Meer plastic dan vis: hoe verminderen we de plastic soep? · Foto('s): 
RECLAME

Meer plastic dan vis: hoe verminderen we de plastic soep?

vrijdag 16 maart 2018

In 2050 is er vermoedelijk meer kunststof dan vis in de oceanen te vinden, dat meldt NU.nl deze week. De plasticproductie wereldwijd zou in de afgelopen halve eeuw, vertwintigvoudigd zijn blijkt uit onderzoek van de Ellen MacArthur Foundation. Dat is behoorlijk angstaanjagend. Misschien is het een beetje cliché maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Hoeveel plastic gebruikt u op één dag?

Boterhamzakje, supermarkt verpakkingen, een flesje drinken, we hebben ze allemaal dagelijks wel in onze handen. Zo ook plastic tasjes: gemiddeld wordt een plastic tas maximaal 20 minuten gebruikt en wordt hij daarna weer weggegooid. Een goed alternatief zou zijn om een broodtrommel of een bidon mee te nemen naar het werk. Zo draagt u een klein stukje bij om het probleem wij de wortel aan te pakken.

Effect van de plastic soep

De plastic soep, ook wel drijvende vuilnisbelt genoemd, zijn plekken in de oceanen en zeeën waar steeds meer plastic afval drijft. Door verwering, zonlicht en golfslag valt groot plastic uit elkaar in kleine stukjes. Dit leidt tot ernstige verontreiniging. De oceaan is voor meer dan de helft van de wereldbevolking de voornaamste voedselbron. Omdat plastic niet verteert op een natuurlijke manier, is de plastic soep voor veel zeedieren dodelijk.

Confronterend dichtbij

Door de westerstorm begin januari, werd het strand van Neeltje Jans in Zeeland overspoeld met plastic rommel. Blikjes, dopjes en flessen, het strand lag er bezaaid mee. De foto’s zijn om van te schrikken. Gelukkig startte initiatiefneemster Inge Groot uit Zierikzee een actie op om met een groep vrijwilligers het strand weer schoon te maken.

Plastic feitjes

Een gemiddeld huishouden heeft ongeveer een vuilniszak vol plastic verpakkingen per week. Sinds een paar jaar zijn we actief bezig om plastic afval te scheiden door het gebruik van de plastic oranje afvalzak of de plastic oranje bak. Door het afval te scheiden, kan er 90% worden hergebruikt om er bijvoorbeeld broodtrommels, bermpaaltjes of plastic flessen van te maken. Door het recyclen van 27 petflessen kan er een nieuwe fleecetrui worden gemaakt.

Bidon in plaats van plastic flesjes

97 Procent van ons handelen, doen we onbewust. Maar door een kleine aanpassing te doen, kunnen we al groots bijdragen aan het verminderen van de plastic soep. We moeten dus niet alleen afval blijven scheiden maar ook plastic flesjes blijven inruilen voor een bidon of een hard plastic drinkfles. Bij Promopost is het mogelijk om bidons of drinkflessen te laten bedrukken met een eigen stijl. Zo is het ook nog eens een stuk leuker en aantrekkelijker om een eigen drinkfles te hebben. Op bedruktebidonskopen.nl is er een groot aanbod:

Op de sportbidons en overige flessen is voldoende ruimte voor het afdrukken van een tekst, slogan of logo. Een bidon kan ook prima als relatiegeschenk worden gegeven of voor reclamedoeleinden worden gebruikt. Bidons neem je gemakkelijk mee en ze gaan over het algemeen lang mee.

Bedrukte bidons zijn er in verschillende afmetingen en prijscategorieën en natuurlijk zijn ze herbruikbaar. Ook zijn ze zonder opdruk te bestellen. Of u nu een kleine- of grote bestelling plaatst, de verzending is altijd gratis. Wij bezorgen ook in Kollum, Dokkum en zelfs het uiterste puntje van Noordoost- Friesland.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio