Elfstedentocht is sterkste vrijetijdsmerk van Nederland

Woensdag 13-09-2017
LANDELIJK - De Elfstedentocht heeft in de eigen provincie het sterkste draagvlak van alle Nederlandse vrijetijdsactiviteiten. De Efteling en de Martinitoren staan op plaats twee en drie. Dit blijkt uit het Vrije Tijd Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy onder 7.850 respondenten. Met het onderzoek is per provincie de waardering voor het totale vrijetijdsaanbod gemeten.

Andere opvallende resultaten uit het onderzoek:
• Noordelingen zijn uitzonderlijk trots op het vrijetijdsaanbod in hun provincie
• Thialf is het tweede sportmerk van Friesland
• Friesland staat nummer drie op de ranglijst van provincies met het sterkste cultuuraanbod

Noordelingen zijn vooral trots op het vrijetijdsaanbod in hun provincie. De helft van de meest gewaardeerde vrijetijdsbestemmingen bevindt zich opvallend genoeg in de Noordelijke provincies, met de Elfstedentocht aan kop.

‘De trots van de Friezen op hun Elfstedentocht is ongeëvenaard, ondanks dat de tocht der tochten 20 jaar geleden voor het laatst werd verreden’, aldus merkadviseur Hendrik Beerda. ‘Ook de Friese schaatstempel Thialf staat in de top-10 van meest gewaardeerde vrijetijdsbestemmingen. Onder de inwoners van Drenthe is het draagvlak voor het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en de nieuwe dierentuin Wildlands enorm. Groningers zijn dol op hun Martinitoren.’

Top-10 sterkste vrijetijdsmerken (gemeten onder de bevolking van de vestigingsprovincie):
1. Elfstedentocht
2. Efteling
3. Martinitoren
4. Herinneringscentrum Kamp Westerbork
5. Artis
6. Oostvaardersplassen
7. Safaripark Beekse Bergen
8. Thialf
9. Diergaarde Blijdorp
10. Wildlands Adventure Zoo Emmen

Thialf is het tweede sportmerk van Friesland. In de Friese top-50 van sterkste vrijetijdsmerken is de sportsector relatief sterk vertegenwoordigd.

‘Zestien van de 50 Friese topmerken in de vrijetijdssector is actief in sport. Friesland neemt hiermee de derde plaats in op de ranglijst van sterkste sportprovincies’, aldus adviseur Beerda. ‘De Elfstedentocht is voor Friezen het sterkste merk in de sportsector, gevolgd door Thialf en het Abe Lenstra Stadion. De Sneekweek en sc Heerenveen komen op plaats vier en vijf.’

terug naar overzicht


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Lytse klankjes
19:00-21:00 | Gospel Time
21:00-22:00 | Geloven & Beleven
22:00-23:00 | Harteklanken (Herh.)
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie