DOS wint streekderby van Kwiek · Foto('s): Sake Beerstra
  Sake Beerstra

DOS wint streekderby van Kwiek

zondag 04 februari 2018

Het herenteam van DOS heeft in een boeiende streekderby met 3-1 (25-19, 25-20, 25-19, 23-25) gewonnen van Kwiek uit Damwâld. De Kollumerzwagers hadden het even moeilijk in de tweede set, maar werkten een ruime achterstand weg en wonnen de set vervolgens toch nog met duidelijke cijfers. Daarna werd Kwiek, ondanks dat die enkele goede periodes kende, redelijk gemakkelijk opzij gezet.

De laatst gespeelde derby op niveau tegen Kwiek stamt uit de vorige eeuw, toen nog met iconen als Meinte Brandsma binnen de gelederen. Jarenlang heeft de ploeg geen hoog spelend team gehad, maar dit seizoen is het eindelijk weer zover. Voor de Damwâldsters staat er eigenlijk niets op het spel, ze kunnen zich ‘va banque’ spelend proberen te handhaven.

Ook in deze derby stond er niets op het spel, de Kollumerzwagers moesten immers maar eens laten zien of ze hun favorietenrol waar konden maken. De ploeg van coach Appie Hietkamp deed dat aanvankelijk overigens overtuigend. De tegenstander werd dusdanig op alle fronten onder druk gezet dat de foutenlast omhoog ging. Ondanks enkele onnodige servicefouten ging de set probleemloos naar de thuisploeg.

In het tweede bedrijf was een ander spelbeeld te zien. Het publiek op de goed gevulde tribune zag dat Kwiek tactischer ging spelen. Aanvallen werden met precisie in de openingen in de verdediging van DOS neergelegd en de onzekerheid die dat veroorzaakte zorgde ervoor dat de gasten een voorsprong van maar liefst acht punten namen. Halverwege de set zorgde een serviceserie van Gerrit de Beer en Kees Kloosterman, de daaropvolgende verdedigende en aanvallende acties van de spelers en twee beslissingen van het arbitrale duo ervoor dat de achterstand ingelopen werd. Daarna dwong het degelijke spel de Damwâldsters tot het maken van fouten en was de set snel gespeeld.

DOS schroefde in de derde set het niveau nog wat omhoog en gaf Kwiek geen enkele hoop op een kentering in de wedstrijd. Alle wissels ten spijt, Kwiek was mentaal niet meer in staat om er helemaal voor te gaan. De vierde set had ook voor de thuisploeg moeten zijn, maar onzorgvuldigheid in de hoofdpass en afronding zorgden ervoor dat Kwiek steeds de kans kreeg om aan te sluiten. Uiteindelijk won die ploeg terecht de overgebleven set. Door de vier gewonnen punten staat DOS nog steeds op de tweede plek, maar nu met eenenvijftig punten uit vijftien wedstrijden.

Komende maandag speelt de ploeg in de achtste finale van de beker om 20.45 uur in sporthal De Saedkampe tegen derde divisionist Flash/ Veendam. Zaterdag staat in de competitie de uitwedstrijd tegen CoVos op het programma.

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00