Hattrick Gerard van Zonneveld bezorgt Kollum overwinning · Foto('s): Roel Bergsma Fotografie
  Roel Bergsma Fotografie

Hattrick Gerard van Zonneveld bezorgt Kollum overwinning

zondag 03 december 2017

Op een ijzig koud en nevelig Baensein moest Kollum aantreden tegen Waskemeer. Het hoofdveld was onbruikbaar waardoor er op het 2e veld werd gespeeld, dat er redelijk bij lag, maar gaandeweg de wedstrijd bleek het toch wel glad te zijn.

Het maakte voor de voetballers van beide teams niet veel uit. De wedstrijd begon rommelig met veel slechte passes en veel balverlies aan beide kanten.
Er waren kleine kansjes voor beide teams. Joop Pijnacker schoot na een goede aanval te zacht in en Waskemeer schoot een keer naast. Na een kwartier spelen zette Kollum een goede aanval op waarbij Gerard van Zonneveld met een subtiel passje Joop Pijnacker een vrij veld bood. Joop scoorde prachtig, maar de goal werd afgekeurd wegens vermeend buitenspel. Keeper Andries Dijkstra, na weken met blessures teruggekeerd, kreeg zijn eerste werk na 20 minuten door een slippertje in de verdediging, maar hij greep goed in.

Het had een waarschuwing moeten zijn. In de 29e minuut leverde Waskemeer een prima voorzet af waar alleen een speler van die ploeg voor omhoog ging. Het gevolg was een mooie kopgoal van Hedzer van Veen in de verste hoek: 0-1. Kollum begreep dat er iets moest gebeuren en zette aan voor een offensief. Dat leidde tot een schot van Joop Pijnacker op de keeper met een corner als gevolg waar weer eens niets uit kwam. In de 39e minuut speelde Gerard van Zonneveld zich tussen een aantal tegenstanders prachtig vrij en passeerde keeper Romke Bouma met een bekeken laag schot: 1-1.

Vlak voor rust het meeste besproken moment van de wedstrijd. Een pass op de buitenspel staande Gerard van Zonneveld werd door een speler van Waskemeer aangeraakt. Gerard scoorde vervolgens fraai met een boog over de keeper. Scheidsrechter Hadders uit Stadskanaal keurde het doelpunt, ondanks protesten van Waskemeer, goed: 2-1. Onderweg naar de kleedkamers werd hierover nog uitgebreid gediscussieerd tussen de leiding van Waskemeer en de scheidsrechter. Met de lampen aan werd aan de 2e helft begonnen, maar in het eerste kwartier gebeurde er eigenlijk niets.

In de 63e minuut kreeg Waskemeer een ingooi, waarop de verdediging van Kollum slecht reageerde. Mitchell Schievels scoorde hard en hoog 2-2. Waskemeer besefte dat er op dat moment wat te halen viel en draaide de duimschroeven aan. Met inzet werd het Kollum moeilijk gemaakt om hun spel te spelen, maar echte kansen leverde het niet op. Kollum combineerde zo af en toe verdienstelijk waaruit kansen kwamen voor Jesper Spijkstra en Joop Pijnacker. Tot de 77e minuut waarin Joop Pijnacker een diepe bal op Benjamin Zondervan gaf, die met een strakke voorzet Gerard van Zonneveld in staat stelde om zijn derde doelpunt te scoren. Gerard nam de voorzet direct op de schoen en scoorde hard 3-2. Hiermee leek het verzet van Waskemeer wel gebroken maar de ploeg kwam nog één keer gevaarlijk in de buurt van het Kollumer doel.

Het duurde tot de 89e minuut voordat Kollum de wedstrijd definitief besliste. Gerard van Zonneveld veroverde in een duel de bal, speelde Joop Pijnacker aan, die direct doorspeelde op de ingevallen Marinus Hoekstra. Deze scoorde beheerst 4-2. Dat er daarna uit enkele fraaie combinaties niet meer werd gescoord deerde niemand meer.

© Verslag: Hans Wietsma

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00