Harkema-Opeinde heeft haar plicht gedaan in Jistrum · Foto('s): Albert Schievink
  Albert Schievink

Harkema-Opeinde heeft haar plicht gedaan in Jistrum

zondag 16 oktober 2016

Harkema-Opeinde heeft haar plicht gedaan in Jistrum en zegevierde ruim over de hekkensluiter van de vijfde klasse B. Het was even schrikken toen de thuisploeg na acht minuten op 1-0 kwam, maar nog voor de pauze boog De Heide deze achterstand om in een 1-2 voorsprong.

In de tweede helft was Harkema snel klaar met de gastheren. Na negentig minuten stokte de teller op 1-7. Een compliment was er voor de thuisploeg. Hoewel men al vroeg in de tweede helft aan een kansloze missie bezig was, werd er geen schoppartij van gemaakt. Vanaf het eerste fluitsignaal van arbiter Bootsma zette Harkema-Opeinde de “Snieskeppers” onder druk. Al binnen de minuut had Harkema op voorsprong moeten komen. Willem Spoelstra stuurde Hilbrand Benedictus alleen op Jistrum-keeper Hamstra af. De inzet van Benedictus verdween voorlangs. Een doelpunt hing al vroeg in de lucht en in de achtste minuut was het dan ook raak. Echter wel in aan de andere kant van het veld.

Na een slordigheidje op het Harkemaster middenveld ging Jorrit Posthumus er op de rechterkant van het veld met de bal vandoor. Posthumus legde de bal panklaar voor Idsert Radema, die voor een leeg doel niet faalde. Een mooie opsteker voor de jonge ploeg van Jistrum, die van meet af aan voor elke meter vocht. Het kwaliteitsverschil was echter continu zichtbaar. De gelijkmaker kon niet uitblijven en deze kwam er uiteindelijk in de 22e minuut. Fokko Spinder stuurde Hilbrand Benedictus het strafschopgebied in, die kapte zich mooi vrij en zorgde met een prachtige stift voor de 1-1. Na de gelijkmaker bleef de druk van de bezoekers aanhouden. Hilbrand Benedictus en Jan van der Veen zorgden beide koppend bijna voor een voorsprong.

In de eerste situatie verdween de bal voorlangs, de kopbal van Van der Veen werd prima gepareerd door goalie Hamstra. Hoewel Sytze Freerk van der Velde met een schot net langs de paal Harkema nog eens deed schrikken, waren het de groengelen die in 39e minuut toch de wedstrijd in de score naar hun hand zetten. Chris Hoeksma speelde Wilbert Huitema in. Die leek de bal van de voet te laten springen, echter was daar Gerard Spinder die in één keer doeltreffend uithaalde.

De Heide had maar één opdracht in de tweede helft: de wedstrijd zo snel mogelijk beslissen. Die opdracht volbracht het glansrijk want nog voor er een tien minuten waren gespeeld hadden de groengelen de marge uitgebreid naar drie. In de 52e minuut pikte Wybe Kooistra een afgeslagen corner op en speelde Hilbrand Benedictus in het centrum aan. Benedictus bleef oog in oog met de keeper koel en scoorde. Drie minuten later was het Hille Postma die zich vrij speelde in het strafschopgebied en de bal geplaatst onder keeper Hamstra door schoof. Voor Harkema was het daarna zaak de wedstrijd rustig uit te spelen, geen blessures op te lopen en waar mogelijk nog een doelpuntje mee te pikken.

Dat laatste lukte uiteindelijk nog drie keer. In de 75e minuut produceerde Hille Postma vanaf de achterlijn een voorzet die door meerdere mensen werd gemist. Invaller Jentje Tjepkema was wel alert en schoot de 1-5 in de touwen. Vijf minuten later was het wederom Jentje Tjepkema die afdrukte na een lage hoekschop van Fokko Spinder. Het slotakkoord kwam in de 88e minuut op naam van Wilbert Huitema, die een voorzet van Wytse Couperus binnen knikte. Bijna was het ook nog 1-8 geworden, maar prachtig afstandsschot van Jentje Tjepkema werd door keeper Hamstra over getikt. Net geen hattrick dus voor Tjepkema. Een hattrick die hij wel had verdiend. De youngster werkte een uitstekende invalbeurt af.

In de tweede helft ging het langs de zijlijn vooral over de tussenstanden op de andere velden. Toen alle stofwolken waren opgetrokken bleek dat GSVV in de slotfase toch had gewonnen en Boornbergum punten verspeeld had aan Zeester. Door deze resultaten stijgt de formatie van Willem Schokker weer een positie. De eerste periode zal gezien het programma echter waarschijnlijk naar Gerkesklooster gaan. Volgende week geen competitievoetbal. Harkema-Opeinde bekert dan tegen derdeklasser SC Berlikum. Er kan dan aanzienlijk meer tegenstand verwacht worden.

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00