Extreem grote kans op aanhoudend winterweer

donderdag 17 januari 2013

Er is een zeer grote kans dat het de komende 10 dagen flink blijft vriezen. Volgens weeronline.nl is er na volgende week woensdag 70 tot 80% kans op aanhoudend winterweer. Slechts enkele berekeningen gaan voor dooi. Hierdoor komen toertochten voor het grote publiek en klassiekers voor marathonschaatsers wel heel dicht bij. 

De verwachting van weeronline.nl laat voor de gehele komende week matige tot strenge vorst zien. Hierdoor zal de ijsdikte flink groeien. Na komend weekend kan er op een aantal plaatsen in het noorden al zo’n 7 tot 10 centimeter ijs liggen. 10 centimeter is voldoende voor het uitschrijven van een toertocht op natuurijs. De eerste toertocht op natuurijs zal waarschijnlijk kort na het weekend worden verreden.

Als de verwachting uitkomt zoals hij er nu ligt wordt zelfs de kans op een Elfstedentocht in januari heel groot. Het is nog wel ver vooruit maar veel grotere kansen dan dit hebben we de afgelopen jaren niet gezien. De route is nu volledig sneeuwvrij. Mogelijk dat er over enkele dagen sneeuw valt, doordat het ijs dan waarschijnlijk dik genoeg is kan de sneeuw van het ijs worden gehaald.

Woensdagnacht vroor het opnieuw matig tot streng in Nederland. Het kwik daalde aan de westkust tot -10,7. Als gevolg van de bewolking vroor het matig in de rest van het land. In het midden zo’n -7,5, het oosten -6 en in het noorden en zuiden -5. In de nacht van dinsdag op woensdag werd een minimum temperatuur van -18 genoteerd in het Gelderse Herwijnen. De gevoelstemperatuur lag rond de -23 graden.

IJs op meeste plaatsen nog te dun, schaats nog niet op “buitenijs”

Op veel plaatsen ligt nu nog maar een paar millimeter tot een paar centimeter ijs. Dit betekent dat vroege schaatsers zeer waakzaam moeten zijn. Weeronline.nl raadt aan om zeker nog enkele dagen te wachten en bij voorkeur de veiligheid van een natuurijsbaan op te zoeken. In het weekend nemen de kansen op betrouwbaar natuurijs verder toe.  

Dit weekend kan er op verschillende plaatsen in Nederland worden geschaatst. Weeronline.nl verwacht op sommige plaatsen, met name in het noorden, rond de 6 tot 8 centimeter ijs. Met name de ijskwaliteit in het noorden kan heel goed blijven. Daar is geen sneeuw gevallen. De sneeuw zorgt voor een isolerende deken over het ijs waardoor de ijslaag minder snel aangroeit. Tevens ontstaat er tussen de onderste sneeuwlaag en bovenste ijslaag een soort van “broei”, hierdoor versmelt deze twee lagen met lelijk als tot gevolg. 

10 Veiligheidstips schaatsen op natuurijs

Schaatsen op natuurijs blijft echter niet zonder gevaar. Weeronline.nl stelde de volgende veiligheidstips op: 

1.     Schaats alleen op plaatsen waar ook anderen schaatsen.

2.     Ga nooit alleen het ijs op, als er iets gebeurt kan een ander alarm slaan.

3.     Neem je mobiel mee in een waterdichte verpakking, zo houd je je telefoon droog bij een calamiteit.

4.     Schaats nooit in schemer of donker, wakken en zwakke plekken zijn dan niet te zien.

5.     Schaats alleen op een sneeuwvrije baan, door de sneeuw zie je zwakke plekken niet.

6.     Neem 2 grote spijkers mee of een schaatsveiligheidsset + touw, hiermee kun je uit een wak komen, ijs brokkelt af aan de kanten waardoor je je niet kunt afzetten. Met prikkers kun je verderop het ijs grip krijgen.

7.     Laat je goed voorlichten door lokale autoriteiten/ijsvereniging, zij zijn op de hoogte van de lokale ijssituatie.

8.     Kom je onder het ijs: de donkere plek is het wak, daar kun je er uit. Bij besneeuwd ijs moet je juist naar de lichte plek zwemmen. Sneeuw weerkaatst het zonlicht en ijs transporteert licht juist beter dan water.

9.     Ben je in een wak gereden: zorg dat je zo snel mogelijk warm wordt. Zoek het eerste de beste huis, en bel altijd een arts.

10.   Pas op onder bruggen en viaducten. Door stroming en minder afkoeling is het ijs daar vaak dunner.

Schaatsweersverwachting 

De komende nachten vriest het matig tot streng, plaatselijk kan de temperatuur dalen tot onder de -10. Vandaag staat een rustige en overwegend grijze winterdag op het programma. Alleen de kustprovincies maken nog steeds kans op een lokale sneeuwbui en het blijft de hele dag licht vriezen. Ook vrijdag verloopt in een groot deel van het land droog. De oostenwind trekt gedurende de dag aan, waardoor het kouder aanvoelt dan vandaag. De gevoelstemperatuur ligt een groot deel van de dag aan zee rond -8 graden, in het oosten rond -12 graden. In het weekend probeert een storing het Europese vasteland op te trekken en neemt de kans op sneeuwval toe. Waar en wanneer de sneeuw valt is echter nog onzeker.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio