VV Kollum via ONT naar finale · Foto('s): Sake Beerstra

VV Kollum via ONT naar finale

zondag 10 juni 2018

Na de winst tegen Oudehaske wist VV Kollum in een moeilijke wedstrijd op het stugge kunstgras van ONT zich te plaatsen voor de finale van de nakompetitie waarin volgende week zaterdag in en tegen SC Veenwouden zal worden gestreden voor een plaats in de tweede klasse.

Onder grote publieke belangstelling was de openingsfase van beide ploegen zenuwachtig, beide teams waren wellicht een beetje onder druk om te presteren. Vele foute passes bepaalde de opening, een vrije trap van Wytse Pilot van ruim twintig meter was het eerste wapenfeit van de thuisploeg, maar had Auke Hoekstra hier geen problemen mee. Op aangeven van Benjamin Zondervan mocht Joop Pynacker trachten Rory Bruinja te verschalken, maar verdween de bal via de sluitpost naast de goal. Dat de Kollumers zich moesten aanpassen op het spelen op kunstgras was wel duidelijk, maar ook de ploeg van oud Kollum trainer Uilke Damstra had moeite de bal in de ploeg te houden. Na een goede combinatie was het Freerk Veenstra die Auke Hoekstra met een schuiver trachtte te passeren, maar wist hij met de voet redding te brengen.

Het eerste kwartier was ONT de bovenliggende partij en had de opening via Johan Tjeerdsma op de schoen, maar opnieuw was het Hoekstra die redding bracht. Langzaam kreeg Kollum op het middenveld grip op ONT en met de technische spelers Ruben Merkus en Johan Schat is dit voor elke tegenstander oppassen. Halverwege de eerste helft speelde Ruben Merkus de bal strak in de voeten van Joop Pynacker, foutief verdedigen bracht Pynacker vrij voor Rory Bruinja, Vanaf een kleine 25 meter krulde Pynacker de bal over de keeper in het verlaten doel en liet de vele meegekomen supporters juichen. Niet kort daarna kon er bijna weer gejuicht worden, maar kreeg Ruben Merkus uit een corner zijn hoofd niet goed tegen de bal en verdween deze net naast de goal.

De volgende corner was het echter wel weer raak, de bal kwam via een scrimmage voor de voeten van Henco Bijlsma die zijn inzet voor de 2-0 op het scorebord bracht. Verdedigend kreeg Kollum steeds meer grip op de spitsen van ONT, die vaak via Joeke de Vries trachten gevaarlijk te worden, maar Denny Nicolai prima stond te verdedigen. De druk van ONT was er wel, maar leverde dit weinig kansen op. Daar waar Kollum vorige week tegen Oudehaske bij 2-0 voor rust de tegenstander terug liet komen, was dit nu niet het geval en konden beide ploegen door de goed leidende scheidsrechter Noppers na 45 minuten spelen de box opzoeken.

Daar waar velen dachten dat ONT sterk uit de box zou komen om te trachten de anschluss treffer re scoren, was het Kollum dat de 3-0 scoorde. Neutrale grensrechter keurt treffer goed. In een aanval die vanaf de eigen helft werd opgezet kwam de bal bij Gerard van Zonneveld, die het overzicht behield en Benjamin Zondervan een vrije schietkans gaf. Zijn vernietigend schot belande via de lat wel of niet achter de lijn. De assistent-scheidsrechter was echter resoluut en vlagde dat de bal achter de lijn was beland. De wedstrijd leek hiermee gespeeld te zijn, het geloof bij ONT verdween langzaam.

Een geplaatste vrije trap van Hielke Knippels werd door Auke Hoekstra bekwaam gekeerd. Dat Kollum over een sterke voorhoede beschikt en gemakkelijk tot scoren weet te komen, was ook bij ONT duidelijk. Toch probeerde het door één op één te spelen zelf tot kansen te komen, maar kansen leverde dit niet op. Zo werd Benjamin Zondervan de diepte in gestuurd en kon hij alleen op Bruinja afgaan, daar waar hij misschien zelf scoren gaf hij de meegekomen Johan Schat de bal, zijn inzet verdween echter via de sluitpost naast de goal. Het veldspel van Kollum werd steeds beter en was het eerder wachten op de vierde dan op de aansluitingstreffer. Benjamin Zondervan, die na zijn treffer steeds beter in het spel kwam en zijn teamgenoten kansen gaf om te scoren.

Misschien was en is het kunstgras niet het veld waar Gerard van Zonneveld van houd, maar toch pikte hij ook vandaag zijn doelpuntje mee. Door prima de buitenspelval te omzeilen kon hij alleen op Bruinja afgaan en had hij geen moeite om deze te omspelen en de bal in het lege doel te schuiven. De kopjes bij ONT zakten nog verder naar beneden en was het mede door gemakzucht bij Kollum dat de score niet nog hoger uitviel. In de slotfase wist ONT via Wytse Pilat met een geplaatste schot nog de eretreffer te scoren, maar verder liet Kollum het niet komen. Het slotakkoord kwam van de voeten van Arne Jan de Boer, die verwoestend uithaalde en Bruinja tot een uiterste krachtinspanning bracht om niet voor de vijfde maal de bal uit het doel te halen. Na een kleine twee minuten blessuretijd vond scheidsrechter Noppers het genoeg en blies voor het einde van de wedstrijd.

In de andere wedstrijd was het SC Veenwouden die via o.a. twee doelpunten van Albert Jan van Zwol te sterk was voor SC Leovardia. Volgende week zaterdag zullen beide ploegen in Veenwouden uitmaken wie het komende seizoen zal uitkomen in de tweede klasse. De aanvang van de wedstrijd al zijn om 14.30 uur.

(C) Verslag: André van der Meulen

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00