Friese chef-koks in actie voor fileerlokaal Goede Vissers · Foto('s): Fokke van Saane
  Fokke van Saane

Friese chef-koks in actie voor fileerlokaal Goede Vissers

vrijdag 17 april 2015

Een drietal Friese chef-koks gaat zich inzetten voor de realisatie van Fileerlokaal ’t Ailand in Lauwersoog. Chef-koks Willem Schaafsma (restaurant Eindeloos), Albert Kooy (Executive Chef Stenden Hotel en restaurant Wannee), en Michael Roest (Herberg de Waard van Ternaard) brengen vrijwillig hun culinaire kunsten in de strijd tijdens een benefietlunch op zondag 3 mei aanstaande. Het drietal vindt dat het fileerlokaal er moet komen als een plek waar mensen kunnen leren werken met duurzaam gevangen regionale vis. De benefietlunch vindt plaats in Restaurant Wannee in Leeuwarden.

Wadvissers Jan en Barbara zijn de initiatiefnemers van visserscollectief Goede Vissers en vissen volgens de Waddengoud standaards voor duurzame Waddenvis. Naast hun proeflokaal ’t Ailand in Lauwersoog bouwen zij nu een fileerlokaal. Daar willen ze consumenten, koks, vissers en andere geïnteresseerden leren om van alle delen van de vis, schaal- en schelpdieren diverse visproducten te maken. Ondermeer vis fileren, vissoep en -sauzen maken, vis roken, verwerken van strandkrab en zeesla komen hier aan de orde. “Ook willen we vanuit hier met mensen het wad op om ze te laten zien wat wij als kustvissers doen. Ze mogen dan ook gewoon meehelpen met vissen. Op die manier proberen we niet alleen visser en viseters dichter bij elkaar te brengen, maar ook om jonge mensen en vissers te interesseren voor het beroep als kleinschalige kustvisser waar vandaag de dag nog zo weinig van zijn”, vertellen Jan en Barbara. Voor het fileerlokaal is in totaal 40.000 euro nodig waarvan er inmiddels 20.000 euro binnen is.

Benefietlunch
Chef-koks Willem Schaafsma , Albert Kooy en Michael Roest willen graag dat het fileerlokaal er komt en organiseren een informele benefietlunch op zondag 3 mei a.s. van 13 – 17 uur in Restaurant Wannee, Rengerslaan 8 in Leeuwarden. De kosten bedragen 55 euro per persoon voor een vijf gangen lunch inclusief tafelwater, wijn en koffie. Voor vegetariërs en niet visliefhebbers is er een vegetarisch menu.

Opgeven kan via de link naar Couverts op de Facebookpagina van de ‘Goede Vissers Benefiet Lunch’ of de Facebookpagina van Willem Schaafsma. Er zijn negentig plaatsen en vol = vol. De netto opbrengst gaat naar de crowdfundingsactie. Mensen kunnen ook een donatie doen voor het crowdfundingsproject door in de voorverkoop op www.crowdaboutnow.nl/tailand alvast diverse visproducten en vistochten te bestellen. Het crowdfundingsplatform staat onder toezicht van de overheid (AFM).

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio