Aanbod sociaal plan Prins Dokkum weer ingetrokken

woensdag 10 april 2013

 De directie van Prins Dokkum heeft – tot verbijstering van werknemers en vakbonden – het laatste aanbod voor een sociaal plan woensdag weer ingetrokken. “De werknemers hebben er vrijdag al mee ingestemd; ik begrijp werkelijk niet waar deze directeur mee bezig is”, reageert onderhandelaar Frans Strolenberg van CNV Vakmensen. “Dit is een ongekende schoffering van de werknemers.” 

“Teleurgesteld, boos en verdrietig.” Zo omschrijft Strolenberg de emoties van de 34 werknemers, tijdens een ledenvergadering. Zij kregen te horen dat de directie het sociaal plan, waarmee de werknemers afgelopen vrijdag hadden ingestemd, toch weer terugtrekt. Strolenberg: “Hier wordt op een misselijke manier met werknemers gespeeld.”

Vorige week woensdag werden de bonden en de directie van Prins Dokkum het uiteindelijk – na een langdurige staking – eens over een verbetering van het sociaal plan (het Noorse moederbedrijf Saferoad wil de fabriek dit jaar nog sluiten). Strolenberg: “De afspraak was dat wij het sociaal plan zouden voorleggen aan onze leden. Dat hebben we afgelopen vrijdag gedaan; de leden hebben het geaccepteerd – zij het met de nodige moeite. Maar vlak voor de ledenvergadering kwam de directie opeens met een nieuwe eis: het sociaal plan zou alleen gelden, als de werknemers zouden afzien van verdere procedures en geen bezwaar zouden maken tegen hun ontslag. Dat is achteruit onderhandelen; dat hadden we niet met elkaar afgesproken. Bovendien was het een onredelijke eis: iedereen heeft het recht om bezwaar te maken tegen zijn ontslag. Zeker in dit geval, nu we het volstrekt oneens zijn en blijven met de sluiting van Prins Dokkum.” 

De bonden stuurden de directie daarop een brief, met de boodschap dat de werknemers akkoord waren met het sociaal plan, met de kanttekening dat zij nog steeds het recht zouden hebben om hun ontslag aan te vechten. “Toen bleef het stil”, zegt Strolenberg. “We kregen geen tekst waar we onze handtekening onder konden zetten. En woensdag kregen we van de directie bericht dat het sociaal plan helemaal van tafel is. De directie wil nu iedereen een ontslagbrief aanbieden, die ze voor 22 april moeten tekenen, met daarin de bepaling dat ze afzien van verdere procedures.

Het is volstrekt onduidelijk of de werknemers dan nog een ontslagvergoeding krijgen en hoe hoog die is – want er is dus geen sociaal plan. Het is te bizar voor woorden wat hier gebeurt. Het lijkt erop dat deze directeur volledig de weg kwijt is. Is het angst, is het arrogantie? Wie het weet, mag het zeggen.” Geen enkele werknemer is van plan om de ontslagbrief te tekenen, zegt Strolenberg. “We gaan nu weer naar de directie, we willen opnieuw in gesprek. Vóór de volgende ledenvergadering, op dinsdag 16 april, willen we van de directie de toezegging dat het sociaal plan weer gewoon op tafel ligt.”

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio