Groen gele reuzendoder slaat wederom toe · Foto('s):

Groen gele reuzendoder slaat wederom toe

maandag 21 april 2014

De zon stond hoog aan de hemel in Burdaard toen de spelers zich rond de middencirkel verzamelden voor de obligate kaartencontrole. Het haar van de spelers en het publiek wapperde er flink op los want de harde wind had vrij spel op het open en blote terrein van Birdaard. Een Birdaard dat als koploper volop in de strijd is om de titel moest het opnemen tegen het van degradatieketenen bevrijdde Ropta Boys dat vrijuit kon spelen. Dit speelde allemaal op de achtergrond voor de man die had besloten die middag zijn dak schoon te maken met een hogedrukspuit.

De toss werd gewonnen en Ropta besloot om de eerste helft tegen de wind en de hoge-drukspuiter in te voetballen. Ropta Boys ging rap als Bolt uit de startblokken. Er werd vooruit gevoetbald door Ropta Boys en bij balverlies werd er direct druk gezet. Birdaard werd overrompeld door de instelling van Ropta en kwam niet onder de druk uit. Na enkele kleine kansen was het in de dertiende minuut al raak. Gerard Peter Weidenaar zette vanaf rechts voor, de bal vloog zonder door iemand aangeraakt te worden voorbij de tweede paal. Birhanu Rispens was er echter als eerste bij en zette met links voor op de invliegende Tjidsger Braaksma die á la Neeskens tegen Brazilie scoorde (0-1). Ook na dit doelpunt bleef Ropta Boys de regie voeren op het veld. Het publiek zag meerdere sterke aanvallen van Ropta Boys en het was wachten op de tweede treffer. Birdaard kon alleen gevaarlijk worden door de lange bal te hanteren. Maar de wind was een lastige factor en Lieuwe Verhaag hoefde maar twee keer op te treden in de eerste helft. In de 27e minuut bracht Geert Linthof vanaf links de bal voor. Ook deze keer vloog de bal voorbij de tweede paal. Nu was Jorrit Weidenaar er als de kippen bij om de bal vanaf rechts weer voor te zetten. De bal kwam voor de voeten van Geert Linthof en tegen al zijn instincten in schoof hij de bal beheerst in de hoek (0-2). De laatste twintig minuten van de eerste helft waren er nog volop kansen maar gescoord werd er niet. Wel was er een gele kaart voor Anco Dijkstra na een overtreding en 1 voor een Birdaard-speler wegens commentaar.

Tweede helft
Met de wind in de rug verslapte Ropta Boys niet in haar spel. Ook nu werd er volop gecombineerd op het middenveld en snel de weg naar voren gezocht. Achterin bleef men de boel kort houden en hield men Birdaard op gepaste afstand van de eigen goal. In de 51e minuut kreeg Ropta Boys een vrije trap op meer dan dertig meter afstand van de goal. Gerard Peter Weidenaar schoot de vrije trap richting de tweede paal, niemand reageerde echter op de bal en met een stuit vloog de bal in de kruising (0-3). Na deze goal raakte Ropta Boys langzamerhand het overzicht kwijt achterin. Het zelfvertrouwen was zo hoog dat zelfs de verdedigers zich met de aanval gingen bemoeien. Dat maakte de ploeg echter wel kwetsbaarder in de omschakeling want op die momenten was de organisatie kwijt. Birdaard kwam dan ook via counterwerk dichter in de buurt van Lieuwe Verhaag. Gevaarlijk was het nog niet geworden toen Anco Dijkstra in de 70e minuut volgens de scheidsrechter hands maakte in het eigen strafschopgebied. Edwin Kooistra schoot de penalty hard in de hoek en bracht weer hoop in de eigen ploeg (1-3). Het spel werd chaotischer in deze fase en aanvallend lieten beide ploegen steken vallen. In de 75e minuut werd de moegestreden en geijsbeende Tjidgser Braaksma gewisseld voor Simon Dijkstra. Die liet vrijwel direct van zich horen. Een uittrap van Lieuwe verhaag viel tussen de verdediging en de keeper van Birdaard. Simon en de keeper gingen beiden vol voor de bal en botsten op elkaar. Hierbij raakte de keeper dusdanig geblesseerd dat hij gewisseld moest worden. Birdaard moest met tien man verder want het had al drie keer gewisseld.

Enkele minuten later kon Geert Linthof een goede aanval die uiteindelijk door Edwin de Vries werd voorgezet met een half hakje langs de uitkomende keeper werken (1-4). Twee minuten later lag de laatste treffer van de middag in de touwen. Simon Dijkstra werd de diepte ingestuurd en zette kalm voor op Edwin de Vries. Edwin had de hoeken voor het uitkiezen en rondde simpel af (1-5). De wedstrijd kabbelde voort de laatste minuten tot de drietoon werd gefloten door de scheidsrechter.

Ropta Boys speelde een ijzersterke wedstrijd. De ploeg voetbalde georganiseerd en met heel veel inzet. Dit werd beloond met een knappe overwinning op de koploper. Voor Birdaard bleef de schade beperkt want de beide concurrenten, VCR en Grootegast, speelden gelijk.
Over twee weken is er pas weer een wedstrijd voor Ropta want volgende week geeft koning Willy een feessie. Op 3 mei komt GSVV op bezoek in Oosternijkerk. Half drie voor wie het nog niet wist.

© Verslag: Jorrit Weidenaar

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00