Via een goede tweede helft wint Ropta Boys van FC Birdaard · Foto('s):

Via een goede tweede helft wint Ropta Boys van FC Birdaard

zaterdag 01 oktober 2016

Op sportpark “De Swellen” was het afgelopen zaterdagmiddag goed vertoeven. Deze keer geen harde wind, maar wel een levendige wedstrijd met vele kansen en mogelijkheden aan weerszijden. De uiteindelijke eindstand van 1-4 was niet helemaal in overeenstemming met het spelbeeld. De winst voor Ropta Boys was terecht op basis van een goed gespeelde tweede helft.

Zeer matige eerste helft
Ropta Boys begon deze middag zeer slecht aan de wedstrijd. In ieder geval niet geconcentreerd genoeg. Het was chaos troef in het eerste kwartier. Tevens was het een wonder dat Ropta Boys na een kwartier maar met 1-0 achterstond. In de 12e minuut viel de 1-0 na een prachtig doelpunt van Sieds Jellema op aangeven van Dash Turner. Zijn perfecte voorzet werd volley genomen en verdween onhoudbaar achter de verbouwereerde Ropta Boys keeper Johannes de Groot (1-0) Daarvoor had Birdaard tweemaal een grote kans laten liggen. Ondanks dit moeizame begin van Ropta Boys gloorde er na 22 minuten weer hoop voor de groengele formatie.

Via een ingestudeerde corner wist Erik de Vries de bal bij de eerste paal op het hoofd van Yorrick Elzinga te plaatsen. Zijn fraaie kopbal verdween in de kruising voor de gelijkmaker. (1-1) Na deze gelijkmaker veerde Ropta Boys even op, want Simon Dijkstra kreeg binnen een paar minuten tijd tweemaal de gelegenheid om Ropta Boys op voorsprong te schieten. Beide keren pakt de Birdaard keeper zijn inzet met enige moeite. Het was een korte opleving van Ropta Boys, want F.C. Birdaard was op alle fronten de meerdere van Ropta Boys in de eerste helft.

Voornamelijk op slimheid en kracht was de thuisploeg beter. Ropta Boys oogde in ieder geval veel te gemakzuchtig. Het heeft niet veel gescheeld of Ropta Boys had deze instelling moeten bekopen met een achterstand na 45 minuten. Birdaard kreeg via Dash Turner en Hidde Kingma nog twee grote dotten van kansen. Dash Turner liet de Ropta Boys verdediging staan en schoot van dichtbij keihard in het zijnet. Hidde Kingma kreeg uit een voorzet van rechts volop de gelegenheid om uit te halen na een stuit. Gelukkig voor Ropta Boys schoot hij over. Geert Linthof moest nog een keer een noodzakelijke overtreding maken om een kans te voorkomen. Dit kostte hem terecht geel van de overigens uitstekend leidende scheidsrechter J.H. Kooistra. Met een 1-1 ruststand had Ropta Boys geen reden tot klagen, want Birdaard speelde beter.

Sterke en doelpuntrijke tweede helft
Er zal vast een hartig woordje zijn gesproken tijdens de rust, want Ropta Boys speelde stukken beter in de tweede helft. Hoewel de eerste grote mogelijkheid na rust op het conto kwam van de thuisploeg. Maar net als vorige week keepte Johannes de Groot bijna foutloos en pakt de eerste inzet. Daarna was Ropta Boys los en begon het te lopen en had men bijna alles onder controle. Na een paar kansen van Tjidsger Braaksma en Geert Linthof, die nog werden gekeerd door de Birdaard doelman, was het wel raak in de 58e minuut.  De zeer goed ingevallen Nik van der Voort wist op links zijn tegenstander uit te spelen en de bal te brengen bij Jan Bekker.

Jan behield het overzicht en tikt de bal naar Tjidsger Braaksma die frommelend de bal wist binnen te tikken. (1-2) Dit doelpunt gaf Ropta Boys vleugels, want een paar minuten later was het Martin Kool die voor de middenlijn de bal veroverde en de bal in één beweging aan Tjidsger Braaksma gaf. Tjidsger behield het overzicht en gaf een prachtige steekbal op Erik de Vries die alleen voor de Birdaard keeper koel bleef. Hij omspeelde de keeper en tikte de 1-3 in het net. Een mooi uitgespeeld doelpunt. Tekenend was dat Ropta Boys na deze voorsprong de teugels niet liet vieren, want Birdaard was en bleef gevaarlijk. Een ongelukkige terug speelbal van Edwin de Vries op keeper Johannes de Groot leverde een indirecte vrije schop op van zeer dichtbij.

Opnieuw wist Johannes de Groot redding te brengen door het schot van dichtbij corner te tikken. Uit deze corner was Birdaard dicht bij de aansluiting, maar de kopbal ging via de vingertoppen van Johannes de Groot tegen de lat. Een kwartier voor het einde maakte Ropta Boys aan alle onzekerheid een einde. Het was Erik de Vries die op rechts zich keurig vrij speelde en het overzicht behield door de bal panklaar te leggen voor Tjidsger Braaksma. Tjidsger schiet met zijn tweede doelpunt Ropta Boys naar een mooie 1-4 overwinning. De score had nog groter kunnen uitvallen, wanneer Tim van der Voort en Geert Linthof in de slotfase hun kansen hadden verzilverd.

Conclusie: Ropta Boys wint uiteindelijk terecht na een sterke tweede helft. Ondanks de winst zijn er nog voldoende punten die voor verbetering vatbaar zijn. Voornamelijk het opbrengen van twee keer drie kwartier pure concentratie. Bijna brak de gemakzucht en concentratie de ploeg op in de eerste helft. Deze twee verbeterpunten heeft de ploeg in ieder geval de komende weken nodig tegen de buren uit Ternaard en Ee. Ondanks deze opbouwende kritiek een prachtige overwinning op het nog, voor deze gespeelde wedstrijd, ongeslagen Birdaard. Eindstand: 1-4.

© Verslag: Jan Torensma.

• 00:00 - 07:00
  • 07:00 - 09:00
  • 09:00 - 10:00
  • 10:00 - 16:00
  • 16:00 - 17:00
  • 17:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00