Enorme belangstelling voor open dag bij Bakker BIO

Vrijdag 17-03-2017
MUNNEKEZIJL - Vrijdag 17 maart was er open dag bij de familie Bakker te Munnekezijl. Er was een overweldigende belangstelling. Een hele lange rij auto’s stond geparkeerd langs de ventweg. Met tractor en wagen werden de bezoekers van en naar de boerderij gebracht.

De familie Bakker heeft onder architectuur van Rombou een prachtige bewaarschuur laten bouwen. Een tweekapschuur voor pootgoed, bloemkool en knolselderij, in een frisse blauwwit gekleurde jas. Op de Open dag waren diverse standhouders aanwezig met informatie gericht op de agrarische bedrijfstak.

Brand in boerderij
Zondag 5 juli 2015 sloeg de bliksem in op de kop-hals-romp boerderij van akkerbouwer Jan Willem Bakker en zijn vrouw Jacquelien. De wind joeg de vlammen in recordtempo door de schuur richting woning. Trekkers, heftrucks en andere machines werden voor zover mogelijk de schuur uitgereden. De boerderij was reddeloos verloren. Net voor de brand had Jan Willem het bedrijf van zijn ouders overgenomen. Hij was van plan geweest het eerst even rustig aan te doen en de eerste twee jaar geen grote investeringen te doen. De brand gooide bijna letterlijk roet in het eten en zorgde ervoor dat een eerder gemaakt plan voor een nieuwe bewaarschuur met korte looplijnen vervroegd uit de lade kwam.

Historische bouwstijl
Hun insteek was om te bouwen met respect voor de historische bouwstijl van de omgeving. ‘Wij wilden een gebouw dat aansluit bij de traditie van het Groninger land: een schuur met twee kappen, maar dan in een moderne jas.’

Rombou en Notebomers Bouwgroep
De familie Bakker koos er voor om Rombou een bestek te laten schrijven van het project. De Notebomers Bouwgroep in Lutjegast mocht het project uitvoeren. In maart 2016 begon het bedrijf met bouwen en half september 2016 kon de schuur worden opgeleverd. Rombou verzorgde de bouwbegeleiding. De bouw verliep volgens Bakker zeer voorspoedig. De tweekapschuur met steile dakhelling beslaat 2.000 vierkante meter oppervlakte. De schuur is behoorlijk vierkant gebouwd, wat zorgt voor korte loop- en rijlijnen. ‘Men verbouwt pootaardappelen, bloemkool en knolselderij. Het gebouw heeft drie koelcellen: voor elke gewasgroep één.

Woning
Aan de nieuwe woning bij het bedrijf wordt nog gewerkt. Deze wordt medio dit jaar opgeleverd. Dat de nieuwe woning later klaar is dan de schuur, heeft een reden. Voor de woning moest het bouwblok worden veranderd. Daarvoor was een bestemmingsplanwijziging noodzakelijk, met tal van extra onderzoeken tot gevolg. ‘Dit hele traject heeft uiteindelijk nog de meeste tijd, geld en energie gekost’, constateert Bakker.

terug naar overzicht
Enorme belangstelling voor open dag bij Bakker BIOEnorme belangstelling voor open dag bij Bakker BIOMeer info en foto's op www.rtvnof.nl
© Foto's: Jantsje Wiersma


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Goed gestemd
19:00-21:00 | Leafde foar muzyk
21:00-23:00 | De Smachtwacht
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie