FNV Metaal: Laatste kans voor werkgevers kleinmetaal voor goede cao

Woensdag 19-04-2017
NOORD-NEDERLAND - Donderdag is het D-day voor de cao Metaal & Techniek. Dan staat een extra overlegronde gepland. Na deze dag is het duidelijk: of er komt een fatsoenlijke cao, of er komen acties. Deze week gaat FNV Metaal in Friesland, Groningen en Drenthe de bedrijven langs om de werknemers een hart onder de riem te steken.

Nog steeds is er geen nieuwe cao voor 285.000 vakmensen in de sector Metaal & Techniek. Johan Weijenberg, bestuurder FNV Metaal: ‘Wij spreken geregeld onze leden uit de metaal. Het is duidelijk. Afgelopen week is de grens bereikt voor onze kaderleden in Noord-Nederland. Genoeg is genoeg, zeggen ze. In een sector die de economie mee heeft, willen de werknemers een fatsoenlijke cao.’

Toekomstbestendig
De werknemers in de metaal mogen niet de dupe worden van een cao die niet op de toekomst is voorbereid. Zij verdienen een fatsoenlijke cao die aantrekkelijk is voor jong en oud. De FNV wil goede afspraken maken. Het voorgestelde generatiepact moet de metaalsector aantrekkelijk maken voor jongeren en tegelijkertijd ervoor zorgen dat ouderen het werk tot hun pensioen vol kunnen houden. Andere eisen zijn een fatsoenlijke loonsverhoging, een betere reisurenregeling, meer vaste banen en het stapsgewijs afschaffen van jeugdschalen.

De vijfde onderhandelingsronde is op 20 april. Onder de cao Metaal & Techniek vallen 285.000 werknemers uit de installatiebranche, isolatie, metaalbewerking, carrosserie en goud- en zilvernijverheid.

terug naar overzicht


Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Goed gestemd
19:00-21:00 | Leafde foar muzyk
21:00-23:00 | De Smachtwacht
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie