Oostergo trekt in slotfase aan het langste eind tegen Eastermar · Foto('s): Burt Sytsma
  Burt Sytsma

Oostergo trekt in slotfase aan het langste eind tegen Eastermar

zondag 07 september 2014

Na een goed geslaagde bekercampagne moest het team van Willem Huizing uit Ee zaterdag de eerste thuiswedstrijd spelen in de 5e klasse C. Het team uit Ee begint in dit jubileum jaar, waar het ook vijftig jaar geleden begon. Nadat Sjoukje Boersma en Jeannet Sipma, van dorpsbelangen Ee, de eerste wedstrijdbal van het jaar aanboden aan de scheidsrechter, kon de wedstrijd om 14.35 uur van start gaan.

Oostergo begon met aanvallend voetbal en zette veel druk op de verdediging van Eastermar. Door het opportunistische spel was de thuisploeg de bovenliggende partij. Eastermar kreeg de eerste mogelijkheid maar wisten deze niet te verzilveren. Daarna gingen veel ballen via middenvelder Julius de Jong, die ze vervolgens doorkaatste op beide Oostergo aanvallers Lieuwe Sytsma en Willem Sikkema. Sytsma kwam in de 24ste minuut snel door op de rechterflank en plaatste de bal strak voor de goal.

De inkomende Sikkema wist hier wel raad mee en scoorde met de borst de 1-0. Niet veel later waren dezelfde spelers betrokken bij de 2-0. Sytsma lobte de bal over de verdediging en stuurde Sikkema diep. In een scrimmage met de keeper van de gasten, op de rand van het 16 meter gebied, plaatste Sikkema met gevoel de bal over een verdediger heen in het doel: 2-0. In de laatste fase van de eerste helft was het verdediger Hendrik Dijkstra, die met een steekbal Julius de Jong alleen voor de keeper zette. Deze faalde niet en haalde koelbloedig de trekker over: 3-0. Dit was tevens de ruststand.

In de tweede helft zag het publiek een meer defensief Oostergo. Misschien om vooral deze stand vast te houden.. De eerste vijftien minuten was Oostergo de bovenliggende partij en creëerde een aantal mooie mogelijkheden. Via een terecht gegeven vrije trap wist Eastermar de aansluitingstreffer te maken. Het geloof kwam hierdoor weer terug bij de gasten en een aantal minuten later stond de 3-2 al op het scorebord. De paniek sloeg hierdoor toe bij de equipe van Willem Huizing. De gelijkmaker hing in de lucht en deze viel dan ook: 3-3. Oostergo moest alle zeilen bij zetten om deze wedstrijd in winst om te kunnen zetten. Wisselspeler Lars de Jong kreeg nog twee unieke mogelijkheden maar schoot op de lat en naast de goal. Aan beide zijden werden nog grote kansen gecreëerd maar het was Oostergo die aan het langste eind trok. In de 87ste minuut gaf Lieuwe Sytsma vanaf rechts een lange bal richting de tweede paal waar de ingevallen speler Jacco de Jong wel raad mee wist. Hij kopte de bal fraai tegendraads in de lange hoek: 4-3.

Gezien de mogelijkheden was Oostergo vandaag de terechte winnaar, maar liet onnodig de spanning terugkomen in het spel. Volgende week de uitwedstrijd tegen De Sweach in Beetsterzwaag.