DOS doet gooi naar kampioenschap · Foto('s): Sake Beerstra
  Sake Beerstra

DOS doet gooi naar kampioenschap

zondag 15 april 2018

Het herenteam van DOS heeft zaterdag een vrij eenvoudige 4-0 (25-15, 25-21, 25-22, 28-26) overwinning op laagvlieger VC058 geboekt.

Vanaf het begin was duidelijk dat de mannen het niet al te moeilijk zouden krijgen, als ze maar geconcentreerd zouden blijven spelen. In de eerste twee sets deden ze dit goed, in de laatste twee niet meer door de omzettingen in de opstelling en de blijvende aanwezigheid van servicefouten. Toch wist de ploeg alle vier de bedrijven, waarvan de vierde op het tandvlees, naar zich toe te trekken.

Coach Appie Hietkamp, die naar verluid voor de laatste keer op de bank zat tijdens een thuiswedstrijd, beschikte ook deze middag over een fitte selectie en liet de vaste basis aan het duel beginnen. Niels Huttema nam plaats op de reservebank. Al snel bleken de Leeuwarders geen goede dag te hebben. Er werd nog wel met een voorsprong begonnen door een goede service van de spelverdeler, maar in het vervolg bleken de aanvallers niet bij machte te zijn een gat in de defensie van de Kollumerzwagers te vinden. De blokkering deed goed zijn werk en de opgezette aanvallen werden bijna allemaal tot punt verwerkt. Ondanks veel servicefouten werd onder het toeziend oog van de goed gevulde tribune een ruime setwinst behaald.

De tweede set verliep in eerste instantie als de eerste, DOS had het initiatief en VC058 hobbelde er achteraan. Halverwege de set stokte de aanvalsmachine van DOS echter en dit zorgde samen met de gemakkelijk te verwerken services voor dat de nummer negen van de ranglijst zich in de wedstrijd kon spelen. Na een time-out op 18-19 maakte de thuisploeg het karwei echter zorgvuldig af.

In het derde bedrijf daalde het spelpeil van DOS en kon VC058 zonder al teveel problemen in de buurt blijven. Toch waren de gasten niet in staat om het spel te bepalen, daarvoor maakten zij teveel individuele fouten. Aan het eind van de set zorgden een blokkering, een goede service en twee aanvallen, waaronder een van invaller Niels Huttema, voor een ogenschijnlijk eenvoudige setwinst voor DOS. In de overgebleven set leken de Leeuwarders lang af te stevenen op een puntje, maar in extremis zorgden de geelhemden ervoor dat ook het overgebleven punt in sporthal De Saedkampe bleef.

Door een verrassende 4-0 nederlaag van koploper Bolsward bij OPM staat DOS ineens op de tweede plek met vijfenzeventig punten uit twintig duels en heeft de ploeg met nog een wedstrijd te gaan twee punten achterstand op kersverse koploper DBS uit Balk. Komende zaterdag kunnen de Kollumerzwagers in de uitwedstrijd tegen VC Sneek om 15.00 uur in de Sneker Sporthal dus onverwacht een gooi naar het kampioenschap in de promotieklasse C doen.

© Verslag: Cornelis van Slageren

• 00:00 - 07:00
  • 07:00 - 08:00