Harkema-Opeinde wederom langs Surhuisterveen · Foto('s): Klaas Elzinga
  Klaas Elzinga

Harkema-Opeinde wederom langs Surhuisterveen

woensdag 24 augustus 2016

Voor de tweede keer in vijf maanden tijd werd de “Slach om de Feansterfeart” een prooi voor Harkema-Opeinde. De ontmoeting van dinsdagavond vertoonde veel overeenkomsten met de ontmoeting van maart. Net als toen werd de uitslag 2-0, waarbij de maker van het eerste doelpunt – Wilbert Huitema – identiek was. Zelfs de minuten waarin gescoord werd kwamen bijna overeen. Ook het spelbeeld verschilde niet veel; een bij vlagen onderhoudende wedstrijd waarbij de thuisploeg verdiend aan het langste eind trok.

Hoewel Harkema-Opeinde in de eerste helft voetballend iets beter was, waren de eerste kansjes voor de bezoekers. Nadat een kopbal uit een hoekschop naast verdween, kregen de Feansters in de zestiende minuut een grotere kans. Janco de Jong speelde Sjoerd Veenstra aan op de rand van het strafschopgebied. Veenstra raakte het leder finaal verkeerd waardoor de vrije schietkans meters ver naast dwarrelde. Pas in de slotfase van de eerste helft kon “De Heide” zich twee kansen creëren. Deze twee konden wel meteen de boeken in als de grootste mogelijkheden van het eerste bedrijf. In de 38e minuut lanceerde Gerard Spinder met een stift Erik Nijboer. Deze schoot de bal over de uitstormende goalie Theo de Haan, maar zag zijn lob net over de lat verdwijnen. Vlak na dit moment stond Gerard Spinder weer aan de basis van een behoorlijke kans. Met een steekpass stuurde hij Wilbert Huitema alleen op het Feanster doel af. Huitema vond slechts de benen van keeper De Haan.

Waren de kansen in de eerste helft schaars, in de tweede helft waren ze aanvankelijk nog zeldzamer. Enkel Jentje Tjepkema kwam in de 48e minuut in kansrijke positie. Zijn inzet werd een gemakkelijke prooi voor het Feanster sluitstuk. Hierna leek een doelpunt er lange tijd geen moment in te zitten. Pas toen het laatste fluitsignaal langzamerhand in zicht kwam, ontbrandde de derby. In de 79e minuut was Harkema-verdediger Willem Spoelstra op zoek naar een aanspeelmogelijkheid. Het viel niet mee die te vinden; zeker een handvol Harekieten liep buitenspel. Wilbert Huitema behoorde echter niet tot dit gezelschap, en juist hij kreeg de bal aangespeeld van Spoelstra. Surhuisterveen-grensrechter Ritske van der Meer stak resoluut de vlag in de lucht, maar scheidsrechter De Klein stond op één lijn en liet doorspelen. Huitema omspeelde keeper De Haan en schoof de bal beheerst in het lege doel. Kennelijk waren de meeste aanwezigen in de veronderstelling dat er voor buitenspel was gefloten, want pas nadat arbiter De Klein naar de middenstip wees, gingen de handen op elkaar.

De treffer leidde tot protesten bij de bezoekers, maar twee minuten later was het gemor van de Feansters verstomd nadat men door de leidsman een strafschop in de schoot kreeg geworpen. In een poging van Janco de Jong zich langs Harkema-verdediger Jouke Spoelstra te wurmen, raakte de bal ongelukkig de hand van Spoelstra. Op geen enkele manier leek deze handsbal vermeden te kunnen worden, de elfmetertrap leek daarom een zware sanctie. Oud Harkema-schutter Blend Barzinghi ging achter de bal staan, maar zijn “Panenka” trof slechts de lat. Meteen hierna had de arbiter af moeten fluiten, want de van de lat terugspringende bal werd aangenomen door Barzinghi, hetgeen niet is toegestaan. Er volgde echter geen vrije trap, en daarom was het maar goed dat goalie Marco Tiemens de rebound met een fantastische reflex buiten de palen hield. Het publiek ging er eens even goed voor zitten, maar nog voordat de absolute slotfase aanbrak, was de wedstrijd beslist door Marc Ytsma.

De invaller scoorde in de 85e minuut de 2-0, met dank aan Wilbert Huitema. Die zette een sprint in over de rechterkant, waarna hij de bal panklaar legde voor de inlopende Ytsma. Surhuisterveen probeerde hierna wel nog iets terug te doen, maar verder dan een vlammend schot van Sjoerd Veenstra kwam men niet. De grootste kans op een treffer was zelfs voor de thuisploeg. Jentje Tjepkema werd door Gerard Spinder alleen voor het vijandelijke doel gezet. Keeper De Haan redde met de voet. Zo bleef het bij 2-0, een resultaat dat bij de gastheren tot een stuk meer tevredenheid leidde dan de magere zege op Houtigehage. Zeker in verdedigend opzicht werd er nauwelijks iets weggegeven tegen het doorgaans trefzekere Surhuisterveen. Een prima prestatie van de defensie – de gebroeders Spoelstra, Jan van der Veen, Wytse Couperus en goalie Marco Tiemens. In de laatste groepswedstrijd heeft Harkema-Opeinde aan een punt genoeg om de tweede ronde te behalen.

Het wordt nog een heel karwei dat punt te bemachtigen. Tegenstander is namelijk het uit de tweede klasse gedegradeerde ’t Fean’58, dat dinsdagavond met 8-0 gehakt maakte van Houtigehage. De wedstrijd in Surhuisterveen begint zaterdag om 14.30 uur.

• 00:00 - 07:00
  • 07:00 - 09:00
  • 09:00 - 10:00
  • 10:00 - 16:00
  • 16:00 - 17:00
  • 17:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00
  • 19:00 - 21:00