Eerste nederlaag voor Sleat in 2015 bij VCR · Foto('s): Sylvia Riemersma
  Sylvia Riemersma

Eerste nederlaag voor Sleat in 2015 bij VCR

maandag 18 mei 2015

In deze eerste wedstrijd van de nacompetitie voor een promotie/degradatie plaats in de tweeluik met Sleat begon de thuisploeg schotvaardiger dan de gastploeg. Na een ruime voorsprong verzuimde VCR de wedstrijd vroegtijdig in het slot te gooien en liet Sleat terugkomen in dit duel.

Mede geholpen door de dienstdoende scheidsrechter die een glaszuiver doelpunt van de thuisploeg onterecht afkeurde op aangeven van de assistent scheidsrechter van Sleat. En beide teams zagen een claim op een strafschop onterecht weggewuifd worden en zodoende is deze tweestrijd nog altijd niet absoluut beslist. Scheidsrechter S.A. Jongsma uit Vollenhove voor het eerst te bewonderen op de heilige grasmat van sportpark “De Vonder” mocht blij zijn met deze twee sportieve ploegen en hoefde daardoor geen enkele kaart te trekken maar stond het merendeel van deze wedstrijd veel te ver af om de spelsituaties goed te kunnen beoordelen.

De ploeg van trainer Henk van Hes verloor dit jaar nog geen enkele wedstrijd en speelde alleen tegen Creil met 0-0 gelijk. Wel werd de laatste wedstrijd van 2014 verloren en wel met 1-0 van Blokzijl. Wel leverde Sleat de topscoorder van de vijfde klasse A af in de persoon van Maurits Flapper met 34 doelpunten en de nummer drie van deze topscorerslijst Kellen Cattell met 23 treffers. Onze beste man is Rienk de Haas met 15 doelpunten en hiermee staat hij op een gedeeltelijke vijfde stek met Menno Blom van SC Twijzel. En met dit aantal doelpunten nam hij een derde deel van de gehele VCR productie voor zijn rekening en schreef deze op zijn conto.

Net zoals bij Sleat begon ook VCR gehandicapt aan deze wedstrijd. Bij de thuisploeg ontbraken de gebroeders Wiegersma (door stageverplichtingen in het buitenland), Erwin Raap (studieverplichtingen) en Josco van Andel (blessureleed). Dus moest trainer Anton van Zwol in zijn allerlaatste thuiswedstrijd behoorlijk puzzelen om een representatieve defensie in elkaar te flansen. Onder een grote publieke belangstelling en Bengaals vuurwerk kwamen de spelers op het veld. Het was de v.v. Sleat die beter aan deze wedstrijd begon dan VCR. In de vierde minuut al had de topscoorder aan de zijde van Sleat de voorsprong op zijn schoen na goed aangeven van Tammo Kuyl maar faalde in de afronding na geklooi in de VCR defensie en in deze fase leek VCR moeite te hebben met het vrije spel van de gasten.

Enigszins tegen de verhoudingen in kwam de thuisploeg in de 11e min op een 1-0 voorsprong. Het was Abe Dreyer die een corner vanaf de linkerkant rechtstreeks wist te verzilveren en te promoveren tot een doelpunt en het geluk lachte VCR weer eens eindelijk toe. Nog geen twee min later verdubbelde de gastgever haar voorsprong. Het was Jouke Hoekstra die in balbezit kwam op het middenveld en deze een prachtige bal in de benen had op de vrijstaande Abe Dreyer op de linkerflank. Zijn gave en lage voorzet werd prima binnengelopen door de alerte VCR spits Yannick Haakma en de 2-0 was een feit en Sleat keeper Johan Stegenga was opnieuw kansloos.

Net over het kwartier opnieuw een goede mogelijkheid voor de oranjehemden. Het was wederom Abe Dreyer met een cornerkick ditmaal vanaf de rechterkant. Het was Jouke Hoekstra die met scherp mocht schieten en zag dat zijn pegel uit de doelmond nog weggewerkt kon worden door gastverdediger Roel Altenburg en zo bleef de v.v. Sleat nog in leven. Eén minuut later had Jurjen Pietersma de 2-1 op zijn pantoffel na een prima breedtepass van Kellen Cattell maar schoot de bal rechtstreeks in de handen van de VCR doelman en hiermee hield de VCR goalie zijn doel nog schoon.

Maar net over het halfuur dan toch de aansluitingstreffer voor Sleat. Het was Fedde vd Beek die met een snelle inworp Maurits Flapper op zijn weg vond. Vervolgens stuurde deze met een mooie lichaamsschijnbeweging zijn directe tegenstander het bos in en vond de linker bovenkruising voor de 2-1 tussenstand. Vijf min later leek Sleat al op gelijke hoogte te komen maar de inzet Cattell uit een hoekschop van Tammo Kuyl belandde op de bovenkant van de lat en zo kwam VCR met de schrik vrij.

In de tweeënveertigste minuut opnieuw gevaar voor de gastploeg. Ditmaal was het Roel Altenburg die Tammo Kuyl op de rechterflank vond. Zijn puntgave voorzet werd prima ingekopt door de clubtopscoorder maar vloog net voorlangs het doel van keeper Koning en zo hield VCR stand. En bij het scheiden van de markt kreeg Sleat nog één goede mogelijkheid. Het was middenvelder Jasper Abma die de bal veroverde en het lederen monster bezorgde bij Maurits Flapper. Maar opnieuw vond zijn inzet geen doel en zo gingen de beide teams rusten met een 2-1 stand.

Na de rust had Sleat windvoordeel en probeerde de thuisploeg onder druk te zetten. Maar het was VCR met het eerste gevaar. Mame Braaksma vond Rienk de Haas met een snelle inworp en zijn prima uithaal zeilde net over de dwarsligger heen en vond de ballenvanger en vier minuten later onderging de poeier van Kellen Cattell uit een ingooi van Fedde vd Beek hetzelfde lot en dwarrelde in het vangnet. Precies op het uur kreeg VCR de uitgelezen mogelijkheid om deze wedstrijd naar zich toe te trekken.

Abe Dreyer vond met een prachtige crossbal de vrijstaande Jouke Hoekstra op rechts en deze vond vervolgens de geheel vrijstaande Yannick Haakma. Deze had de hoek vervolgens voor het uitkiezen maar mikte de ingeschoten bal precies in de handen van keeper Stegenga en weg 3-1. In de zeventigste minuut een prima lange bal van dezelfde Stegenga die spits Cattell wist te bereiken. Maar zijn uitgekiende lob vond niet het beoogde doel en vloog naast.

Zeven minuten voor het eindsignaal leek Sleat alsnog te tekenen voor de gelijkmaker toen een vrije trap van verdediger Fedde vd Beek vanaf de middenlijn via een tussenkomst van een VCR verdediger binnen leek te vallen maar de paal voor VCR uitkomst bracht. En weer twee minuten later leek VCR op rozen te zitten toen een prachtige aanval over meerdere schijven (Jenilson Pires da Silva en Jitse Hoekstra) door Rienk de Haas prima werd binnen geschoten voor de 3-1 tussenstand en deze wedstrijd leek gespeeld. Maar niets was minder waar want ook deze keer zat het venijn hem weer in de staart.

Eerst kwam de ingevallen Melle Wielenga uit een ingooi van Abe Dreyer een teenlengte tekort voor de 4-1 tussenstand en scoorde Sleat in de tweede minuut van de blessuretijd de hernieuwde aansluitingstreffer. Het was Tammo Kuyl met een prima aangesneden corner vanaf links. Deze vond vervolgens het hoofd van de geheel vrijstaande Rene van Dijk bij de tweede paal en met een prachtige terugkopbal vond deze het hoofd van Maurits Flapper en de 3-2 was een feit. En weer leek VCR de gifbeker over zich heen te krijgen.

Maar in de vijfde minuut van de extra tijd kreeg VCR nog een goede mogelijkheid. Na een prima combinatie tussen Melle Wielinga en Yannick Haakma werd Mame Braaksma op rechts gevonden. Hij draaide van buiten naar binnen en vond de handen van gastkeeper van Johan Stegenga. Maar hij moest de bal lossen en de rebound werd schitterend binnengewerkt door Yannick Haakma en zo won VCR dit eerste cruciale duel met 4-2 van Sleat en heeft het alles nog in eigen hand voor lijfsbehoud in de vierde klasse. Komt allen en steun VCR in dit allerlaatste duel van het seizoen 2014/2015 in Sleat.

• 00:00 - 07:00
  • 07:00 - 09:00
  • 09:00 - 10:00
  • 10:00 - 16:00
  • 16:00 - 17:00
  • 17:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00
  • 19:00 - 21:00