Nederlaag Readtsjes tegen Bolsward · Foto('s): Leo van der Galiën
  Leo van der Galiën

Nederlaag Readtsjes tegen Bolsward

maandag 30 mei 2016

VV Zwaagwesteinde (zo) heeft zichzelf zondagmiddag een zeer slechte dienst bewezen door het eerste duel in de nacompetitie voor een plaats in de derde klasse thuis te verliezen van SC Bolsward. De gasten wonnen na een 0-0 ruststand uiteindelijk met 0-1 door vijf minuten voor tijd te scoren uit de rebound van een gemiste strafschop. Aanstaande zondag is de return van deze wedstrijd in Bolsward die door de Readtsjes dient te worden gewonnen om niet te degraderen naar de vierde klasse.

Onder ideale weersomstandigheden voor een goede publieke belangstelling  was de uit de 3 voormalige Bolswarder clubs, CAB, Bolwardia en RES ontstane fusieclub SC Bolsward voor het eerst te gast in Zwaagwesteinde. Dat SC Bolsward over een prima elftal beschikt hadden de trainers van Zwaagwesteinde al geconstateerd in de wedstrijden die de Bolswarders moesten spelen tegen THOR in de eerste ronde van de nacompetitie. Het gehavende Zwaagwesteinde had in de eerste helft zonder hoogtepunten het meeste balbezit maar wist zonder de geblesseerde topscoorder Jan Eisma niet echt gevaarlijk voor het doel van de bezoekers te worden.

De eerste echte kans deed zich pas voor in de vijfenveertigste minuut toen Johan de Vries via een prima schot van net buiten het strafschop gebied gastendoelman Tolga Demirci dwong om de bal uit de kruising te stompen. Een minuut later was Henk van der Wal zeer dicht bij de openingstreffer maar zijn harde inzet van dichtbij werd met een reflex door de Bolswarder doelman onder de lat weggetikt. De afwachtend spelende Bolswarders wisten in de eerste helft aanvallend ook niet al te veel te brengen. De tweede helft begint zoals de eerste helft was geëindigd, in de zevenenveertigste minuut is het Johannes van der Galiën die, na een goede aanval, met een hard schot gevaarlijk is maar weer staat Tolga Demirci op de goede plaats.

De grootste kans is echter voor de gasten wanneer de behendige Lorenzo Lemmers de Zwaagwesteinde defensie te snel af is en alleen op Zwaagwesteinde doelman Klaas Atema kan doorgaan. De geroutineerde Atema is in het één tegen één duel Lemmers echter de baas en weet hem van scoren af te houden. Hierna ontwikkelt zich een meer spannende dan goede wedstrijd die lijkt af te stevenen op een 0-0 eindstand tot vijf minuten voor tijd Lorenzo Lemmers weer weet door te breken maar nu door een overtreding van Henk van der Wal wordt gestopt. Scheidrechter Alkema besluit van der Wal met rood te bestraffen en SC Bolsward een strafschop toe te kennen. De penalty wordt door Lemmers echter tegen de paal geschoten maar in de daaropvolgende rebound weten de gasten alsnog te scoren 0-1.

Zwaagwesteinde probeert met tien man nog op jacht te gaan naar de gelijkmaker maar het echte geloof in een goed resultaat is weg en het wordt dan ook niet meer gevaarlijk. Het is aan het trainersduo Wim de Ron en Pieter Santema om de Readtsjes op te peppen zodat er volgende week een team in het veld staat die het weet op te brengen om nog eenmaal alles op alles te zetten om het vege lijf toch nog te redden tegen een sterk maar niet onoverwinnelijk SC Bolsward.

(C) Tekst: Berend van der Meer

• 00:00 - 07:00
  • 07:00 - 09:00
  • 09:00 - 10:00
  • 10:00 - 16:00
  • 16:00 - 17:00
  • 17:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00