Junioren Invicta/Frigro/Harkema voorkomen vooralsnog kampioenschap AVO A2 · Foto('s):

Junioren Invicta/Frigro/Harkema voorkomen vooralsnog kampioenschap AVO A2

zondag 18 februari 2018

De geelhemden hadden afgelopen zaterdag 1 doel: revanche nemen op AVO A2, die met 22 punten terecht bovenaan staan. Zij hadden tot nu toe alleen verloren van outsider Kinea A1, een lastige en stugge tegenstander. Durk Oostra had duidelijke instructies meegegeven en het strijdplan lag klaar. Alleen dan is het de vraag of het plan kan worden uitgevoerd.

De vorige ontmoeting stond Invicta de eerste helft steeds voor maar in de tweede helft trokken de Kollumers toch aan het kortste eind.  AVO A2 beschikt over een ploeg met weinig zwakke schakels en heeft een speerpunt, een snelle heer met een goed schot. Het was dan ook het doel om deze heer met het team uit te schakelen. Om een beetje een indruk te geven noem ik een aantal steekwoorden die goed bij deze wedstrijd pasten : strijd, fysiek, mentaliteit, druk (voor AVO), gele kaart?, individuele kwaliteiten.

De tribunes zaten vol en de muziekinstallatie was niets mis mee. Invicta kwam direct op achterstand en wist dat ze vol aan de bak moesten, Gerben de Vries kreeg direct een tegen. De ploeg uit Kollum/Gerkesklooster/Harkema was daarmee gewaarschuwd. Alex scoorde vrij snel hierna een goal, 1-1. Elisa Zijlstra maakte daarna bovenhandig een kleine kans af bij de korf, kansen die ze op deze afstand zelden mist. AVO scoorde 2-2.  Frigro kwam daarna op voorsprong met 2-3 door een mooie afstander van Jildou van der Weg, dit kunstje doet ze de laatste weken vrij gemakkelijk. Avo kwam langszij maar Invicta bleef tot 6-6 initiatief houden. Ze kwamen tussentijds zelfs op een 3-5 voorsprong via een vrije bal van Gerben de Vries. Tijdens deze fase gebeurde er ook het nodige. Jenny Nicolai moest helaas het veld verlaten i.v.m. benauwdheid. Sanne van der Meulen mocht het veld betreden en direct haar verdedigende kwaliteiten laten zien.

Even later ging Jesse van Manen door zijn enkel en Wytze van Santen mocht laten zien wat hij waard was. Gelukkig was de ploeg hierdoor niet van slag en hoefden ze niet te wennen.  Het spel ging door. Wel werd er meer druk gegeven door de ploeg uit Assen en daardoor ging het iets stroever. Gelukkig kon het team wel probleemloos in het zadel blijven door doelpunten van Silva van der Laan en Thomas de Vries. Zij trokken in deze fase de ploeg er doorheen. Vlak voor rust werd Silva van der Laan gewisseld omdat ze lijst had van kramp en het er uiterste werd gevraagd van haar lichaam. Maaike Slager mocht het veld betreden en de rol van Silva overnemen. Er werd gerust met 10-10. In de rust gaf Ruurd Meindertsma tips om iets meer te investeren in de loopacties en niet te snel het schot te nemen omdat de spelers van AVO soms voor de steals gingen. Durk Oostra zei dat de ploeg meer voor langs moest tussensnijden om op deze manier de steun te pakken zodat de ploeg eerder voor de doorbraak kon gaan omdat AVO veel druk gaf.

Maaike Slager scoorde na rust de 10-11 en zette daarmee de ploeg weer op voorsprong. Maaike had een goede invalbeurt en had geen moeite met haar tegenstander. Ze deed haar naam eer aan. AVO maakte 11-11 en Thomas de Vries zette de ploeg weer op voorsprong door een goed benutte strafworp. De gemoederen liepen in deze fase behoorlijk op. AVO had het zwaar en verweet de leiding van de wedstrijd de nodige zaken. AVO wilde er alles aan doen om de overwinning naar zich toe te trekken. Daarbij  meden de Assenaren het duel niet. Gerben de Vries liep een “lege “ hoek in maar plotseling vond een dame van AVO het nodig om ook op deze plaats te gaan lopen. Gerben de Vries ging hard naar de grond. AVO zette jammer genoeg deze manier van spelen voort, ook omdat het mocht van de scheidsrechter.  Het werd een wedstrijd waarbij alle facetten gingen spelen.

De weergoden mochten hun werk doen. Het meeste wat in deze fase gebeurde was op gevoel en minder op verstand. Toch kwam AVO weer langszij, 12-12 Op dat moment maakte Harkema drie goals op een rij. Wytze van Santen maakte een belangrijke afstander en daarmee werd de voorsprong ingezet. Maaike Slager maakte er 12-14 van en Gerben de Vries scoorde de 12-15. Op dat moment waren er 50 minuten gespeeld en stond Invicta er riant voor. Maar de wedstrijd was nog niet gespeeld. AVO greep alle middelen aan en bleef maar achterverdedigen om Invicta uit het ritme te krijgen. Invicta kon niet meer het spel spelen wat ze wilde maar bleef gelukkig rustig genoeg en raakte niet van slag. De geelhemden zijn daarin wel gegroeid.. ook door training maar hierin is nog steeds een slag te slaan. AVO kroop dichterbij en maakte de 13-15.

De doelpuntenmachine stokte behoorlijk.  Op dit moment werd Jildou van der Weg vervangen en Silva van der Laan mocht het veld weer betreden. AVO speelde in deze fase iets verzorgder en de “goede “heer van AVO deed eindelijk eens van zich spreken en maakte de 14-15 en 15-15. De hectiek werd gevoeld door zelfs de fundering van de sporthal. Met nog 7 minuten te gaan kwam Amber van Doorn en Pieter Christiaan van der Woude in het veld. Elisa Zijlstra was moegestreden en werd in verdedigend opzicht gewisseld door Amber van Doorn. Elisa liet in deze wedstrijd zien dat zij ook verdedigend zich heeft ontwikkeld. Pieter Christiaan kwam in het veld voor de goedspelende Thomas de Vries om de rebound nog beter te verzorgen.  Dit resulteerde in een klein priegelgoaltje van Amber van Doorn via een ingestudeerd balletje samen met PC. Het was nog 2 minuten te spelen. Avo ging nog extremer achterverdedigen waardoor er nog meer keuzes moesten worden genomen, wel of niet schieten en wel of geen tijdrekken. De bal ging de andere kant weer op en ook de verdediging stond enorm onder druk. AVO voelde dat er nog punten te halen waren maar misten in de eindfase 3 doorloopballen en Invicta/Harkema/Frigro had in deze fase de scheidsrechter niet in hun nadeel. Invicta stond nog steeds op een 15-16 voorsprong. Gerben de Vries kreeg in deze fase een vrije bal mee met nog 2 minuten te gaan.

Netzo als er in Nederland 17 miljoen bondscoaches zijn tijdens de WK ’s en EK ’s kreeg Gerben de Vries menig advies van medespelers, medecoaches, publiek en coaches. Iedereen van Invicta wilde winnen. Gerben bleef koel en stelde uit. De bal ging de andere kant weer op en weer mocht AVO het proberen. Dit lukte net niet.  Invicta/Frigro/Harkema kon op dit moment de wedstrijd uitspelen maar AVO bleef zakken. De HAVIC wisselspelers stonden bijna in het veld om te supporteren. Gerben de Vries stond op zes meter, vijf meter, vier meter…..hij kroop dichterbij via samenspel met zijn medespelers. Na de wedstrijd zei hij over dit moment :” Ik denk ik schiet ‘m gewoon raak”. Twee keer daarvoor lukte het niet maar op dit moment zorgde hij ervoor dat de wedstrijd binnen was. De seconden tikten weg, de hele bank met reserve spelers en wissels stonden. De scheids floot af. Het werd gevierd als een kampioenschap maar helaas zat dat er dit seizoen terecht niet in. Spelers van de B1 en A 1 vlogen elkaar om de nek.

Alle spelers/coaches/medecoaches leefden mee en straalden eenheid uit. Een mooi gegeven. De Oranjekoeken die gekocht waren voor Avo konden worden verdeeld. Harkema bracht op deze manier de spanning deels terug in de competitie. AVO kan zaterdag kampioen worden tegen Kinea. Maar zoals ik al zei, dat is een stugge tegenstander en de druk kan ook veel zaken beïnvloeden. Als ze verliezen gaat Hoogkerk met het kampioenschap ervan door. Zij moeten spelen tegen LDODK en verliezen dat normaal gesproken niet. Maar de bal is rond.

Invicta kan vertrouwen putten uit deze overwinning en ondervindt maar weer hoe mooi sport is. Invicta komt deze competitie niet als kampioen uit de bus maar kan terugkijken op mooie wedstrijden met vaak een goede afloop. 10 maart is de laatste wedstrijd tegen Drachten. Maar eerst even een paar weken rust waarbij nog nagenoten kan worden van deze knappe overwinning.

• 00:00 - 07:00
  • 07:00 - 09:00
  • 09:00 - 10:00
  • 10:00 - 16:00
  • 16:00 - 17:00
  • 17:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00
  • 19:00 - 21:00