PW Foto

donderdag 22 maart 2018

Harkemase Boys heeft de overwinning van zaterdag bij Capelle geen goed vervolg kunnen geven op het eigen sportpark. In de eerste thuiswedstrijd van 2018 gingen de Friezen onderuit tegen ACV: 1-2. Beimers zorgde nog voor een Harkemase voorsprong, maar kort daarna was het 1-1 en op slag van rust scoorde ACV opnieuw. In de tweede helft kwam Harkemase Boys niet door de hechte Asser defensie.

Laagvlieger ACV had in uitduels nog geen punt gepakt. Eerder dit seizoen won de ploeg van Fred de Boer thuis wel van Harkemase Boys. De Friezen hadden dus iets goed te maken. Op zoek naar de openingstreffer ging Harkemase Boys voorzichtig te werk. Het tempo lag daarbij laag en daarom hield ACV aanvankelijk eenvoudig stand. Alleen Robert Stelpstra kwam er een keer door, maar hij stond buitenspel toen hij de pass van Kevin Mennega ontving. Aan de andere kant zeilde een voorzet van Ibrahim Sillah pardoes op de lat.

Goals

Bij de eerste kans daarna was het raak. Henny Bouius bracht de bal in de pot, met een beetje geluk viel die voor de voeten van Berwout Beimers. Van dichtbij passeerde hij doelman Bart Woering. Harkemase Boys had lang moeite met de gesloten defensie van ACV, maar die zou nu moeten openen, aangezien de Assenaren op zoek moesten naar de gelijkmaker. Zo eenvoudig was het niet, want Harkemase Boys had het lastig met de plotselinge en kortstondige aanvalsdrift van ACV. Vijf minuten voor rust viel de gelijkmaker en ACV ging zelfs met een voorsprong de kleedkamers in.

Onbenullige manier

“Die tegengoals vallen op zo’n onbenullige manier, we geven ze te dom weg”, vertelde trainer Henk Herder na de wedstrijd. De eerste tegengoal viel uit een corner. Justin Mulders hoekschop werd eerste weggekopt, maar hij kon opnieuw inbrengen. Marco van der Heide kon daarna verlengen op Daniël Schans, die bij de tweede paal raak kopte. “Wij hebben bij corners afspraken, alleen was het nu even niet zo hoe het moest zijn. Dit was een persoonlijke dekkingsfout.”

In de laatste minuut van de eerste helft ging een afstandsschot van Dennis van Duinen net naast. Daarna bouwde ACV snel aan een aanval. Thomas Metzemaekers verlengde de doeltrap op Gijs Jasper, die de bal meegaf aan Pascal Huser op links. Herder: “Ze kwamen er snel uit en wij maakten achterin niet de goede keuzes. Zij hebben voorin een paar snelle jongens, dus daar moesten we bedacht op zijn.” Dat was Harkemase Boys niet goed genoeg. Jansema tikte de voorzet van Huser nog weg, maar de afvallende bal was voor Justin Mulder, die de bal in de lege hoek schoof. “Je moet negentig minuten scherp zijn, helemaal als je de bal verliest. Dat waren wij een keer niet en dan valt de tegengoal.”

Moeite met hechte defensies

“Dan is het 1-2 en dan weet je dat ze nog meer inzakken”, doelt Herder op de tweede helft. “ACV stond dicht bij elkaar, met elf man op de eigen helft. Daar hebben wij het moeilijk mee, dat zag je vandaag wel.” Het duurde inderdaad lang voordat Harkemase Boys serieus gevaarlijk werd voor het doel van Woering. Veel verder dan een halfvolley van Stelpstra (over) en een afstandsschot van Bouius (naast) kwamen de Harkiten niet.

Een-op-een

In het laatste kwartier ging Harkemase Boys achterin een-op-een spelen. Erich Jongeling werd naar voren gestuurd. Ondanks de lengte voorin (Jongeling, Beimers, Stelpstra, Hooiveld) leverde ook dat niet veel kansen op. Pas in de absolute slotfase kwam Harkemase Boys met hoge ballen nog dicht bij de gelijkmaker. Stelpstra legde een van die hoge ballen klaar voor verdediger Kellian van der Kaap, die inmiddels ook naar voren was gehaald. Woering kon de uithaal van de verdediger over z’n doel tikken. Ook bij het schot van Jesse Renken na een corner voorkwam Woering de gelijkmaker en daarmee bezorgde hij Assenaren hun eerste punten in een uitwedstrijd dit seizoen.

Harkemase Boys – ACV 1-2 (1-2):32. Berwout Beimers 1-0, 39. Daniël Schans 1-1, 45+1. Justin Mulder 1-2

Harkemase Boys: Erick Jansema; Jesse Renken, Kellian van der Kaap, Bart de Groot (71/Erich Jongeling), Simon IJzerman (61/Jim de Leeuw); Kevin Mennega (46/Johnny de Vries), Dennis van Duinen, Henny Bouius; Jan Hooiveld, Robert Stelpstra, Berwout Beimers

ACV: Bart Woering; Ibrahim Sillah, Daniël Schans, Jelle Wagenaar, Dennis Hoekstra; Nick Westebring (51/Haaye Feenstra), Marco van der Heide, Thomas Metzemaekers; Pascal Huser (86/Denyal Džemidžic), Gijs Jasper, Justin Mulder (75/Rutger Timmermans)

• 00:00 - 07:00
  • 07:00 - 09:00
  • 09:00 - 10:00
  • 10:00 - 16:00
  • 16:00 - 17:00
  • 17:00 - 18:00