Herstel molen Windlust officieel van start · Foto('s): 

Herstel molen Windlust officieel van start

dinsdag 23 april 2013

Het is nu ruim een jaar geleden, die vreselijke Paaszondag dat molen Windlust in Burum in brand stond. Een jaar waarin veel bereikt is, waarin achter de schermen hard gewerkt is. En nu komt dan eindelijk het deel dat dingen zichtbaar worden, dat er gebouwd wordt, dat er geschaafd, geschuurd, getimmerd wordt. Dat verbrande balken ontdaan worden van hun houtskolen jas. Dat door hitte verwrongen onderdelen weer recht gesmeed worden.

Het afgelopen jaar is keihard gewerkt aan het bestek en de bijbehorende tekeningen. Van Reeuwijk bouwmeester heeft een bijzondere prestatie geleverd door tekeningen te maken van een molen die er nu niet staat. Op basis van historisch fotomateriaal, op basis van tekeningen van eerdere restauraties, en op basis van de opmetingen en de bouwhistorische ontleding van het verbrande materiaal is molen Windlust tot in detail op tekening gezet. Met het uitwerken van alle gegevens is er een goed inzicht verkregen in alle bijzondere bouwkenmerken van de molen. Sterker nog, door het onderzoekswerk is nu een bredere kennis van dit type molens dan vóór de brand.

Op basis van het bestek zijn offertes aangevraagd bij diverse molenbouwers. De keus is gevallen op Bouwbedrijf Kolthof uit Stiens. Deze molenbouwer zal de komende tijd werken aan het herstel van Windlust, zodat de molen in 2014 weer kan draaien. Op vrijdag 26 april wordt in Burum de opdrachtbrief aan Kolthof getekend, en het bouwbord onthuld. Hiermee zal het herstel van Windlust officieel van start gaan!

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio