Brandweer Buitenpost-Kollum in toekomst samen?

woensdag 02 januari 2013

Burgemeester Bilker laat in zijn nieuwjaarstoespraak weten dat zijn gemeente financieel in een steeds dieper en moeilijker parket raakt. We bezuinigen nu al jaren achtereen. De gemeenteraad van Kollumerland c.a. weet nu al enkele begrotingen op een rij, soms met kunst en vliegwerk, maar toch altijd weer opnieuw vast te stellen. Als we ons realiseren wat er op ons afkomt, dan blijven we ons hart vast houden. Aan de ene kant wordt veel van de gemeenten gevraagd, als ik alleen al denk aan de veiligheid, brandweer, politie, rampenbestrijding en beheersing, gemeentelijke hulpdiensten, dan wordt de rekening alleen maar hoger. De burger verwacht namelijk dat de veiligheid steeds professioneler gegarandeerd wordt. Maar we moeten ons realiseren dat dat niet mogelijk is.

De brandweer alleen al: als we zouden moeten doen wat het meest ideale zou zijn, dan zou er sprake zijn van diverse brandweerkazernes die 24 uur per dag bemenst zijn en die dan ook nog beschikken over al het benodigde materieel, zoals voor de hulpverlening bij verkeersongelukken, tot de modernste apparatuur bij bestrijding van brand en rampen. Dat wordt dus onbetaalbaar. Dus we zullen moeten accepteren dat 100 % veiligheid niet te garanderen is.

Toch kijken we goed wat dan wel mogelijk is om het doel zo dicht mogelijk te bereiken. Vrijwilligers zijn daarbij essentieel. En toch: ook op onze vrijwilligers kan men niet altijd en overal een beroep doen. Tijden veranderen. Mensen zijn vaak overdag elders, vanwege hun werk. En dat merken we ook in Kollum, dan wordt het moeilijk om met een voltallig team uit te rukken. Dus u mag van ons verwachten dat de maatschappelijke en economische ontwikkelingen ook in de brandweer vertaald worden naar een optimale hulpverlening. Het komend jaar gaan we als brandweer Noordoost Fryslân een voorstel ontwikkelen, voor een gezamenlijk opereren van Buitenpost-Kollum. Dat het er echter niet goedkoper op wordt, staat wel vast.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark en Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio