Dames Triumphera uit de bekercompetitie · Foto('s): Sake Beerstra

Dames Triumphera uit de bekercompetitie

donderdag 14 januari 2016

Woensdagavond speelde het eerste damesteam van Triumphera uit Kollum in de achtste finale van het bekertoernooi tegen SBO uit Minnertsga. SBO voert de ranglijst in een ander deel van Friesland aan, Triumphera staat vierde in de eigen regionale competitie.

Al bij het inspelen blijkt dat de dames van SBO aanvallend veel lengte en slagkracht in huis hebben. De thuisploeg beschikt echter over goede verdedigende kwaliteiten en is daarnaast van plan om het spel van SBO zoveel mogelijk te ontregelen om te voorkomen dat ze al te veel gebruik kunnen gaan maken van die slagkracht.

De eerste set hebben de dames van Triumphera moeite om in het eigen spel te komen en daarom lukt het onvoldoende om al vanaf het begin te zorgen dat SBO in de problemen komt. SBO daarentegen start stabiel en goed en heeft al snel een redelijke voorsprong in punten te pakken. Aanvoerder Jellianne Bergsma heeft beide time-outs nodig in deze set om daarmee te proberen even rust voor het eigen team te creëren en tegelijkertijd de soms lastige service-series van de tegenpartij te onderbreken. SBO wint deze set uiteindelijk redelijk eenvoudig met 12-25.

Gedreven begint de thuisploeg aan de tweede set. SBO speelt goed maar als de dames van Triumphera allemaal net iets alerter gaan spelen en het aantal individuele fouten weten te verminderen dan zijn er nog wel degelijk kansen in deze wedstrijd. Aan het begin van de set is al zichtbaar dat Triumphera het eigen spel begint te hervinden. De passing begint beter te lopen en de spelverdeelsters kunnen de aanvalsters daardoor beter bedienen. De verdediging van SBO staat echter ook op scherp en daardoor leveren de aanvallen van de thuisploeg nog te weinig rendement op. Aan het eind van de set spelen vooral individuele foutjes Triumphera weer parten en SBO trekt daardoor wederom aan het langste eind.

Nu het in de tweede set toch beter liep dan in de eerste set, zetten de Kollumer dames zichzelf nog even extra op scherp om zo te proberen in ieder geval één set binnen te halen. Er wordt een tactische aanpassing in de opstelling toegepast en die vertaald zich direct in een voorsprong in de derde set. Triumphera speelt in een opstelling waarbij de tegenstander vaak wisselende speelsters tegenover zich ziet en dat maakt het voor hen lastig om de verdediging goed te kunnen positioneren. Ook serverend weet Triumphera nu veel meer druk uit te oefenen en de voorsprong loopt uit tot drie punten.

Tot halverwege de set gaat de stand gelijk, de thuisploeg weet steeds een kleine voorspong te behouden. Beide teams werken hard voor de punten. SBO geeft zich echter niet zomaar gewonnen en weet met name in de tweede helft van de set het aanvallend vermogen weer stevig in te zetten en de verdediging van Triumphera daarmee weer te breken. SBO wint de wedstrijd  uiteindelijk dan ook met 0-3.

Veel tijd om te herstellen van deze bekerwedstrijd is er niet. Donderdagavond 14 janstaat er een reguliere competitiewedstrijd op het programma. Dan speelt het eerste damesteam om 21.15 uur thuis in de Van der Bijhal tegen ODS 3.

© Verslag: Greetje Dobbinga

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00