenpost verliest van knokkend Viboa

zondag 29 maart 2015

VV Buitenpost had zaterdag 28 maart het vizier tegen hekkensluiter Viboa niet op scherp staan. Het werd een wedstrijd van gemiste kansen. De Blauwkes wisten de vele mogelijkheden niet te verzilveren en zelfs niet uit een strafschop te scoren. De gasten uit Winsum stroopten de mouwen op en ontregelden met vechtvoetbal het combinatiespel van Buitenpost. Viboa knokte keihard voor de broodnodige punten en wist de wedstrijd met 0-3 te winnen.

De eerste twintig minuten leek er nog geen vuiltje aan de lucht voor Buitenpost. Het elftal van trainer Patrick Zwart zette de rode lantaarndrager onder druk en creëerde een duidelijk veldoverwicht. In de beginfase was Alwin Kuperus tweemaal gevaarlijk met een kopbal, maar zijn pogingen misten precieze. Uit een hoekschop kopte Jorrit Terpstra bijna raak, maar de doelman van Viboa kon de bal net wegtikken. Na twintig minuten wisten de Groningers zich eindelijk onder de druk van Buitenpost uit te voetballen. Trainer Zephnad Wattimury had ingegrepen door een van de drie spitsen op te offeren voor een middenvelder. Tot kansen leidde deze omzetting vooralsnog niet.

In de dertigste minuut stopte Viboa-doelman Cedric Tillema een vrije trap van Jan Oppedijk met een prachtige zweefduik. Hij blesseerde zich hierbij, maar kon na een behandeling de wedstrijd hervatten. Acht minuten later lag de bal plotseling aan de andere kant in het net. De buitenspelval werkte niet, waardoor drie spelers van Viboa tegenover één Buitenposter verdediger kwamen te staan. Spits Kassim Bizimana rondde de aanval doeltreffend af. Drie minuten later moest doelman Robert van der Laan opnieuw de bal uit het net halen. Een lange bal van achteren werd door Déni van Dalsem op waarde geschat en hij passeerde Van der Laan. Assistent-scheidsrechter Joop de Haan had echter buitenspel geconstateerd. Ondanks dat hij vastberaden zijn vlag in de lucht bleef steken, weigerde scheidsrechter G.J. van der Meijden uit Mûnein het doelpunt af te keuren. Tegen de verhouding in keek Buitenpost tegen een 2-0 achterstand aan. Net voor rust kon Joran Olijve bijna profiteren van een mistrap van de Groninger doelman, maar zijn doelpoging werd net tot corner weggewerkt.

Tweede helft
In de tweede helft begon Dorjan Berisha, teruggekeerd van een blessure, voor Martijn van Roeden. Buitenpost ging haastig op zoek naar een aansluitingstreffer. Het gladde veld en de strijdbare tegenstander hielpen hier niet bij. De gasten staken enorm veel energie in de duels, waardoor Buitenpost maar niet in het spel kon komen. In een hoog tempo golfde het spel op en neer. Om iets te forceren wisselde trainer Zwart Jan Oppedijk voor Sip Jaap Bos, die op de linkerflank prima inviel. Op rechts kreeg vervolgens Simon Schreiber (voor Jorrit Terpstra) de kans om aanvallend gevaar te stichten. Na enkele minuten wist Schreiber te koppen, maar zijn poging ging over. Ook Berisha probeerde koppend doel te treffen, maar hij raakte de bal niet goed, waardoor een nieuwe mogelijkheid de mist in ging. In kansrijke positie gleed Berisha even later op het slechte veld uit, zodat de Groninger doelman opnieuw opgelucht kon ademhalen. Inmiddels had stormram Alwin Kuperus zich voorin gemeld. Zijn duels werden echter veelvuldig door de scheidsrechter afgefloten.

Tien minuten voor tijd redde Van der Laan prima na een grote kans van de Groningers. Buitenpost gaf door fors op de aanval te gaan veel ruimte weg, maar Viboa wist hier niet van te profiteren. In de vierentachtigste minuut leek Buitenpost toch een beloning te krijgen voor al het aanvallende werk. Een speler van Viboa maakte hands in het strafschopgebied, waarna de scheidsrechter voor een strafschop floot. Joran Olijve schoot vanaf zestien meter prima op doel, maar doelman Tillema dook de goede hoek in en wist de bal uitstekend weg te boksen. Het werd duidelijk dat Buitenpost deze middag niet zou gaan scoren, hoeveel tijd de leidsman ook bij zou tellen. Zo konden even later zowel Berisha als Schreiber in kansrijke positie een voorzet niet binnenglijden. Het laatste woord was aan de Winsumers. In blessuretijd schoot Rick Schaaphok de 0-3 binnen, een beloning voor de tomeloze inzet van het team. Een welkome overwinning voor Viboa, dat door de winst van directe concurrenten er niets mee opschoot op de ranglijst. Buitenpost liet met het verlies de kans om de derde plek in te nemen schieten en staat nu vijfde.

Opstelling VV Buitenpost: Robert van der Laan, Danny Boersma, Marco van der Leijen, Alwin Kuperus, Aaron Boekhout, Jan Oppedijk (56. Sip Jaap Bos), Rob Dijkstra, Jorrit Terpstra (57. Simon Schreiber), Ruben Boekhout, Joran Olijve en Martijn van Roeden (46. Dorjan Berisha)

Scoreverloop: 0-1 Kassim Bizimana (38.), 0-2 Déni van Dalsem (41.) en 0-3 Rick Schaaphok (90.+3.)

Geel: Ruben Boekhout (Buitenpost), Hans Zwakenberg en Serge Fatima (Viboa)