DOS herstelt zich knap tegen AVC’69 · Foto('s): Sake Beerstra

DOS herstelt zich knap tegen AVC’69

zondag 22 november 2015

Het eerste herenteam van DOS heeft zaterdagavond voor een volgepakte tribune een knappe 3-2 (25-27, 25-16, 23-25, 25-20, 15-09) thuisoverwinning geboekt op naaste concurrent AVC’69. De Kollumerzwagers kwamen tweemaal terug van een achterstand in sets en wonnen door een goede service, blokkering en aanval via de touché de beslissende vijfde set.

Coach Appie Hietkamp kon vandaag weer beschikken over Cornelis van Slageren en startte zodoende met Wouter de Vries en Cornelis van Slageren als passer-lopers, Kees Kloosterman en Douwe Kooistra als midspelers, Peter Wolters als diagonaal en Gerrit de Beer als spelverdeler. In de eerste set moesten de heren met name in de verdediging nog aan elkaar wennen. Er vielen veel ‘doortikballen’ van de spelverdeler en tactische ballen van de buitenaanvallers van AVC in het centrum, waarbij het meerdere malen voor kwam dat de verdedigers van DOS elkaar aankeken zonder iets te doen. De Akkrumers liepen snel uit naar een comfortabele voorsprong van zeven punten. Halverwege de set kwam  de thuisploeg echter in zijn ritme en werd de achterstand uiteindelijk knap teniet gedaan. Toch kon de set niet binnengesleept worden.

De ploeg zette het goede spel van het eind van de eerste set wel door in de tweede en derde set. Er werd goed geserveerd, waardoor de verdediging van AVC geen goede pass afleverde. De aanvallen werden hierdoor voorspelbaarder en konden redelijk gemakkelijk door de thuisploeg tot tegenaanval worden verwerkt. Het knappe daarbij was, dat alle spelers de lange blokkering van de gasten goed wisten te benutten en veelvuldig via de touché scoorden. De tweede set werd gewonnen, maar de derde verrassenderwijs niet. Aan het eind daarvan serveerde een van de buitenspelers van AVC de verdediging in de rechter achterhoek driemaal achter elkaar zoek waardoor een comfortabele voorsprong verloren ging. De mentale impact die dat had zorgde voor setverlies.

Ineens had AVC de beste papieren om de zeven punten achterstand in de competitie door een 1-3 overwinning te verkleinen tot vier. In de vierde set leek het daar ook op af te stevenen, maar DOS herstelde zich knap. Vooral blokkerend was de ploeg in dit bedrijf uitstekend bij de les en raakten de aanvallers van AVC steeds gefrustreerder. Toen de tot dan toe zeer overactieve coach er ook nog bij ging zitten wisten de Kollumerzwagers dat de set voor hen zou zijn.

Voor de eerste keer dit seizoen moest een vijfde set voor de beslissing zorgen. Vanaf het begin was de thuisploeg daarin de bovenliggende partij. AVC werd op alle fronten overklast en zelfs een zeer onsportieve wissel van de coach van de Akkrumers gooide geen roet meer in het eten.

DOS is door de knappe winst een punt uitgelopen op de Akkrumers en staat nu met eenendertig punten uit zeven wedstrijden op de tweede plek, op een punt van koploper VC058. Komend weekend staat het beslissende uitduel tegen die ploeg op het programma om 17.00 uur in sporthal Wiarda in Leeuwarden.

© Verslag: Cornelis Symen van Slageren

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00