Onnodig verlies voor VCR tegen runner-up Opende · Foto('s): Sylvia Riemersma
  Sylvia Riemersma

Onnodig verlies voor VCR tegen runner-up Opende

maandag 20 april 2015

Onder prachtige weersomstandigheden mocht VCR het in de één na laatste uitwedstrijd van dit seizoen opnemen tegen Opende. De bijna van promotie verzekerde thuisploeg kon vrijuit voetballen en kende een vliegende start wat resulteerde in een ruime voorsprong door twee prachtige afstandsschoten. Toch moest het uiteindelijk nog alle zeilen bijzetten om zich de gastploeg alsnog van het lijf te houden, maar slaagde daarin wonderwel door een aantal geslaagde wisselspelers in te brengen. Scheidsrechter J. Pultrum uit Oosterwolde floot bijna een foutloze partij en kon mede hierdoor de kaarten op zak houden.

Voor de tweede keer in het bestaan van VCR ging het op bezoek naar het Groningse Opende. Vorig seizoen beleefde VCR daar haar ouverture en hernieuwde kennismaking met de vierde klasse en wonnen daar dik verdiend met 0-6. Toen een mooie voorbode voor een prima seizoen. Maar nu na nog geen seizoen later een heel ander verhaal. De Grunnigers staan aan de vooravond van promotie naar de derde klasse en De Geastmers staan op de rand van degradatie naar de vijfde klasse. De ploeg van trainer Wietse vd Veen kwam het beste uit de startblokken vandaan en de manschappen van trainer Anton van Zwol waren te afwachtend en dit kwam de zwarthemden dan ook duur te staan.

Want in de vijfde minuut mocht Opende een vrije trap nemen na een overtreding van Jenilson Pires da Silva. Het was Fokke Zuiderveld die in de muur schoot maar de rebound van Klaas Graansma verdween als een speer in de kruising van VCR doelman Hielke Koning en de snelle 1-0 was een feit.Het waren de roodhemden die in deze fase van de strijd dit duel dicteerden en op zoek gingen naar een snelle genadeklap. Want in de achtste min was het VCR rechtsback Anne Wiegersma die dom balverlies leed en de bal verspeelde aan thuisverdediger Henry vd Wal maar zijn prima uithaal werd een prooi voor de VCR doelwachter. Even later was het Zuiderveld die door mocht stomen over de linkerflank. Zijn voorzet werd slecht weggewerkt door VCR aanvoerder Anton Prins en schitterend op de pantoffel genomen door Henry vd Wal en andermaal stond VCR keeper Koning aan de grond genageld en de 2-0 lag in het netje.

Een prima begin voor de runner-up Opende. Nog voor het kwartier de eerste mogelijkheid voor VCR. Een snelle inworp van Abe Dreyer werd uitstekend meegenomen door Anne Wiegersma, maar zijn uithaal spatte uiteen op de vuisten van thuisdoelman Eppie Pijpker en zo had ook VCR haar eerste echte doelgevaar. Acht min later opnieuw een prima aanval voor de gasten. Het was Melle Wielinga die Rienk de Haas op zijn weg vond en deze vervolgens prima Abe Dreyer wist aan te spelen. Maar ook zijn uithaal miste de precisie en vloog centimeters naast. Halverwege deze eerste helft was VCR enigszins bekomen van de schrik en kwam steeds beter in de wedstrijd. Het was Rienk de Haas die vanaf de linkerkant een vrije trap mocht trappen en deze langs een woud van benen het net zag binnenvallen voor de verdiende aansluitingstreffer, 2-1.

Op het halfuur had de thuisploeg een prima aanval over haar rechterflank. Een excellente combinatie tussen Wilmer Ypenga en Mark Koop werd door eerstgenoemde uitstekend op de goal gevuurd maar keeper Koning was een sta in de weg. Even later was het dezelfde Mark Koop die goed doorkwam over de rechterflank en zijn voorzet werd prima ingekopt door aanvaller Henk Veenstra maar VCR keeper Koning wist opnieuw redding te brengen. En nog voor het verstrijken van de eerste vijfenveertig minuten miste Jouke Hoekstra de uitgelezen mogelijkheid op de gelijkmaker door een snelle vrije trap van Anton Prins op thuiskeeper Pijpker te schieten. De rebound kwam echter voor de voeten van VCR spits Rienk de Haas terecht maar zijn schot werd uit de doelmond weggewerkt door verdediger Jacob Elzinga en zo gingen de beide teams de rust in met een 2-1 stand.

Na de rust bleven er kansen over en weer en was het absoluut geen uitgemaakte zaak welke ploeg aan het langste eind zou gaan trekken. Vijf min in de tweede helft vond Mark Koop met een mooie steekbal de vrijgelopen en pas ingevallen Wijnand Willemsen maar zijn uithaal werd opnieuw met de voet gepareerd door keeper Koning en zo bleef VCR in leven. In de tegenstoot was het Anne Wiegersma die goed doorstoomde over de rechterflank. Zijn gave voorzet werd goed ingeschoten door Abe Dreyer maar keeper Pijpker wist prima redding te brengen. Precies op het uur zou het harde werken van VCR eindelijk beloond gaan worden. Het was de vanuit de spitspositie teruggezakte Rienk de Haas die middenvelder Mame Braaksma in staat stelde om de verdiende 2-2 aan te tekenen en alles lag weer open. Na deze mooie opsteker kreeg VCR mogelijkheden op meer maar faalde. Want in de zestigste minuut had Abe Dreyer de 2-3 op zijn schoen na een mooi wippertje van Rienk de Haas in het zestienmetergebied maar schoot de bal rechtstreeks in de handen van de thuisgoalie. En ook Jouke Hoekstra had de voorsprong op zijn schoen na een prima bal van Mame Braaksma maar faalde in de afronding.

Een kwartier voor tijd weer een goede mogelijkheid voor de thuisploeg. Het was Klaas Graansma die Mark Koop vond en deze vervolgens met een mooie steekpass Henk Veenstra de kans bood op een doelpunt. Maar opnieuw was keeper Koning een sta in de weg met een schitterende voetbeweging. En zo leek deze wedstrijd uit te lopen op een remise. Maar niets was minder waar. Want in de vijfentachtigste minuut mocht Opende nog een vrije trap nemen vanaf de linkerkant. Heerlijk werd deze ingezet door Klaas Graansma en met een verraderlijke stuit verraste deze ook de VCR doelman en de 3-2 thuisvoorsprong lang in het mandje. De strijd was gestreden en VCR boog het hoofd. En zo kreeg Opende nog een doelpunt in de schoot geworpen door een snelle uitval. Een prachtige uittrap van thuiskeeper Pijpker werd foutief beoordeeld door de VCR defensie en kon worden opgepakt door de alerte invaller Arnold Oosterbaan. Vervolgens behield deze goed het overzicht en gaf de ook pas ingevallen Edwin Elzinga een niet te missen mogelijkheid bij de tweede paal en zo won runner-up Opende deze wedstrijd enigszins fortuinlijk met 4-2 en zit VCR in de hoek waar de klappen vallen.

• 00:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00