Krankzinnige Houdini-act van ASC · Foto('s):

Krankzinnige Houdini-act van ASC

zondag 28 mei 2017

Zaterdag 27 mei 2017 gaat in Augustinusga en Surhuizum de geschiedenisboeken in. Op een zonovergoten sportpark Easterbuorren moest ASC 1 de 2e wedstrijd in de nacompetitie afwerken tegen Ouwe Syl, waar een week eerder met 3-0 werd verloren. Na een minuut stilte ter nagedachtenis van de moeder van een selectiespeler van ASC 1, werd er om even na 14.00 uur afgetrapt. ASC, dat deze middag weer eens over een min of meer fitte selectie kon beschikken moest vanaf minuut 1 aan de bak.

Alle plannen leken echter na 2 minuten al in duigen te vallen toen Ouwe Syl via Dylan van der Feen op een 0-1 voorsprong kwam. Zo mogelijk was nu de opdracht voor ASC nog onmogelijker geworden omdat het verschil nu al 4 doelpunten in het voordeel van de gasten was. ASC moest even herstellen na deze snelle achterstand en schakelde een tandje bij. Na een kwartier spelen werd het 1-1 door een benutte penalty van Andries Nicolai. ASC moest minimaal met 3 doelpunten verschil winnen om in ieder geval tot een verlenging te komen, maar voor de rust wees niets erop dat dat zou gaan lukken.

Na 40 minuten spelen was het weer Ouwe Syl dat op voorsprong kwam, het was Remco Kooistra die voor de 1-2 tekende. In de pauze was er aan de kant van ASC eigenlijk niemand een stuiver gaf op een goede afloop, maar een balletje kan soms raar rollen. Na de onderbreking was het ASC dat eindelijk het heft in handen nam en voor de allerlaatste kans ging. Na 50 minuten kwam ASC op 2-2 door een doelpunt van Tamme de Boer, na goed voorbereidend werk van Jelmer Sijens. De doelman van Ouwe Syl mocht na dit doelpunt van ASC het veld, met zijn 2e geel en dus rood, verlaten voor het verhinderen van een snelle hervatting door de thuisploeg, waarvoor deze al eerder was gewaarschuwd.

Met een man meer en nog 40 minuten op de klok, leefde het geloof bij ASC op, en ging het op zoek naar de nog zeker 3 nodige treffers. De 3-2 voor ASC van Han Zwart kwam er met nog 21 minuten te gaan. De fraaie 4-2 van Remko Hofman kwam er in de 80e minuut, waardoor ASC nog maar 1 doelpunt verwijderd was van een mogelijke verlenging. De ultieme kans op de 5e treffer kreeg ASC 4 minuten voor het einde, toen de scheidsrechter een handsbal van Ouwe Syl gedecideerd bestrafte met een strafschop. Deze penalty werd door routinier Nico Brandsma feilloos binnengeschoten, en met deze 5-2 was het debacle van Ouwe Syl door de mannen uit Augustinusga en Surhuizum zowaar weggepoetst. Er werd dus verlengt en, de spanning waar ASC in eerste instantie niet mee om leek te kunnen gaan, steeg ten top. Met de 3e treffer voor Ouwe Syl, van Jan Koelmans, leek het kwartje weer de kant van de gasten op te vallen, maar ASC had nog de 2e helft van de verlenging om een en ander nogmaals recht te zetten.

Met nog een minuut of 10 te gaan in de 2e verlenging was het Tamme de Boer die de 6-3 voor ASC aantekende, waardoor het uiteindelijk tot een strafschoppen serie zou lijden. Trainer Martin Brandsma van ASC, die na dit seizoen afscheid neemt, bleek geen lijstje nodig te hebben, want de 5 spelers die nog het beste konden lopen waren de aangewezen penaltynemers. Ouwe Syl mocht de penaltyserie aanvangen, en begon met een treffer, 1-0. Rob Westra tekende voor ASC voor de gelijkmakende strafschop: 1-1. Hierna was het weer de beurt aan Ouwe Syl, echter wist ASC-goalie Henk Witte deze inzet te stoppen, waardoor het 1-1 bleef.

De 1-2 voorsprong voor ASC werd door Remko Hofman binnengeschoten. Weer de beurt aan Ouwe Syl, en wederom brengt Henk Witte redding, waardoor handhaving lonkt voor ASC. De 1-3 voorsprong in strafschoppen werd binnengeschoten door Hille Wijma, waardoor een ‘zo goed als onmogelijk geachte’ ontsnapping aan degradatie, die overigens volgens de Feanster een aantal weken geleden al een feit was, voor ASC dichtbij is. Ouwe Syl weer aan zet, en voor de 3e keer op rij is het ASC-doelman Henk Witte, een echte penaltykiller, die de inzet stopt, waardoor ASC na een fantastische Houdini-act behouden blijft voor de 4e klasse! Een onvergetelijk, fenomenaal, en mooi afscheid voor trainer, leider en spelers die na dit seizoen stoppen bij ASC 1.

© Verslag: Gerrit van Dijk

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00