De familie Marinus van Biologisch Melkveebedrijf Marinus liet zaterdag de koeien van stal gaan. Publiek was hierbij van harte welkom. De koeien waren zo blij dat ze springend en dansend het weiland in gaan toen ze uit de stal kwamen.
Een spektakel dat voor publiek een prachtig schouwspel betekende. Het weer werkte er ook erg aan mee. Van te voren kreeg het biologisch bedrijf het Wâldpyk-keurmerk uitgereikt, onder meer voor haar rauwe melk uit de melktap in de eigen zelfbedieningswinkel. Tevens introduceerde de familie Marinus deze ochtend de Pingokaas, een rauwmelkse boerenkaas van eigen biologische melk. En we kunnen u uit ervaring vertellen, die kaas smaakt goed!
Het ‘dansende koeien spektakel’ startte met een kopje koffie en een versnapering uit De Friese Wouden. Daarna gaf Jan de Boer van Streekkeurmerk Wâldpyk een inleiding en kreeg de familie het Wâldpyk-certificaat en -bordje uitgereikt uit handen van Albert van der Ploeg, voorzitter van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden. Vervolgens liet de familie de koeien los, die nu weer een lange periode tot het najaar in de groene weiden vertoeven. Iedereen mocht hierna nog even blijven voor een streekhapje en drankje.
Niet alleen om hun prachtige product ‘rauwe biologische melk’ kregen Johannes en Getje Marinus het Wâldpyk-keurmerk. Naast dat ze een biologische bedrijfsvoering hebben, springen ze zorgvuldig om met de landschapselementen op hun land. De typische dykswâlen en elzensingels waar De Friese Wouden om bekend staat houden ze in stand. Dit vergt periodiek onderhoud, maar de familie Marinus is ook van plan om op hun land inheemse struiken, notenbomen en fruitplanten aan te leggen. Verder is het bedrijf voor een deel zelfvoorzienend in stroom via zonnepanelen en pompen ze zelf water uit de grond dat ze gebruiken voor het bedrijf en het dagelijks leven. “Dit alles maakt dat Marinus het keurmerk meer dan waard is”, aldus Jan de Boer.