Kansen genoeg voor VCR in Gerkesklooster · Foto('s): Anja Hoekstra
  Anja Hoekstra

Kansen genoeg voor VCR in Gerkesklooster

maandag 24 november 2014

Bijna een uur lang was VCR de bovenliggende partij in de wedstrijd tegen GSVV. Met name in het eerste gedeelte van de eerste helft werd er prima gespeeld ondanks het zeer hobbelige veld van sportpark “t Kleaster”. De ene na de andere vlotte aanval werd op de mat neergelegd en er ontstonden voldoende kansen om de thuisploeg al in een vroeg stadium de genadeklap toe te dienen. Echter de precisie in de afronding en het goede keeperswerk van de thuisgoalie werd de gastploeg fataal. Scheidsrechter J.H. Kooistra stak er met kop en schouders bovenuit en had een gemakkelijke middag en leidde alles in goede banen zonder een kaart te hoeven trekken.

Van meet af aan liet VCR er geen gras over groeien en toog ten aanval. De gastgever werd overrompeld en liep achter de feiten aan. Want al in de tweede minuut had VCR de score moeten openen toen Erwin Raap vanaf de linkerflank, op een prima steekpass van Rienk de Haas uit een snelle ingooi van rechtsback Arno Riemersma, alleen op de thuisgoalie Johannes vd Meer af mocht stevenen maar via de keeper naast vuurde. Even later was het de aangever zelf uit een prachtige lange diepe bal van voorstopper Josco van Andel die naast schoot en VCR weer niet beloonde. In de veertiende minuut leek de zwarte brigade van trainer Anton van Zwol dan eindelijk op een voorsprong te geraken maar ook de bijna niet te missen kans van Jouke Hoekstra uit een rebound van een inzet van Erwin Raap middels een interceptie van doelman vd Meer vond niet het beoogde doel en vloog naast. De thuisploeg loerde op de counter aangevuurd door een zeer fanatieke thuistrainer David Kloosterman. Maar ondanks het overwicht moest VCR beducht blijven op de uitvallen van GSVV.

In de vijfentwintigste minuut pas het eerste echte wapenfeit van de roodhemden. Het was dom balverlies van VCR op het middenveld die hiervoor de aanleiding was. Bonard de Haan kon de bal oppikken en stuurde jongeling Wichard Alink de diepte in. Oog in oog met de VCR doelman, Rene Zwaagstra, faalde hij in zijn missie en schoot naast, maar nog geen minuut later was het wel raak. Geheel tegen alle verhoudingen in kwam de thuisploeg op een 1-0 voorsprong door een doelpunt van Bonard de Haan op een prima steekballetje van Gauke Plantinga. Vijf min later kreeg VCR spits Rienk de Haas op prima aangeven van Arno Riemersma de uitgelezen mogelijkheid op de gelijkmaker, maar ook deze ondervond teveel hinder van thuiskeeper vd Meer. En bijna in de zevenendertigste minuut verdubbelde de thuisploeg de score nog uit haar tweede kans van de wedstrijd toen de inkomende Lourens Minnema de bal hoog en droog over schoot uit een prima aangesneden corner van Gauke Plantinga.

VCR toch enigszins wat aangeslagen na deze achterstand liet wat steekjes vallen en werd slordiger. Na zeer slecht uitverdedigen aan VCR zijde was het opnieuw GSVV die de aanval overnam. Bonard de Haan gaf een prima breedtebal op de inkomende Tjipke vd Veen en deze zag zijn prima uithaal uit de kruising worden geranseld door een alerte VCR doelman. In de vijfenveertigste minuut kreeg VCR nog de ultieme kans om de stand gelijk te trekken maar de inzet met de punt van de schoen van Rienk de Haas op aangeven van Arno Riemersma uit een pass van laatste man Douwe Wiegersma vond niet het juiste doel en vloog millimeters naast en zo ging de ploeg, die met een flinke voorsprong had moeten rusten, met een 1-0 achterstand de rust in.

Na de rust verwachtte menig VCR toeschouwer een getergd team op de groene mat te zullen ontwaren, echter het was de thuisploeg die beter voor de dag kwam. Het eerste gevaar kwam dan ook van ploeg uit Gerkesklooster. Het was Bonard de Haan die vanaf het middenveld, Wichard Alink de rechterflank instuurde zijn gave voorzet bereikte de goed mee opgekomen Tjipke vd Veen, alleen ontbeerde hij de kracht om doeltreffend te zijn. In de vijftigste minuut werd slordig uitverdedigen aan VCR zijde genadeloos door GSVV afgestraft. Het was Wichard Alink die de bal kon oppikken en goed het overzicht behield en Gauke Plantinga naast zich vond. Deze was vervolgens niet zelfzuchtig en zag Lourens Minnema zich in een betere positie manoeuvrerend en via een mooi geplaatste bal was de 2-0 een feit. Nog één keer, kreeg VCR precies op het uur, de mogelijkheid en de gelegenheid om deze wedstrijd alsnog te doen kantelen.

De pas ingevallen Jenilson Pires da Silva omzeilde prachtig de buitenspelval en bereikte de lange bal van verdediger Watze Houtstra. Met een bekeken lobje probeerde hij de uitkomende thuiskeeper Johannes vd Meer te passeren, maar zag tot zijn ontsteltenis de bal naast vliegen het lege doel voorbij. Weg kans en weg hoop. Toen GSVV eigenlijk uit de direkte tegenstoot via Gauke Plantinga uit een pass van verdediger Fere Annema ook nog de 3-0 wist te produceren was het helemaal over en uit voor de ploeg uit Rinsumageast. VCR probeerde nog wel een eretreffer op het scorebord te toveren maar wist dit ondanks een paar kleine mogelijkheden van o.a. Anton Prins en Jenilson Pires da Silva niet meer voor elkaar te krijgen en zo leed VCR een onverdiende en wel een hele zure nederlaag. Conclusie is wel dat VCR niet meer met een schuin oog omhoog hoeft te kijken maar wel op haar tellen moet passen wat betreft de onderste plaatsen.

• 00:00 - 07:00
  • 07:00 - 08:00