Veel veranderingen bij brandweer NOF · Foto('s): 

Veel veranderingen bij brandweer NOF

dinsdag 30 oktober 2012

DOKKUM – Er staan de komende tijd veel veranderingen voor de deur bij de brandweer in Friesland. Ook in Noordoost-Friesland heeft dat gevolgen. Dit kwam maandagavond naar voren tijdens de jaarlijkse regionale brandweervergadering in bowlingcentrum Oostrum. Alle korpsen uit Noordoost-Friesland waren hierbij aanwezig. De vergadering werd geleid door districtscollege voorzitter Marga Waanders.

Brandweercommandant H. van der Veen gaf een presentatie over de beschikbaarheid van vrijwilligers bij de verschillende korpsen. Er blijkt bij een aantal korpsen een tekort te zijn aan bevelvoerders. Bij brandweer Drogeham en Damwâld is dat 10% ondergrens, bij de korpsen Anjum en Ternaard is dat zelfs 60%. Intussen zijn bij Korps Anjum vrijwilligers in opleiding voor bevelvoerder. Maar ook komt men manschappen te kort, met name in de dagsituatie bij de korpsen Ternaard, Anjum en Kollum. De komende tijd word onderzoek gedaan naar het versterken van bevelvoerders en het inzetten van beroepsondersteuning. Eerdere plannen om een aantal korpsen te laten uitrukken met slechts 4 mensen op de tankautospuit is voorlopig van de baan. Nu rukt de brandweer met minimaal 6 personen uit op de tankautospuit.

Tevens kwam definitief vast te staan dat de korpsen Damwâld-Dokkum en Kollum-Buitenpost worden samengevoegd. De komende tijd wordt een verkenning gedaan naar de mogelijkheden van deze samenvoegingen. Er word onderzocht naar nieuwbouw van kazernes, voor Dokkum is een locatie tussen Dokkum en Damwâld de aangewezen plaats. In Kollum en Buitenpost zijn er meerdere mogelijkheden. Zo werd de Van Limburg Stirumweg in Kollum genoemd, maar ook de Van Heemstraweg wordt als mogelijkheid gezien. Wel is door analyse duidelijk geworden dat in Kollum meer risico-objecten zijn, zoals Meckama State en gehandicaptenzorg. Zo zou een nieuwe kazerne dicht bij Kollum wenselijker zijn dan in de directe nabijheid van Buitenpost.

Johan Postma (regionaal commandant Brandweer Fryslân) was eveneens aanwezig en hield een presentatie over de brandweer in 2014. Per 1 januari van dat jaar is de brandweer niet meer in regio’s verdeeld, maar valt alles onder Veiligheidsdistrict Fryslân. Dit onder het motto “Samen naar één brandweer”. Vroeger was dit een taak van de gemeentes, tegenwoordig valt dit onder beleid van Noordoost-Friesland, gevestigd in Dokkum.

© Foto’s: Jan Beets

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Veel veranderingen bij brandweer NOF · Foto('s): 
Veel veranderingen bij brandweer NOF · Foto('s): 
  

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio