Noardlike Fryske Wâlden herbergt rijke biodiversiteit · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

Noardlike Fryske Wâlden herbergt rijke biodiversiteit

woensdag 23 april 2014

In het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden is een rijke biodiversiteit te vinden. Er zijn veel bijzondere vleermuizen, broedvogels, hogere planten en ongewervelde dieren. Dat blijkt uit onderzoek van de agrarische natuurvereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW), Landschapsbeheer Friesland (LBF) en Altenburg & Wymenga ecologisch onderzoek (A&W). De onderzoeksresultaten zijn woensdag 23 april gepresenteerd tijdens een symposium op landgoed de Klinze in Aldtsjerk.

Zeldzaam
Onderzoekers troffen in het gebied zes soorten vleermuizen aan. In volgorde van talrijkheid: gewone dwergvleermuis, ruige dwergvleermuis, laatvlieger, rosse vleermuis, watervleermuis en tweekleurige vleermuis. De tweekleurige is het meest zeldzaam. Deze landelijk zeldzaam soort is in de Noardlike Fryske Wâlden in twee gebieden waargenomen, bij Drogeham en Rottevalle. Het gebied blijkt rijk te zijn aan een bijzondere categorie broedvogels: de houtwalvogels. Dit zijn hier vooral de gekraagde roodstaart, grasmus, braamsluiper, tuinfluiter en spotvogel. Twee soorten verdienen een speciale vermelding: de grauwe klauwier en de spotvogel. De grauwe klauwier is een landelijk zeldzame soort van de Rode Lijst. De soort staat bekend als een indicator van een rijke leefomgeving. De spotvogel is de enige broedvogel in de Noardlike Fryske Wâlden met een uitgesproken voorkeur voor elzensingels. Landelijk nam de soort de afgelopen twintig jaar met 40% af; in de Noardlike Fryske Wâlden nam hij met een factor vijf toe.

Rode Lijst
De Noardlike Fryske Wâlden is tevens een bijzonder gebied voor een aantal planten, varens en mossen. Ze groeien onder andere bovenop oude dykswâlen. Het betreft soorten als muizenoor en zandblauwtje. Aan de voet van beschaduwde dykswâlen wordt regelmatig dubbelloof gevonden, een varensoort van de Rode Lijst. De singels en wallen herbergen verder landelijk zeldzame soorten wilde rozen. Bijzonder is ook de grote rijkdom aan bramensoorten. Er zijn 28 autochtone soorten gevonden, waaronder de landelijk uiterst zeldzame fijne randbraam, ingesneden ruigtebraam en ijle schuilbraam. Voor zover bekend komen Rubus horridifolius en R. frieslandicus op wereldschaal alleen hier voor. De soortenrijkdom onder ongewervelden – kleine dieren zonder skelet – is groot. De aangetroffen zadelgroefbij en de behaarde bosmier zijn landelijk schaars en beschermd. De vondst van de gewone drentelmier was de meest noordelijke in Nederland ooit.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio