Keepster Anna Reitsma van schlemiel tot heldin van VIOD · Foto('s): Jouke Dantuma
  Jouke Dantuma

Keepster Anna Reitsma van schlemiel tot heldin van VIOD

zondag 23 oktober 2016

Keepster Anna Reitsma was afgelopen zaterdag rond halfacht ’s avonds in het Brabantse Etten-Leur, onder de rook van Breda, het middelpunt van een ware vreugde-uitbarsting was. VIOD plaatste zich voor de volgende bekerronde door het beter nemen van penalty’s, dit ten koste van zondag hoofdklasser DSE.

In de 86e minuut was Reitsma nog debet aan de late gelijkmaker (2-2) van de Brabanders. Haar wraak was zoet in de strafschoppenserie. De Burgumse ranselde op fantastische wijze twee elfmetertrappen uit het doel en kreeg daarnaast ook nog tweemaal de hulp van de deklat in de schoot geworpen. Het was Gianluigi Buffon die een halfjaar geleden nog aan een journalist toevertrouwde dat je wel een masochist moest zijn om te gaan keepen. En natuurlijk zit daar een kern van waarheid in. Deze eenlingen houden van pijn lijden.

De pijn de zij voelen bij een blunder waardoor de punten weer naar de tegenpartij gaan. Je zal bijvoorbeeld spits Femke Mulder namelijk zelden horen zeggen: ‘God ja, we hebben inderdaad verloren doordat ik die levensgrote kans miste.‘ Maar pijn is fijn bij Anna Reitsma, die natuurlijk ook geilt op aandacht. Zie hoe zij een psychologisch spelletje speelde met de strafschopnemers, zie hoe zij juichte na het stoppen van een penalty en zie hoe zij na afloop haar graag – en overigens terecht – liet fêteren door haar teamgenoten.

VIOD speelde een sprankelende eerste helft. De toeschouwers keken hun ogen uit. Was dit het VIOD dat altijd zo slecht speelde, maar wel de punten incasseerde? De Driezumers waren niet alleen feller dan DSE maar lieten voor het eerst dit seizoen geweldig positiespel zien. Dit resulteerde in een 2-0 voorsprong door doelpunten van Martine Koopmans en Femke Mulder. Laatstgenoemde passeerde keepster Tessa van Ameijde met een kiezelhard afstandsschot. De waarschuwing van DSE vlak voor rust bleek aan dovemansoren te zijn gericht. De snelle Eva Schrauwen kreeg haar haar eerste grote kans. De bal stuitte via de onderkant lat het veld weer in.

Na rust was VIOD in de eerste 20 minuten de weg even helemaal kwijt. DSE had een ware metamorfose ondergaan. Het middenveld werd versterkt met een extra speelster. Door vroeg druk te zetten ontregelde DSE het spel van VIOD, waardoor het plotseling begon te lopen bij de nummer vijf van de zondag hoofdklasse. Dit deed trainer Peter Baan verzuchtte: ‘waarom moeten zij eerste met 2-0 achterstaan om te gaan voetballen zoals het hoort.’ Het was Debbie Doomen die de aansluitingstreffer noteerde. De storm die plotseling opkwam, luwde daarna enigszins en VIOD kreeg weer grip op de wedstrijd zonder het niveau van de eerste helft te benaderen.

Invalster Silke van der Wal had haar zelf onsterfelijk kunnen maken. Scoorde zijn vorig jaar bij haar debuut binnen een minuut een doelpunt, nu had zij de 3-1 op haar schoen te liggen. Keepster Van Ameijde kon ternauwernood redding brengen. De wedstrijd leek in een 2-1 overwinning te eindigen, maar Nidia Bos bezorgde vlak voor tijd haar coach een brede glimlach om zijn mond. Evan Schrauwen had zelfs de volle winst voor DSE op haar sloffen. Daarmee zou VIOD teveel onrecht zijn aangedaan.

De strafschoppenserie was één grote Anna-Reitsma-show, waardoor geen haan meer kraaide naar de gemiste penalty’s van Buitenposters Aafke de Hoek en Martine Koopmans. Femke Mulder die zich zo had verheugd op de vijfde penalty hoefde zelfs niet meer in actie te komen. De overwinning werd in de oergezellige kantine van DSE, onder de klanken van Brabantse meezingers, kort en hevig gevierd. Het was al na middernacht dat de VIOD selectie terugkeerde op Friese bodem.

Een hele lang dag, met name voor de 15-jarige Silke van der Wal die ’s ochtends om 9.00 uur al uit Leeuwarden was vertrokken. Met haar talententeam knikkerde zij de jongens van het één klasse hoger spelende De Sweach MO15 uit. Ook daar moesten strafschoppen de beslissing forceren. Het was in meerdere opzichten een topdag voor VIOD in het bekertoernooi. VIOD VR2 schakelde verrassend eersteklasser Stiens VR1 uit. De pupillen van coach Romke Wielstra wonnen met 3-2. Voor meer foto’s zie www.vioddames.nl.

© Verslag: Jouke Dantuma

• 00:00 - 07:00
  • 07:00 - 09:00
  • 09:00 - 10:00
  • 10:00 - 16:00
  • 16:00 - 17:00
  • 17:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00