Mevrouw Van der Kooi- van der Veen 100 jaar

Donderdag 16-03-2017
TERNAARD - Op 16 maart werd mevrouw van der Kooi – van der Veen bezocht door Burgemeester Marga Waanders, zij werd die dag 100 jaar en vierde dit in bijzijn van kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen in verzorgingshuis Spiker.

Mevrouw van der Kooi werd op 16 maart 1917 geboren in Augsbuurt, als Lutske van der Veen dochter van Jelle en Klaske. Samen met haar vijf broers en zussen werden zij in 1918 wees door het overlijden van haar ouders aan tbc. De kinderen hebben als ‘gezin’ nog vier jaar samen geleefd in het ouderlijk huis. Daarna is ze in Kollum bij haar getrouwde broer in gaan wonen. Op acht jarige leeftijd werd ze door de kerk uit huis geplaatst en kwam ze bij een pleeggezin in Buitenpost. Ze heeft tot haar 25ste jaar in Buitenpost gewoond bij het pleeggezin Kootstra die een kruidenierswinkel runden in Buitenpost, ze noemde hen steevast oom en tante. Tijdens de schoolperiode volgde ze een opleiding aan de huishoudschool in Kollum. En kwam ze als dienstmeid aan het werk bij de huisarts.

In 1939 leert ze tijdens een zendingsfeest in Driesum Pieter van der Kooi uit Ternaard kennen. Na de verkeringstijd werd er op 30 april 1942 getrouwd, en kwam ze te wonen aan de Wjuk in Ternaard. Als ‘waldFries’ moest ze wel even wennen aan het ‘kleiFries’. Alleen het waldFries woord ‘Satery’, (zaterdag) blijft ze tot de dag van vandaag gebruiken.

In 1943 werd Lieuwe geboren. In de oorlogsjaren komen er evacués langs op de boerderij aan de Wjuk en krijgen ze bezoek van de politie van bureau Warmoestraat, in Amsterdam is geen eten te krijgen en wordt het door de politie zelfs opgehaald uit het hoge noorden. Er is jaren lang contact gebleven met de familie van Joop Treur, commandant van bureau Warmoestraat.

In 1950 werd hun tweede zoon Jelle geboren. Het boerenbedrijf verhuisde in 1956 naar de Visbuurt, hier ontwikkelde Lutske van der Kooi zich als een echte boerin. Tot in 1976 Pieter van der Kooi komt te overlijden, hierna doet ze het bedrijf over aan haar zoon Lieuwe en wordt het bedrijf verhuist naar de Pelmounnewei. Lutske verhuist naar de Holwerterdyk en betrekt daar een nieuw gebouwde bungalow met een grote tuin, hier kan ze genieten van de moestuin, praatjes met de buren en lekker kokkerellen. Ook worden er verschillende reizen gepland. In oktober 1988 verhuisd Lutske naar de Gysbert Japikstraat, Een plek waar ze lang op haar zelf en met plezier heeft gewoond dankzij de hulp van de thuiszorg en de buren.

Het eerste achterkleinkind werd geboren in 1994, Hier geniet ze veel van ondanks dat de ouderdoms kwaaltjes beginnen op te spelen en het zelfstandig wonen moeilijk begint te worden. In 2010 werd er na een aantal ziekenhuis opnames en gezondheidsredenen gekozen voor een woning in verzorgingshuis Spiker. Hier heeft ze mooie contacten en gezelligheid met de overige bewoners, ’s Morgens even naar de koffietafel en de actualiteit doorpraten. Dat houdt haar jong van geest.

Nu verzorgingshuis Spiker dicht gaat is er gekozen voor een kamer in Dongeraheem in Dokkum. De verhuizing staat gepland voor 22 maart. Maar eerst werd er nog feestgevierd vanwege haar 100ste verjaardag van afgelopen 16 maart dit werd gevierd in bijzijn van familie, kennissen en Burgemeester Mevr. Waanders van Dongeradeel in de grote zaal van Spiker Ternaard.

terug naar overzicht
Mevrouw v/d Kooi ontvangt de felitaties van burgemeester Mevr. Waanders
© Foto's: Bote Sape Schoorstra


Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-21:00 | Weekend Kick-Off
21:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie