Kollumerpomp: spannendste ringrijderij in haar geschiedenis

9 augustus 2013
Na een druilerige woensdag konden de Pompsters zich donderdagavond 8 augustus opmaken voor al weer de 22ste editie van de ringrijderij. Dit is al jaren één van de hoofdonderdelen van hun feestweek en was dan ook nu weer een succesvol gebeuren met 21 aanspanningen uit de wijde omtrek. Een speciale commissie, bestaande uit twee leden van Plaatselijk Belang en twee uit het bestuur van de Oranjevereniging, had deze keer de organisatie op zich genomen en dat verliep zoals het behoort te verlopen.

Rond half 7 stroomde het publiek toe en verzamelde zich rond het parcours want de weersomstandigheden waren uitstekend te noemen. Als speaker was mevr. P. v/d Heuvel uit Blessum aanwezig en de muziek werd verzorgd door M. Zuidema uit De Pomp. De jury, bestaande uit Jan Holtrop, Klaas Kuiken, Maria Koehorst en Bert Kingma, had de taak om de resultaten te beoordelen en vast te leggen. De deelnemers streden om prijzen in 2 categorieën : paarden en pony’s. Maar dat het deze avond zó spannend zou worden, dat had niemand verwacht.

Na drie ronden was het tussenklassement opgemaakt en konden zowel publiek als deelnemers even op adem komen want het werd duidelijk dat de laatste ronde bloedstollend ging verlopen. Na vier ronden waren er bij de paarden 3 aanspanningen met het hoogst aantal punten en dus moesten zij nogmaals ten strijde en werd er ook de tijd bijgehouden. Hier kwam de spanning tot een hoogtepunt en werd er een beroep gedaan op de stalen zenuwen van de steeksters want weer waren er twee met evenveel punten en dezelfde tijd.

Jan Hofstra uit Hardegarijp liet enkele steken vallen en bemachtigde de 3e prijs. Geale Beerda uit Kollumerzwaag en Kees van der Veen uit Paesens en oud Pompster gingen nogmaals ten strijde en hier bleek de aanspanning van Beerda aan het langste eind te trekken en ging met de hoofdprijs naar huis.

Bij de pony’s kwam er ook een extra ronde aan te pas en rond half 9 mocht Gerlinda Boschma met steekster Machteld van der Zee zich winnaar van deze categorie noemen.

De algehele uitslag was als volgt:

Categorie Paarden:
1e pr. G. Beerda, Kollumerzwaag
2e pr. K. v/d Veen, Paesens
3e pr. J. Hofstra, Hardegarijp

Categorie Pony’s:  
1e pr. G. Boschma, Kollumerpomp
2e pr. H. Hofstede, Surhuizum
3e pr. F. Turkstra, Oudwoude

De aanspanning van Auke de Jong Kollumerpomp won de prijs voor het schoonste geheel.
De prijzen werden uitgereikt in dorpshuis Het Trefpunt waar nog gezellig werd nagepraat en waar dj’s Denian Kooistra en Robert Kingma de muziek verzorgden.
Dankzij de hulp van vele vrijwilligers konden de Pompsters terugzien op een zeer geslaagde ringrijderij en kon het publiek genieten van een prachtig schouwspel.

© Foto’s: Sake Beerstra

terug naar overzicht


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Goed gestemd
19:00-21:00 | Leafde foar muzyk
21:00-23:00 | De Smachtwacht
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie