DOS eindigt seizoen op prima derde plek · Foto('s): Sake Beerstra

DOS eindigt seizoen op prima derde plek

zondag 22 april 2018

Het herenteam van DOS is het volleybalseizoen 2017-2018 als derde in de promotieklasse C geëindigd. Eventjes was er hoop dat de ploeg tegen het laag geklasseerde VC Sneek een gooi naar de titel kon doen, maar al snel bleek dat die hoop snel vervloog.

De thuisploeg serveerde de Kollumerzwagers er in de eerste twee sets compleet uit. In de derde en vierde set herstelden zij zich knap en moest een vijfde set de beslissing brengen. In die vijfde set had de ploeg meerdere matchpoints, maar was het Sneek dat er met de 3-2 (25-18, 25-21, 22-25, 21-25, 19-17) winst vandoor ging.

Coach Appie Hietkamp startte met Wouter de Vries en Cornelis van Slageren op de buiten, Kees Kloosterman en Douwe Kooistra op de mid, Peter Wolters op de diagonaal en Gerrit de Beer op de spelverdeling. Niels Huttema nam plaats op de reservebank. De nummer twee van de ranglijst kwam traag op gang tegen de tegen de nummer tien. Het beloftenteam van Sneek dat veroordeeld is tot het spelen van de nacompetitie nam door scherpe, vol geslagen services direct een voorsprong van vijf punten. De verdediging van DOS kwam naarmate de set vorderde steeds beter in zin spel, maar het was te laat om het tij te doen keren.

In de tweede set gebeurde precies hetzelfde als in de eerste, de services van Sneek brachten de verdedigers van DOS in bepaalde opstellingen dusdanig in de problemen dat er geen goede aanval meer opgezet kon worden. Een opgebouwde kleine voorsprong ging dan weer zomaar verloren. Uiteindelijk zorgden de slechte passing en servicefouten ervoor dat het vertrouwen langzamerhand wegebde. Ineens werden ook afspraken in de blokverdediging niet meer nagekomen en vielen er soms zomaar simpele aanvalsballen van Sneek op de grond. Aan het eind van de set herstelde de ploeg zich enigszins, maar de set ging wel verloren.

De derde en vierde set kenden een ander verloop. DOS, waarbij Niels Huttema in de ploeg was gekomen voor Wouter de Vries, serveerde en verdedigde beter en bracht de jongemannen van Sneek in verlegenheid. De pass kwam niet goed meer aan bij hen en dat zorgde voor voorspelbare aanvallen. De blokkering van de Kollumerzwagers kon zich daar goed op instellen en de aanval blokkeren of afremmen. Ook begon de eigen aanval te lopen en dit alles zorgde ervoor dat beide sets verdiend gewonnen werden.

Een vijfde set moest de beslissing brengen in deze laatste competitiewedstrijd en het leek in eerste instantie allemaal goed uit te pakken voor DOS. Na een gelijkopgaand begin trok de ploeg bij een stand van 9-8 goed door naar 10-14. De mannen wisten echter geen enkel matchpoint te verzilveren. Op 18-17 lukte dat de Snekers op hun tweede matchpoint wel.

Ondanks de teleurstelling van het missen van het kampioenschap en ook de tweede plek overheerst vooral de positiviteit. Nog nooit speelde de ploeg zoveel punten, zevenenzeventig uit tweeëntwintig wedstrijden, bij elkaar en dat daarmee de derde plek is behaald mag een unieke prestatie genoemd worden. Komend seizoen is de ploeg dus wederom te bewonderen in de promotieklasse en dan weer als enige ploeg in de Noardelike Fryske Wâlden. Kwiek uit Damwâld is namelijk aan het eind van hun eerste jaar promotieklasse toch nog gedegradeerd naar de eerste klasse.

© Verslag: Cornelis van Slageren

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00