Erfpacht om de woningmarkt weer in beweging te krijgen

zaterdag 13 april 2013

Om de woningbouw een beetje los te trekken kan er in Fryslân gedacht worden aan erfpacht. Binnen onze provincie zijn wij dat niet echt gewend, maar het is het proberen waard aldus de PvdA fractie in Kollumerland. Erfpacht werd heel lang geleden al toegepast bij de Egyptenaren en Romeinen. Ook in Amsterdam wordt dit toegepast sinds de 15-e eeuw.

Er zijn 2 soorten van erfpacht, particuliere en gemeentelijke. Bij particuliere erfpacht is de grond in eigendom van particulieren en bij gemeentelijk moet u denken aan provincies, gemeenten en waterschappen. Particuliere erfpacht is moeilijk te financieren, terwijl gemeentelijke erfpacht wel wordt gefinancierd door de banken. Als u een huis koopt met erfpacht, bent u eigenaar van de woning, maar niet van de grond, u pacht de grond van de grondeigenaar. In Den Haag zijn ze bezig met een nieuwe erfpachtwet, maar dat neemt niet weg, dat de gemeenten, provincie en waterschap, kunnen gaan nadenken om erfpacht mogelijk te maken.

De grondrechten voor erfpachters moeten wel worden verankerd. Te denken valt aan duur van het erfpacht, vergoedingsregeling, geen verplichting tot koop, wijziging erfpachtvoorwaarden en afspraken over het canon. Op dit moment wordt er weinig nieuwbouw gepleegd, omdat de gegadigden de grond en de nieuw te bouwen woning niet kunnen financieren. Mooie bijkomstigheid is, dat de pacht voor de canon ook nog aftrekbaar is, voor de inkomstenbelasting (box 1).

Gemeenten, provincie en waterschap, betalen renten over de gronden, die zij in bezit hebben. Door erfpacht toe te staan, kunnen deze partijen toch nog iets te gelde brengen. Het erfpachtcanon, wordt bepaald door de waarde van de grond en de rente die de pachter berekent. In een artikel van 12 februari 2013, door Erwin Daalhuisen, specialist van erfpachtconstructies op de site Gemeente.nu  wordt aandacht besteed aan erfpacht. Veel starters blijven momenteel bij hun ouders wonen, of ze verhuizen naar een appartementje, terwijl ze liever een huis kopen of willen bouwen, waarin hun kinderen kunnen opgroeien.

Voordeel van erfpacht is, dat er niet hoeft worden afgelost op grond, daarom zijn de maandlasten lager, immers de grond hoeft niet te worden aangekocht en gefinancierd. Een taak voor partijen, is de bouwgronden die zij in bezit hebben in beeld te brengen en aan te bieden voor nieuwbouw met daaraan gekoppeld erfpacht. Plaatselijke aannemers kunnen profiteren door de nieuwe woningen te gaan bouwen. Met erfpacht komt de markt weer in beweging.

Gemeente Achtkarspelen heeft in 2011, samen met een bouwonderneming een bouwplan opgezet in Surhuisterveen, met mogelijkheid tot erfpacht. Van de 25 bouwkavels zijn er bijna 30% afgesloten met erfpacht. Financieringen, onder bepaalde voorwaarden, worden o.a. gedaan door ING en Rabobank.

Nadelen erfpacht:

Onbekend = onbemind. De meeste particulieren zijn gewend om de grond in eigendom te hebben (psychologisch)

Bij afloop van erfpachtcontracten kunnen gemeenten e.d. de canon verhogen.

Bij waardestijging van de grond, profiteert de koper niet.

Voordelen erfpacht:

Een eigenaar van grond, kan d.m.v. erfpacht inkomsten genereren

Tegengaan van krimp, de dorpen en scholen profiteren hiervan

Plaatselijke ondernemers kunnen profiteren (banken, bouwbedrijven, installatiebedrijven,

meubelzaken en keukenbedrijven).

Lagere hypotheeklasten, immers de grond hoeft niet gefinancierd te worden.

Erfpacht is fiscaal aftrekbaar.

Door erfpacht aan te bieden, is er een mogelijkheid voor gemeenten eerder bezittingen te verkopen. De koper hoeft de grond niet te kopen, minder lasten dus.

Voorbeeld aankoop grond (6 are) t.b.v. €60.000,00:

Rentelasten bij 4%: €2400,00, aflossing over 30 jaar: €2000,00 Totaal €4400,00.

Minus fiscaal voordeel: €1000,00.  Lasten zijn €3400,00 per jaar, €284,00 per maand.

Bij betalen van erfpacht hangt af van diverse zaken: inkomen, waarde en grootte bouwterrein. Stel je moet €1000,00 betalen, minus fiscaal voordeel blijft over €600,00 per jaar, dit is €50,00 per maand. Informatie over erfpacht: Erfpachter BV en Google (erfpacht).

Sjoerd Keizer

Triemen

Raadslid PvdA Kollumerland c.a.

stk@knid.nl

0511-442812

06-46310326

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark en Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio