Harkema-Opeinde behoudt ongeslagen thuisstatus · Foto('s): Klaas Elzinga
  Klaas Elzinga

Harkema-Opeinde behoudt ongeslagen thuisstatus

maandag 21 mei 2018

Ook Ropta Boys slaagde er zaterdagmiddag niet in om Harkema-Opeinde op eigen veld te verslaan. De thuisploeg won met 1-0. Zo behielden de Harkemasters dit seizoen de ongeslagen thuisstatus in de competitie.

Nadat de oorspronkelijke zondagvereniging uit Harkema in 2016 de stap naar het zaterdagvoetbal maakte, werd er op eigen veld slechts eenmaal verloren in competitieverband. Langzamerhand groeit sportpark De Bosk weer uit tot de onneembare vesting die het in vroeger tijden vaak was. Het elftal van trainer Willem Schokker had wat goed te maken na de blamage een week eerder in Kollumerzwaag en daar leek het zich terdege van bewust. Hoewel Ropta Boys in de beginfase iets dreigender was, lag de bal al na acht minuten achter de goalie van de bezoekers. Sjirk Bruining scoorde uit een vrije trap van Alex van der Tuin. Het gejuich na de treffer kwam snel ten einde.

Er was hands geconstateerd, waardoor het feest niet door ging. Sneu voor Bruining, maar drie minuten later haalde de cultvoetballer zijn gram. Een lage voorzet van Hilbrand Benedictus werd half weggewerkt door de Ropta Boys-defensie. Bruining knalde het leder hard in het dak van het doel: 1-0. Enkele minuten later was het oppassen voor de Harekieten. Een van richting veranderde voorzet van Erik de Vries kwam voor de voeten van Ype Kingma. De volley van Kingma verdween over. Het was hierna lange tijd een leuke wedstrijd om naar te kijken, waarbij het enige dat ontbrak uitgespeelde kansen waren. Die kwamen er pas weer toen de eerste helft al haast ten einde was. Beide keren was het de thuisploeg die de kans kreeg. Wytse Couperus stuurde Hilbrand Benedictus het vijandelijke strafschopgebied in. Benedictus kapte zich vrij en legde de bal panklaar voor de puik spelende Cris Alma. Diens zachte inzet kon gemakkelijk uit de hoek worden gehaald door keeper De Groot. Kort hierna was de Ropta Boys-goalie wederom alert toen Wilbert Huitema zijn doel tot tweemaal toe onder vuur nam.

Toen de tweede helft uiteenzette, was het spelpeil bij de gastheren aanvankelijk van een minder hoog gehalte als in het grootste gedeelte van de eerste helft. In de 64ste minuut sloeg Harkema-keeper De Graaf uitstekend een verraderlijke inzet van Geert Linthof uit de kruising. Daarmee is eigenlijk meteen het laatste wapenfeit van de kleibewoners genoemd. Met de nacompetitie in aantocht wilde de runner-up van de vierde klasse C niet tot het uiterste gaan. De gastheren, de wedstrijd eindigend met vier A-junioren, verzuimden hiervan te profiteren. Hille Postma kwam na een vrije trap van Fokko Spinder vrij voor het vijandelijke doel te staan, maar raakte de bal op het schouder in plaats van op het hoofd. Hierdoor zeilde de bal over de deklat. Minstens zo groot was de mogelijkheid in de 84ste minuut. Chris Hoeksma lanceerde Wilbert Huitema. Die zette Ronald van de Wal in riante positie voor de Ropta Boys-veste. Van der Wal wachtte te lang waardoor zijn poging geblokt kon worden.

In gevaar kwam de voorsprong niet meer. Ondanks een matige tweede seizoenshelft zorgde de 1-0 overwinning voor een prima stemming op het Harkemaster sportpark. De lezingen over het wel of niet kans hebben op de nacompetitie verschillen. Feit is dat als Harkema-Opeinde komende week in Augustinusga de laatste wedstrijd wint, het sowieso op de vijfde plek eindigt en dat is voor een promovendus met een jonge selectie zeker geen gek resultaat.

• 00:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00
  • 19:00 - 21:00
  • 21:00 - 23:00
  • 23:00 - 00:00