Harkema-Opeinde bekert verder na remise in Surhuisterveen · Foto('s): Klaas Elzinga
  Klaas Elzinga

Harkema-Opeinde bekert verder na remise in Surhuisterveen

maandag 29 augustus 2016

Voor het derde jaar op rij is Harkema-Opeinde de poulefase van het bekertoernooi zonder nederlaag door gekomen. Dit jaar leverde dit voor het eerst ook daadwerkelijk een plekje in de tweede ronde op. Door het 1-1 gelijke spel bij ’t Fean’58 werd “De Heide” poulewinnaar. Een zwaarbevochten remise, die desalniettemin vertrouwen geeft voor de competitie.

Gevallen tweedeklasser ’t Fean zette van meet af aan vroeg druk en daar had de Harkemaster defensie veel moeite mee. Uitgespeelde kansen bleven in de beginfase uit, wel maakte de thuisploeg haar intenties vanaf het eerste fluitsignaal duidelijk. De Feansters hadden een zege nodig om de tweede ronde te bereiken en na 22 minuten kwam de voorsprong er dan ook. Na slordig verdedigend werk van de bezoekers kwam Joost Nieuwenhuis oog in oog te staan met Harkema-keeper André de Graaf. De goalie – deze zomer overgekomen van ’t Fean – redde met de voet. In de rebound was De Graaf echter kansloos. Met een volley bracht Harm Vrij de score op 1-0.

Meteen na deze openingstreffer leken de bezoekers rijp voor de sloop. Een voorzet van Erwin Tabak werd door Harm Vrij met de hakbal verwerkt. Keeper De Graaf bracht bij de eerste paal redding. Dat deed de sluitpost een minuut later weer, toen hij een inzet van Nieuwenhuis naast tikte. Vanuit het niets was het zes minuten later aan de andere kant raak. Chris Hoeksma stuurde Hilbrand Benedictus alleen op het Feanster doel af. Benedictus kreeg de steekpass niet onder controle, dat gold echter ook voor keeper Theo van der Meer, die onnodig een rebound weggaf. Chris Hoeksma was er als de kippen bij en produceerde in de 36e minuut de 1-1. Drie minuten later leek die gelijke stand weer teniet gedaan door de gastheren, maar de pegel van Erwin Tabak in de korte hoek trof slechts de paal. Harm Vrij schoot de rebound net over de lat.

Zo mocht “De Heide” niet klagen met een gelijke stand halverwege, en ook in de beginfase van het tweede bedrijf hield de druk van ’t Fean’58 aan. De duimschroeven werden behoorlijk aangedraaid, maar grote kansen werden er nauwelijks gecreëerd. Er zat alsmaar minder overtuiging in de Feanster doelpogingen en de Harkemaster verdedigers – onder leiding van de ijzersterk keepende André de Graaf – bleven steeds gemakkelijker overeind. Toen de klok de 70 minuten was gepasseerd, waren het zelfs de gasten die naar de overwinning op zoek gingen. Er vielen gaten in de defensie van de thuisploeg, de groengelen verzuimden hiervan te profiteren. Hilbrand Benedictus kreeg de bal van Chris Hoeksma aangespeeld, maar de inzet – met zijn chocoladebeen – mistte kracht en kon gemakkelijk opgeraapt worden door keeper Van der Meer. Die keeper had drie minuten later aanzienlijk meer moeite met een inzet van Benedictus, toen deze door Wilbert Huitema alleen voor het vijandelijke doel werd gezet. De goalie blokte het schot, waarna de rebound van Huitema via de rug van een verdediger net naast hobbelde.

Na 96 minuten konden de handen bij de Harekieten in de lucht; arbiter Ndjialeu floot voor het einde. Een prachtig resultaat voor de mannen van trainer Willem Schokker. De laatste jaren hebben echter uitgewezen dat een goede generale zelden een garantie is voor een goede seizoenstart. De komende weken zal blijken hoe waardevol de bekercampagne is geweest. Komende zaterdag start de competitie. Harkema-Opeinde krijgt dan bezoek van Rood Zwart Baflo, dat vorig seizoen net naast promotie greep.

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00